Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг

Гениалният учен ще навърши 70 години в неделя
6 яну 2012 07:17, Елка Василева
156
Жените са най-голямата загадка за Стивън Хокинг
Снимка: Reuters

Въпреки че е сред най-известните учени в света, професор Стивън Хокинг разкри, че и той като много други мъже отделя много време да мисли за жените, съобщи в. "Дейли телеграф".

В интервю по случай 70-ия му рожден ден, който е на 8 януари, на въпроса за какво мисли най-много през деня, професорът отговаря категорично: "За жените. Те са пълна загадка."

Интервюто със Стивън Хокинг е публикувано в сп. "Ню сайънтист" преди симпозиума в негова чест в университета в Кембридж в неделя.

Стивън Хокинг се разболява от амиотрофична латерална склероза, която засяга двигателните неврони, на 21 години.

Тогава лекарите прогнозират, че той ще живее само още няколко години. Въпреки очакванията той прави забележителна кариера и ще отпразнува 70 години.

Запитан какво би променило най-много разбирането ни за Вселената, Стивън Хокинг каза: "Откриването на суперсиметрични партньори на известните фундаментални частици, евентуално в Големия адронен колайдер".

Що се отнася до най-голямата му заблуда, той призна: "Мислех, че информацията се унищожава в черните дупки". Теорията на съответствията, разработена през 1997 г., го кара да промени схващанията си. "Това е най-голямата ми грешка, или поне най-голямата ми научна грешка", каза той.

Когато Стивън Хокинг казва нещо, светът го слуша. Показателна за това е реакцията на направеното от учения изявление миналата година, че вярата в задгробния живот е "вълшебна приказка" за хората, които се страхуват от смъртта, отбелязва ДПА.

"Гледам на мозъка като на компютър, който спира да работи, когато компонентите му се повредят. Няма рай или живот след смъртта за повредените компютри, това е вълшебна приказка за хора, които се страхуват от тъмното", допълва ученият

Теоретичният физик и космолог е засягал и други фундаментални теми като например защо съществува човечеството и има ли различен живот във Вселената.

"Моето мнение е, че всички ние - не само теоретичните физици, искаме да знаем откъде сме дошли", казва Хокинг в интервю за германското сп. "Шпигел" през 1988 г. след излизането на бестселъра му "Кратка история на времето".

Научната книга, продадена в над 10 милиона екземпляра, засяга теми от космологията като теорията за Големия взрив, черните дупки, светлинните конуси и физични теории за развитието на Вселената.

След излизането на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг е смятан за гений от по-голяма част от обществото, а в научния свят гледат на него като на звезда.

Не само интересът му към големите въпроси, които занимават човечеството, но и желанието му да даде научно обяснение на всички феномени правят Стивън Хокинг толкова обаятелен в очите на хората.

"Аз съм архетип на извадения извън строя гений, или за да звучи политически коректно, на физиологично предизвикания гений. Най-малкото съм изправен пред физиологично предизвикателство. Дали съм гений подлежи на съмнение", казва Стивън Хокинг в интервю за Би Би Си.

Едно нещо обаче е сигурно: Стивън Хокинг живее без страх от смъртта.

"Живях цели 49 години с перспективата за ранна смърт. Не се боя от нея, но и не бързам да си отида от този свят. Преди това имам да свърша толкова много неща", споделя Хокинг в интервю за в. "Гардиън", направено миналата година, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Стивън Хокинг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
9
 
! Отговори
Mr Еди кой си преди 12 години
За колко години библията е продадена 4,5 милиарда екземпляра? 1000 - 1500 години ?На Стивън книгата за 24 години е продадена 10 милиона.
18
8
 
5
 
! Отговори
до 4 и 7 преди 12 години
Ти да не си жена бе, ако е така то разбираемо какви глупости пишете, щом и тоя велик човек не ви е разгадал няма какво да се коментира, Oтивайте до мола да се залепите за някой богат чичко може да не е умен като тоя човек ама ще ви почерпи въз Не знам кой ви пуска пред компютрите изобщо пропаднала нация така ама така ще е. Нямате собствено мнение за нищо и се заяждате с чуждите коментари повърхностни хора.
17
4
 
8
 
! Отговори
$ преди 12 години
Може би болестта му е попречила да опознае жените, но ако ги беше опознал, щеше да бъде философ, а не учен. Както е казал Сократ- до всеки успял философ, стои по една проклета жена.
16
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Расъл от Расник:Той продава книги, които ти никога няма да разбереш.. не се напъвай.Освен това библията се продава от ВЕКОВЕ .. а неговата книга само от 23 години ... Какво сравнение се опитваш да направиш, че не мога да разбера ?
15
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щом сте склонни да се прекланяте пред "гениалността" на когото и да било не е трудно да се досети човек какво мислите за себе си и.. вероятно е вярно
14
35
 
6
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Аз съм Пътят и Истината, и Животът... е казал Исус Христос...и библията е продадена в над 4,5 МИЛИАРДА екземпляра. В сравнения с неговите 10 мил. Хокинс би следвало да мълчи, вместо да ни обяснява че няма Бог.
13
0
 
23
 
! Отговори
до Стивън Хокинг преди 12 години
Въпреки тежкото си заболяване амиотрофична латерална склероза Хокинг не престава да се труди в областта на науката, показвайки, че физическото увреждане не прави никого по-малко способен да твори.Няма ТЕЛК-ове, няма лежачка - постигнал е повече от много други !А нашите сиганета - ще ни изядат - жените не са им загадка, щото ги връткат и се плодят като зайци , но акъла им е "като черна дупка"Ех, Стивъне, в тази област измисли нещо ........
12
1
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 12 години
Радвам се, че си интелигентен колкото "колесарката" му и, че нямаш интереси в неговата област...
11
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"И кое му е гениалното на тояАко интересите ми бяха в неговата област сигурен съм че щях да съм по умен от негоТеориите му са фундаментално сбъркани "Много смешно. Да не би в областта, в която имаш интереси да си световно признат гений?
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Шапки долу пред безсмъртният Хокинг.Ако нямаше иноватори и мислители човечеството щеше още да се бие с тояги и да живее в пещери.Днес целия политически "елит" не би могъл да се съизмерва с гения на Хокинг.
9
53
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И кое му е гениалното на тояАко интересите ми бяха в неговата област сигурен съм че щях да съм по умен от негоТеориите му са фундаментално сбъркани
8
1
 
26
 
! Отговори
до shrek преди 12 години
Искрено се надявам да си толкова голям и грозен, колкото персонажа на прякора ти..И дано не се случва на твоите деца/внуци и т.н. да стоят и те така "криви в колесарката"...Дори и "крив в колесарка" те превъзхожда хиляди пъти ..
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ограничената маса хора само на какви простотии се радва ... визирам коментар 1 и 2 ...Няма оправия и това е ... Жалко, че не съм ***/администратор тук... Поне теми като тази и за такива гениални хора ще запазя чиста от глупостта им.
6
2
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
Начин е измислен .. просто не е признат и не звучи толкова хуманен...
5
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато човек вярва в задгробния живот и в рая и ада, се старае да спазва божиите закони от страх от възмездие. Може да е приказка, но не се страхуваш чак толкова от своята и на близките ти смърт. А учените все още не са измислили начин по който да преодоляваме този страх.
4
0
 
39
 
! Отговори
Mr Еди кой си преди 12 години
ДО 1.Въпреки че на 21 години се е разболял, предполагам че Стивън Хокинг е имал повече жени от теб и мен взети заедно. По твойте разсъждения съдя че и за теб са загадка.Като Стивън говори не трябва да му се взимат думите буквално, защото ти ако се чудиш какво ще ядеш утре или дали да пиеш кафе или чай, то той е допринесъл повече за човечеството от теб и от целия ти род до Девето коляно.. Не го мисли него.
3
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човек, достоен за уважение... въпреки заболяването си той не се е отказа и напук на всички доказва, че няма невъзможни неща..А, Вие с вашите кухи кратуни пак намесвате политиката ни в новина, която няма нищо общо с България .. евала за деградирали типове като вас!!!
2
22
 
32
 
! Отговори
shrek преди 12 години
Ако беше роден в България и както си седи крив в колесарката щеше да направи направо фундаментални открития. Например, че парламента ни е най-голямата черна дупка а Фидоска и Цачева са най-големите загатки!
1
23
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никаква загадка не са тия жени бе Стивъне, дебел портфейл му е цаката и са разгадани, дай им да ходят до мола, иначе една салата не могат да направят, бе изобщо почти безполезни същества пълна трагедия.