Намериха теглилка за динозаврите

С новата методика учените вталиха празверовете
Обновена: 6 юни 2012 13:06 | 6 юни 2012 13:06,
19
Намериха теглилка за динозаврите
В началото на ХХ в. се е считало, че брахиозавърът е тежал 80 тона. Сега учените са категорични, че един от най-едрите зверове в историята е бил само 23 тона.Снимка: Reuters
Екип от биолози разработи нова техника за точна оценка на теглото на динозаврите, информира в новия си брой специализираното списание "Biology Letters".
 
С нейна помощ става ясно, че едно от най-големите животни, съществували някога – брахиозавърът, е бил само 23 тона.
 
До изнамирането на новата теглилка, се считаше се, че звярът е тежал 40 тона. През 60-те години на ХХ век пък някои оценки са се приближавали и до 80 тона.
 
Сега учените използвали лазери, за да измерят минималното количество кожа, необходима да "загърне" като разтегаем филм скелетите на съвременните бозайници.
 
Моделирани са били бизон, бик, камила, слон, жираф, кон, носорог, полярна мечка и др. Математическият модел за брахиозавъра е бил изпробван върху скелет от Музея за естествена история в Берлин.
 
Новият метод е напълно обективен, според главния автор на изследването Бил Селърс от Манчестърския университет, който подчертава, че телесната маса е много важен параметър за биолозите. 

"Нашите резултати подсказват, че многобройните предишни оценки и то за всички динозаври, са наистина за твърде голямо тегло", заяви проф. Селърс. 

Брахиозавърът е живял в юрския период. Наречен е така, тъй като предните му крайници са по-дълги от задните.
 
По скелетните възстановки от останки може да се съди, че средната им дължина е 25 м. Предполага се, че главата му вероятно е била на височина около 13 м над Земята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Do 3: преди 11 години
То това да не ти е да правиш кюфтета от кал- искаш повече, слагаш повече. Това тяло нали трябва да функционира. А за да функционира трябва да отговаря на определени биологични закони. И не може да расте безкрайно!! И , да- прав е 1: Най-подходящата среда за това е водната. Справка( за незнаещите): най-голямото животно живяло някога на Земята знаете ли кое е? То е все още тук и ние сме негови съвременнци( за наше щастие и негово нещастие) - синия кит! - Nat.Georgraphic/ Animal Planet .
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мисля,че много големи насекоми са просъществували дълго време.Със нарастване на размерите идва и нарастване на апетита.Не съм сигурен,но мисля,че мравуняк с мравки с размерите на немска овчарка ще унищожи една огромна гора за няколко месеца.А не е имало само един мравуняк с едни мравки..
11
7
 
1
 
! Отговори
алхимика преди 11 години
Тези динозаври са били големи колкото сегашните слонове. Останалото са измислици и фантазии на учените.
10
0
 
0
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
до НСС:Да, прав си напълно, подбрах неудачен пример. И аз съм чел за това, което пишеш.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А могат ли да им премерят топките на динозаврите ?
8
0
 
4
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
Именно, имаме разлика в конструкцията, а така може :)Но мравка с размерите на човек и човек с размерите на динозавър няма как да съществуват (което не ми пречи с удоволствие да гледам такива филми :) )
7
0
 
8
 
! Отговори
ico33 преди 11 години
Мдаа и на мен ми беше интересно ..може би простаците още спят :)
6
0
 
16
 
! Отговори
Discovery преди 11 години
Готини коментари, като изключим някои просташки, браво на 1, 3, 6 интересно ми беше да ги прочета наистина :)
5
1
 
25
 
! Отговори
Кольо преди 11 години
До 3:"Увеличаваш мащаба и ето ти по-голям и масивен скелет, който издържа повече" - не е верно, в механиката съществува едно нещо, наречено "квадратно-кубичен закон" и той не позволява това. Примерно, при увеличение на размерите 2 пъти, сечението на предмета нараства 4 пъто, а масата нараства 8 пъти, което означава, че натоварването върху конструкцията се увеличава 2 пъти. По-големите неща изискват по-здрави материали и/или промяна в конструкцията.
4
4
 
21
 
! Отговори
Гробаджия преди 11 години
А за фидосова кога ще изобретят теглилка или още на око?
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво ли е нямало на тоя свят.Интересно защо са били толкова огромни?Дали нещо не ги е облъчило нещо?
2
7
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Ама много знаеш бе, това че учените са се объркали, не значи че е невъзможно, то и за мравките сигурно ние сме невъзможни. Увеличаваш мащаба и ето ти по-голям и масивен скелет, който издържа повече. За пръв път чувам и че във водна среда практически стоиш в безтегловност о_О
1
4
 
18
 
! Отговори
Extreme limit преди 11 години
Как може да се претегли Seismosaurus Fidosovii?