Над 60 физици от БАН и СУ са търсили "божествената частица"

Наши учени са участвали в експеримента на ЦЕРН през последните 20 г.
Обновена: 5 юли 2012 18:57 | 5 юли 2012 18:49, Елка Василева
47
Над 60 физици от БАН и СУ са търсили "божествената частица"
Над 60 български учени са участвали в експеримента на ЦЕРН. Снимка: БТА

През последните 20 години в експеримента на Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева за търсене на частицата Хигс бозон, известна още като "божествената частица", участваха около 45 учени от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, около 20 физици от Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и около 15 инженери от Централната лаборатория по мехатроника и роботика при БАН. Това каза днес на пресконференция доц. Владимир Генчев – ръководител на научния екип от БАН, участвал в експеримента на ЦЕРН с Големия адронен колайдер.

Големият адронен колайдер на ЦЕРН е най-големият и най-мощен ускорител на частици в света. Той представлява 27-километров пръстен, разположен в тунел под швейцарско-френската граница, в близост до Женева.

Още по темата

Учени от ЦЕРН представиха вчера най-новите си открития в търсенето на частицата Хигс бозон, за която се смята, че е изиграла ключова роля във формирането на Вселената преди 13,7 милиарда години и е довела до появата на живот.

Съществуването на "божествената частица" е теоретично и за първи път e постулирано през 1964 г. от шестима физици. Сред тях е и британецът Питър Хигс, чието име носи частицата.

Терминът "божествена частица" беше въведен от физика Леон Ледерман, който беше директор на най-голямата ускорителна лаборатория в САЩ, каза доц. Генчев. Той отбеляза, че Ледерман е написал книгата "Частицата Бог" и в нея прави аналогия с това, че така както "божествената частица" придава маса на другите частици, така Бог е създал света. "Ние, физиците се разпростираме до точката на Големия взрив, а какво е имало там и кой е натиснал копчето за този взрив, оставяме на този въпрос да отговорят теолозите", коментира доц. Генчев.

По думите му един от експериментите в ЦЕРН трябва да даде отговор на въпроса на какво е приличала Вселената в първите мигове след Големия взрив.

Институтът за ядрени изследвания при БАН и Софийският университет участват от 1991 г. в научния експеримент в ЦЕРН, каза доц. Владимир Генчев. Той добави, че сега в този експеримент са включени 39 страни. Те са представени от 3300 учени от 193 института, като 800 от участниците са студенти.

България участва в експеримента в ЦЕРН основно чрез създаването на адронния калориметър и на йонните камери, каза доц. Генчев, попитан за българския принос в научния експеримент. Половината от калориметъра - 700 тона абсорбиращи плочи, са произведени в КЦМ "Гара Искър", но са сглобени в Испания. Това донесе на България 5 милиона долара, заяви ученият.

По думите му най-голямото българско участие е в дизайна, в производството и в тестването на 125-йонни камери за научния експеримент, монтирани в ЦЕРН. Сега участваме в поддръжката на тези камери, в набора на данни и в тяхната обработка, обясни ръководителят на  научния екип от БАН, цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
14
 
! Отговори
lili преди 11 години
tursili sa...... i kakvo.za chii interesi rabotjt . za evreite, zastoto znanijta se izpolzvat s nechisti celi.zatova li b.otr. vestestva s visoko chestotni chastici se sipjt vurhu edna chast ot horata.podchertavam........edna chast. a drugata chast tj si gleda samo pred nosa i po- daleche ot nego ne vijda. mnogo udobno nali.........
36
3
 
18
 
! Отговори
Еклисиаст преди 11 години
Ако академиците прочетат Божието слово-Библията ще разберат,че когато човек умре прахта му се връща в земята,а духът му,който е Божия дар за живот,обратно при Създателя си.Еклисиаст 12:7 "И се върна прахта в земята,както е била и духът се върна при Бог,който го е дал".Духът е дух не се "намира" в лаборатория,освен да се очаква теория за дух-менте.
35
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сигурно са я намерили, само, че шефовете им - феодалните старци са я скрили за да помага на БСП при избори!
34
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
38, енергията е навсякъде около нас. Това е известно още през 19 в., като е описано от Тесла. Това че е засекретено, за да трябва да си платиш за енергията е съвсем друг въпрос и част от собственото ти поробване...
33
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Над 60 физици от БАН и СУ са търсили "божествената частица" ТОВА ПОДИГРАВКА ЛИ Е.? ?ДА НЕ БИ ДА СА УЧАСТВУВАЛИ В НЯКОЙ МИТИНГ ПО ГРЕШКА И ДА СА ГО ПОМИСЛИЛИ ЗА"НАУЧНА ДЕЙНОСТ". ПРИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ПРОВЕЖДАНИ НА ПОДОБНИ СЪОРЪЖЕНИЯ ПОСЛЕДНИТЕ СЕ ПРОВЕЖДТ С ТЕСНО СПЕЦИАЛИЗИРАН ПЕРСОНАЛ ,ЧИЙТО БРОЙ Е СИЛНО ОГРАНИЧЕН.ТА УЧАСТВУВАЛИ " 60 ДУШИ".ДЕТО СЕ ВИКА "посмали ***". КОМЕНТАР НЕ Е НУЖЕН. ! ! ДА НЕ СА БИЛИ НА РАЗХОДКА ДО ЖЕНЕВСКОТО ЕЗЕРО И СА СЕ ПООБЪРКАЛИ С "ЧАСТИЦИТЕ" ? ?
32
0
 
15
 
! Отговори
J преди 11 години
В допълнение:Осъзнаването как всичко работи от макро ниво до квантовата физика ще ни помогне за постигане овладяването на различни технологии с които да си подобрим живота.В момента, може би най-сериозните проблеми който сме длъжни да разрешим са:- намиране на алтернативни източници на енергия- механизъм с който да могат да се "свалят" всички астероиди по-големи от автомобил, навлизащи в атмосферата, включително и такива с размерите на стадион, планина или дори планета с размерите на луната!
31
2
 
18
 
! Отговори
J преди 11 години
Вноските в Церн ги плащаме всички ние (разбирай различни държави), тъй като всякак една държава (нека до го обобщим: човечеството) иска да има някакво бъдеще, а не да се мисли само за днешният ден. Лесно е да кажеш: дай днес да пием и ядем на корем, а след 100 години - голяма работа, че Земята ще е напълно изхабена.Инвестирането в наука е не само въпрос на престиж или само познание а е въпрос на национална сигурност - технологиите които се изработват могат да послужат и за... военни цели.
30
6
 
18
 
! Отговори
ТОЙ преди 11 години
ОТ КОМЕНТАРИТЕ НА УЧЕНИТЕ ОТ ЦЕРН ,РАЗБИРАМ ,ЧЕ ТЪРСЯТ ЧАСТИЦАТА ДАВАЩА МАСА НА ЕНЕРГИЯТА ЗА ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ПОЗНАТАТА НИ МАТЕРИЯ СЛЕД ГОЛЕМИЯ ВЗРИВ.И КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ,АКО Я НАМЕРЯТ?НО ВЪПРОСЪТ МИ Е КОЙ И ЗАЩО ФИНАНСИРА ТОЗИ ИЗКЛ.СКЪП ПРОЕКТ ЗА СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ЕВРО?А С ТЕЗИ КОЛОСАЛНИ СРЕДСТВА МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ГЛАДА,ЕПИДЕМИИТЕ,НЕДОСТИГА НА ВОДА И ЛЕКАРСТВА,ДА СЕ ОТКРИЕ ЛЕК СРЕЩУ МНОГО БОЛЕСТИ!ОЩЕ МНОГО ЗА ХОРАТА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ С ТЕЗИ ПАРИ,НО ТЕЗИ КОИТО ГИ ДАВАТ НЕ ИСКАТ ТОВА ДА СТАНЕ
29
1
 
15
 
! Отговори
от 27 до 29 преди 11 години
Ако намеквате за сътворението на света от Бог, то аз съм съгласна с Вас. Макар, че е недоказуемо - приемам го.
28
4
 
18
 
! Отговори
до номер 2 преди 11 години
Щом е толкова божествена трябва вместо бозон да я прекръстят на бойкозон. -----------------Ей, ама си яко ***/а... :))) Сигурно цял ден си се смл/а на "остроумието" си...
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тя, Вселената ей така ще ви разкрие тайните си, за без пари.
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
27, знае се и то отдавна.
25
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бях при познати в СУ ФК по Физика. Говорихме си какво правят и разговора взе, че отиде към наука - физика. Поговорихме си. Предложиха ми да завърша магистратура физика и от СУ щели да ме пратят да пиша докторат в ЦЕРН. И то за какво - ще разпадам електрони, ще документирам и ще опиша частиците след разпада. Ама аз знам какво ще намеря, а те - не. А аз дори магистратура нямам, те - доценти. Знам дори от какво зависи появата на техния бозон и коя частица всъщност им трябва. Те и това не знаят...
24
12
 
26
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Никой никога няма да разбере как е възникнала вселената и живота !!!!!
23
0
 
18
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Муахахаааа муууу
22
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народ, който не желае да се образова, да развива научна дейност, да се информира и да анализира получената информация, не заслужава да съществува. Болно ми е да пиша това, но за съжаление българите (които по начало недолюбваме много науката) ставаме все по-безпросветни, все по-големи простаци, все по-незаинтересовани от каквото и да е. Тъжно.
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е и какво от това,в България и без това родните учени не се ценят
20
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такова нещо като божествена частица. Просто Бойко Борисов е бил на посещение в колайдера и негов косъм е паднал вътре в експеримента.
19
1
 
19
 
! Отговори
анти АН преди 11 години
ан, много глупости изписа ти под материяли по темата. първо - не пиши с главни букви, нарушаваш етикета. второ - церн има сайт посветен на трансфер на технологии. Бг като член на церн има достъп до проекти. ако си кадърен - пробвай се, може да успееш. като искаш пари за трансплантации накарай представителите си в европарламента (знаеш ли кой е твоя?) да попречат на спасяването на банките и ще има много пари. много.
18
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия физици хич не са прости, знаят къде да го построят - Женева, в която и друга европейска държава да беше, разходите щяха да са максимум 1/3 от тези в момента, но пък си е гъзария да се плацикаш на брега на Женевското езеро.