Лека суша причинила упадъка на цивилизацията на маите

25-40% по-малко валежи годишно и водните запаси в района свършили
24 фев 2012 16:22, Елка Василева
26
Лека суша причинила упадъка на цивилизацията на маите
Гробница на владетел на маите, руините на град Паленке в мексиканския щат Чиапас. Снимка: Reuters

Сравнително лека суша е причинила упадъка на цивилизацията на маите, която е била във възход до около 950 г. в земите на днешно Мексико и Гватемала, съобщи Би Би Си. Досега гибелта на маите се обясняваше с много тежка суша.

Мексикански и британски учени обаче твърдят, че намаляване на валежите със само 25 до 40 процента годишно е било достатъчно да свършат водните запаси в района. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс". То е извършено от Центъра за научни изследвания на Юкатан и университета на Саутамптън.

Учените са използвали авангардни методи за моделиране, с които са изчислили валежите и скоростта на изпаряване от 800 г. до 950 г., когато започнал резкият упадък на цивилизацията на маите. Те са установили, че сравнително малко намаляване на валежите е било достатъчно да се изчерпят водните запаси в низините на Юкатан, където сега няма реки.

"Разпадането на обществените структури и напускането на градовете най-вероятно е следствие от критичен недостиг на вода, особено след като няколкогодишните суши са се повтаряли", каза проф. Елко Ролинг от университета на Саутамптън.

Сушите, предизвикали края на маите, приличат по тежест на прогнозираните за близко бъдеще за същия район поради промените в климата.

"Има и разлики, но предупреждението е ясно - това, което прилича на малко намаляване на водните запаси, може да доведе до важни и трайни проблеми - каза проф. Мартин Медина-Елисалде. - Проблемът не е единствено за полуостров Юкатан, той важи за всички райони с подобни условия, където изпаренията са големи".

Археолозите отдавна се интересуват от причините за колапса на класическата цивилизация на маите. Тя е процъфтявала шест века, като е имала големи архитектурни, математически и културни постижения.

Други изследвания по въпроса сочат като причина за упадъка й социални безредици, болести и обезлесяване на земите, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: маитесушавалежи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те многото и леки неща до това водят.. неща в стил: лека суша, малко бременна.. и така стават нещата..
18
1
 
0
 
! Отговори
agata преди 12 години
do 13 :- jena ti grozde li bere v ispaniya?
17
2
 
2
 
! Отговори
Мадурко преди 12 години
И на женка ми и са присуши кладенчето,ама на мен ми са е_*_а мамата.
16
1
 
1
 
! Отговори
... преди 12 години
авангардни методи за моделиране,Благодаря, ама ще пропусна останалата част, такива псевдоучени вече сме ги гледали
15
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Правили са комунизам планова икономика и след това не са издаржали на прехода към демокрация и пазарна икономика
14
1
 
6
 
! Отговори
za indiancite преди 12 години
Imam priqteli indianci -ednite sa ot Peru, drugite ot Ecvador i ot Mexiko. Nqmate si ideq kolko hitri, nahod4ivi , mnogo gordi i ...mirolubivi sa.Tova ,koeto gi vbesqva e da se opitva6 da gi izmami6 , no vednaj doverqt li ti se -sa priqteli zavinagi. Taka,4e SU6ATA ,kato motiv za iz4ezvaneto im ,meko kazano e neseriozen.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Саутамптън - "Х"-то не се изпуска при произношението на South Hampton, от образованите хора. In Hertford, Hereford and Hampshire, hurricanes hardly ever happen
12
0
 
5
 
! Отговори
Harmony преди 12 години
Ще се напия като заклан на стълбите на Kукулканвсичко що е жрец ще е жертвен агнец
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бяха адски години, още помня каква жар беше. Фикуса се сбръчка чак.
10
0
 
21
 
! Отговори
асд преди 12 години
ТРЪГНАЛИ СА СИ ИЗВЪНЗЕМНИТЕ!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Суша таратанци,маите са били изтребени и претопени от друг народ дошъл от Северна Америка,свиреп и безпощаден ,нещо подобно на викингите ,и след 2-3 века са се изтеглили отново на Север ,климата не им е е понасял! Това са най пресни научни открития,скоро ще има научно популярни филми по темата,знам го защото работя в БАН и обменяме опит с колеги от чужбина !
8
7
 
19
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 12 години
Причината за упадъка и пълното унищожение на маите е първия българин, стъпил в Южна Америка.Той въвел далаверата като основно търговско и житейско правило, а лъжата и кражбата за задължителни в основното училище на горките маи.На чисти хора като тях това им било достатъчно - след първата появила се суша, по български съвет търговците надули цените , както на българските лекарства сега и повечето маи пукнали.Останал жив само българина, но и него го изяла една акула, идваща от американски води.
7
4
 
25
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
"Сушите, предизвикали края на маите, приличат по тежест на прогнозираните за близко бъдеще за същия район поради промените в климата."Ясно , значи и майте са били предизвикали глобално затопляне.... Как ли? --Произвеждали са хладилници с фреон.
6
16
 
6
 
! Отговори
Балтазар преди 12 години
Истинската причина е, че индианците са твърде примитивни. Ако беше само засушаването в определени региони, щяха да се преместят в други и цивилизацията им щеше да продължи да се развива.
5
5
 
6
 
! Отговори
ааааааааааааааааа преди 12 години
аааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа
4
11
 
19
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Едно да мълчи, ама ти какво каза по темата???
3
4
 
18
 
! Отговори
Г преди 12 години
"Сушите, предизвикали края на маите, приличат по тежест на прогнозираните за близко бъдеще за същия район поради промените в климата."Ясно , значи и майте са били предизвикали глобално затопляне.... Как ли?
2
2
 
26
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
суша суша, колко да е суша, по-вероятно и те са стигнали до идеята за социално подпомагане
1
39
 
11
 
! Отговори
до първия преди 12 години
Ако не можеш да кажеш нещо по темата, мълчи