Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг

Гениалният учен ще навърши 70 години в неделя
6 яну 2012 07:17, Елка Василева
156
Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг
Снимка: Reuters

Въпреки че е сред най-известните учени в света, професор Стивън Хокинг разкри, че и той като много други мъже отделя много време да мисли за жените, съобщи в. "Дейли телеграф".

В интервю по случай 70-ия му рожден ден, който е на 8 януари, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."

Интервюто със Стивън Хокинг е публикувано в сп. "Ню сайънтист" преди симпозиума в негова чест в университета в Кембридж в неделя.

Стивън Хокинг се разболява от амиотрофична латерална склероза, която засяга двигателните неврони, на 21 години.

Тогава лекарите прогнозират, че той ще живее само още няколко години. Въпреки очакванията той прави забележителна кариера и ще отпразнува 70 години.

Запитан какво би променило най-много разбирането ни за Вселената, Стивън Хокинг каза: "Откриването на суперсиметрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер".

Що се отнася до най-голямата му заблуда, той призна: "Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки". Теорията на съответствията, разработена през 1997 г., го кара да промени схващанията си. "Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка", каза той.

Когато Стивън Хокинг казва нещо, светът го слуша. Показателна за това е реакцията на направеното от учения изявление миналата година, че вярата в задгробния живот е "вълшебна приказка" за хората, които се страхуват от смъртта, отбелязва ДПА.

"Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е вълшебна приказка за хора, които се страхуват от тъмното", допълва ученият

Теоретичният физик и космолог е засягал и други фундаментални теми като например защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

След излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, но и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората.

"Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", казва Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта.

"Живях цели 49 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя Хокинг в интервю за в. "Гардиън", направено миналата година, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Стивън Хокинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
Кой го е доказал това ?
78
10
 
4
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Доказтелствата за живота след смъртта са описани в Евангелието и живот на Исус. И двете са исторически доказани като мога да спомена че Христос е споменат в 14 исторически извора(Тацит, Йосиф Флавии....) извън Новият Завет. След като Исус бива убит, Той възкръсва от смъртта, и и живее с своите ученици 40 дена. Невярваш в живота след смъртта ама празнуваш ВЕЛИКДЕН, уникално!
77
0
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
@БългаринДай доказателство, че има живот след смърта... А що се отнася до Бог, той съществъва благодарение на съзнанието, а Вселената не съществува благодарение на съзнанието. Което означава, че ако моето съзнание изчезне, и Бог изчезва а Вселената остава, защото тя е била и преди мен тук....
76
0
 
3
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
Пак казвам по мое мнение, че това "Има ли живот след смъртта?" .. "съществува ли Бог, и какво всъщност е той".. и разни такива ще останат да вълнуват учените още дългоо след нас :)
75
1
 
2
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
до 74 .. Компютъра пък защо :))
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жената, Колата и компютъра са черна дупка за пари. Кво му е загадъчното ?
73
0
 
13
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
Българин, не искам да влизам в спор, но не си прав.По тази логика за 2000 хил.години какви са доказателствата, че има Бог например?За живот след смъртта какви са доказателствата, че го има ?както се казва - никой не се е върнал от отвъдното за да каже...
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Запитали ли сте се кои са най-развитите цивилизации? Онези, които вярват в силата на собствения ум. Когато човек вярва в ума и способностите си, той е отговорен за делата си, а от тук и за околните. Когато човек е слаб и безволеви, той отказва да понесе отговорност за собствената си слабост, да запретне ръкави и да работи здраво. Безволевите хора имат нужда от бог, който да им служи за оправдание и отдушник. Интелигентните хора имат нужда само от вяра в себе си!
71
8
 
3
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Какви са доказателствата на Хокинг, че няма живот след смъртта? Какви са научните доказателства че няма Бог? Предполагам че той е пребродил цялата вселена и никъде не е открил Господ браво на такива учени с такива доказателства.
70
3
 
7
 
! Отговори
КОЛКО Е ПРАВ... преди 12 години
ЗА ЗАДГРОБНИЯ ЖИВОТ. АКО ПАРИТЕ /6000 ГОДИНИ/ ДАВАНИ ЗА СТРОЕЖИ И ИЗДЪРЖАНЕ НА ЦЪРКВИ, ДЖАМИИ И ДР. ХРАМОВЕ И ТАРИКАТИТЕ В ТЯХ СЕ ИЗПОЛЗВАХА ЗА БЛАГОТО НА ХОРАТА ОТДАВНА ДА СМЕ СТАНАЛИ СВРЪХРАЗУМ В НАШАТА ГАЛАКТИКА.
69
0
 
2
 
! Отговори
vinsbg преди 12 години
Няма нужда от такива спорове, който ги има от както свят светува и със сигурност ще ги има и след нас.Живеем в демокрация.Всеки може да изказва всякакви теории, както и всеки може да ги оборва.Някой се доказват по-бързо, други се доказват след поколения.Ако ви попита човек за какво всъщност спорите едва ли ще дадете адекватен отговор :)
68
9
 
9
 
! Отговори
А.В.Торът преди 12 години
Не се съмнявам в съществуването на Бог. Съмнява ме неговата добронамереност. Колкото до Хокинг - честит юбилей, и нека бъде по-малко арогантен в изказванията си. Все пак той не е последна инстанция, дори в своята научна област.
67
2
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 12 години
Хокинг сам по себе си е едно...явление в научната област.Ако си...беше физически нормален,жените нямаше да са...загадка за него.Колкото до научните му...възможности,те са...измерими и напълно възможни;само не е...измерима Вселената,в която всички ние сме...прашинки,довеяни от...космическият вятър.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Науката е тази на която дължим всичко, което имаме. Факта, че пишете и си чатите в този момент се дължи на нея, а не на гръмотевицата в небето, смятана за оръжието на Зевс /например/. Не съм против религията, но за мен тя е най-лесния начин за пропаганда и промиване на мозъци. Заклейми нещо с религия и виж какво чудо става! Стара максима, довела до изгаряне на много учени и до тероризъм с/у по-развитите цивилизации. Но важното е, че ума винаги побеждава и "тя все пак се върти"!
65
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Айнщайн ли беше казал,че науката се занимава с обяснимите неща , а рел;игията с необяснимите и двете могат да съществуват паралелно
64
0
 
0
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
отново изкриви въпроса ми и това, което казах..Ще го оставя така и тук приключвам по въпроса :)Кой на кого и защо говори... някой друг път
63
0
 
3
 
! Отговори
до преди 12 години
Не им говори Бог,, а те говорят на Бог. Дали има Бог ли ме питаш, ами не зная може и да има, но определено не е човек .... не е някакъв старец с дълга бяла брада дето седи там в космоса и си говори с теб. По-скоро е някакв вид енергия или някаква геометрия в пространството нещо абстрактно невъзприемаемо за нас, поне засега.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мисля, че като цяло има учен от областта на Хокинг, който да е вярващ..Или поне вярващ в прекия смисъл на думата.Без доказателство за нещо то е просто една теория за тях..
61
0
 
8
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Разбирам смърта малко по-различно, така или иначе сме създадени от материя, я тя не се губи във Вселената. Атомите от които съм създаден си остават... теоритично може да се съберат по същият начин и да изградят същото тяло. Информацията ще се запази и аз пак ще съществъвам. А според М-теорията, аз съм тук сега, но и не само в тази Вселена а и в паралелни.
60
7
 
6
 
! Отговори
wat wot wott ? преди 12 години
Хокинг с това си изявление за задгробен живот се заклеймява сам , като най заблудения учен, нима това ,че е инвалид и са му казали ,че ще живее няколко години а доживява 70 не е божията намеса , за да бъде тук и сега , да бъде този който е .. аз лично съм изумен ,че толкова интелигентен човек би могъл да направи такова изявление, предполагам ,че това отричане на Бога е породено от проблемите в живота му , не се отричай от Бога си защото това вече е истински грях :) Лек ден