"Curiosity" кацна на Марс

Апаратът трябва да разбере дали някога е имало живот на Червената планета
Обновена: 6 авг 2012 11:04 | 6 авг 2012 11:00,
348
"Curiosity" кацна на Марс
Една от първите снимки на "Curiosity" след кацането на Марс. Снимка: Reuters

"Curiosity", най-високотехнологичният марсоход построен някога, осъществи успешно меко кацане на Червената планета, съобщиха световните агенции.

Според информация на НАСА нейните учени са получили сигнал от космическия апарат, след като той премина през атмосферата на Марс в полет, често описван като "седем минути ужас".

Спускането му на повърхността изискваше маневра, на която спокойно може да бъде посветен цял научнофантастичен филм.

Изстреляният през ноември марсоход "Curiosity" е част от мисията Марсианска научна лаборатория, целта на която е да определи дали на Червената планета някога е имало подходящи условия за живот.

В операция, определяна като "дръзка", НАСА осъществи кацането на най-големия си досегашен роувър с тегло 900 килограма, като внимателно го спусна към повърхността на Марс с помощта на кабели. Маневрата бе наречена "въздушен кран".

Залогът бе голям, тъй като маневрата бе рискова, а цената на мисията е 2,5 милиарда долара. "Трябваше да спуснем на Червената планета апарат с размерите на малък компактен автомобил, натоварен с цял камион инструменти", каза директорът на марсианската програма Дъг Маккъзишън.

НАСА представи драматичното кацане във видео игра и покани почитателите на космическите истории да гледат на живо спускането на "Curiosity" на гигантски екрани на Таймс скуеър в Ню Йорк. "Драмата" бе проследена от орбитиращи около Марс сателити.

Марсоходът в защитната си капсула навлезе в атмосферата със скорост 20 000 километра в час, която трябва да бъде намалена до един метър в секунда. За целта вместо въздушни възглавници

"Curiosity" бе оборудван със сложна система, включваща свръхзвуков парашут и въздушен кран. По пътя си марсоходът се освободи от скоростните ракети, топлинния си щит и външната "черупка", след което се спусна на повърхността на Марс подобно на паяк от паяжина.

Сложната маневра за кацане е първата по рода си. Тежестта на "Curiosity" не позволява използването на въздушни възглавници като при по-малките роувъри.

Мисията на "Curiosity" ще продължи поне една марсианска година - или две земни. Основната цел на марсохода е кратерът Гейл. Изследването му отбелязва прехода от търсенето на вода към търсенето на други елементи, необходими за възникването на живот, като например водород.

"Curiosity" освен това ще изследва минералите на повърхността на Марс. Анализирайки данните, учените ще добият представа какви са били условията на Червената планета преди милиони години.

Специалистите смятат, че кратерът Гейл се е образувал преди 3,5-3,8 милиарда години, когато Земята, Марс и останалите планети от вътрешната част на Слънчевата система редовно са били обстрелвани от метеорити.

Най-интригуващата характеристика на кратера не е басейнът му с диаметър 154 километра, а високият около 5 километра хълм, издигащ се от дъното му. Според учените възвишението в центъра на басейна представлява наслоени останки от седимента, запълвал някога кратера.

С течение на времето и под въздействието на процес, който не е добре изяснен, седиментът е отнесен и на негово място е останало възвишението Шарп. Учените се надяват, че именно то ще разкрие геоложката история на Марс - нещо, което не може да направи никоя подобна формация на Земята. "Кюриосити" кацна в основата на възвишението.

Марсоходът е оборудван с различни нови инструменти. С помощта на две високотехнологични камери "Кюриосити" ще може да снима триизмерни и панорамни изображения. Роувърът е въоръжен и с лазер, който ще може да насочва към скалите, за да определя химичния им състав. "Кюриосити" ще изучава заобикалящата го среда и с помощта на 2-метрова роботизирана ръка и ще извлича проби от вътрешността на скалите със специална сонда. Подобно на предшествениците си, марсоходът е оборудван с редица инструменти за анализ на пробите.

Мисията на "Кюриосити" е изградена върху опита от работата с предишни роувъри. Сред тях е "Опортюнити" - единият от двойката марсоходи-близнаци, който все още функционира на Червената планета - години след края на първоначалната му мисия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


348
Още по темата: марсоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
2
 
1
 
! Отговори
галилео преди 11 години
Да не излезе след 10 години,че никои никъде не е ходил,по далеч от МКС МИР.Поредната лъжа на НАСА.Има съществени противоречия между технологиите и здравия разум.Ако е осъществен контакт с извънземен разум с,което е свързан технологичния скок едва ли биха позволили разходки из космоса просто НАСА си прибира едни пари от баламите в Америка.Защо ли всичко за космоса е секретно нали нищо няма а.
231
0
 
1
 
! Отговори
^3АDttack преди 11 години
296 Прав си че Немцте развиват ракетната индустрия в САЩ спор няма .. но СССР (Русия) прави същото взема готови ракети Фау2 и части и каквото успее да завлече и после го ползва в своята програма .. ако смяташ че те лъжа просто погледни някой от интервютата на Борис Черток (който аз много уважавам) той е дясната ръка на Коральов. За съжаление Б.Черток почина наскоро :( След войната победителите не ги съдят и САЩ и Русия са победители и се държали като такива така че спора е излишън
230
0
 
1
 
! Отговори
до 293 преди 11 години
Ей, отворко, нещо не се обаждаш, а? Посочих ти грешките, къде се скри бе, "педагог"...
229
0
 
0
 
! Отговори
HCC до 305 преди 11 години
Понеже виждам, че не се свениш да се държиш невъзпитано пеи диалог, спокойно мога да ти помогна с едно заглавие... въпреки че се съмнявам, че профанската ти глава ще разбере, какво казва книгата:Питай Гугъл-"историята на звездния старейшина и документите тера скритата история на планетата земя"
228
3
 
1
 
! Отговори
НСС преди 11 години
Ако се поразровите из мрежата, вече може да намерите информация за историята на Земята и слънчевата система. Там ясно е казано, че освен Земята, обитаеми са били и Марс, и Венера. След голямото (наказателно унищожение) само Земята е възстановена и прекръстена (Ериду). Марс е оставен за назидание, да напомня какво се случва на бунтовниците.В този смисъл, сега на Марс ще открият останки и руини от много далечни времена и нищо повече...
227
4
 
2
 
! Отговори
до 290 преди 11 години
за твое сведение - има демонстрации в омразната ти Русия.нещо да кажеш?А в любимите ти щати,колко демонстрации (като изключим педерестките,но ти май си от тях и им се кефиш) е имало напоследък?Нека да отбележим, че щатите са полицейска и фашизирана държава.Я преброй (ако можеш) и кажи колко страни е нападнала самосиндикално или чрез НАТО/т.нар. международна общност САЩ.Аз не съм чул щатите да са хранили света,чувал съм да продават оръжие - да се избиват в подпалените от тях грждански и др. войни
226
1
 
1
 
! Отговори
до 293 преди 11 години
говн*о ще викаш на майка си на сина, ясно ли ти е, ла*номозъчнен мине*чия! Първи безплатен урок, пед*лче: 1. има една таква буква "Э". "ето" се пише с нея - "ЭТО". 2. За теб явно спрежение и склонение са празни думи, затова да те светна има едни неща, които се казват падежи и е хубаво да ги знаеш, преди да се правиш на велик и много знаещ, защото си просто смешен. Казва се "с точност-ью- до наоборот". Но понеже само можеш да обиждаш ще ти го преведа: В зоопарка има по-умни същества от теб. STFU!
225
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе Томасе-2 тия снимки да не идват по пощата бре!
224
4
 
1
 
! Отговори
tomas- 2 преди 11 години
Дотук нищо необичайно. Като текст, имам предвид. Не е необичайна дори лъжата, че от американската космическа Агенция не знаят дали на Марс има живот или не. Ама при демокрацията лъжата е нещо обичайно и ние спряхме да се учудваме. Необичайното са снимките. Излиза, че Любопитният, както се превежда името на марсохода още кацнал-некацнал и в Интернет почват да циркулират снимки и видеоклипове, направени от него. Тези от NASA да не са магьосници? Кога снимките дойдоха до Земята, кога от NASA ги получиха, кога ги обработиха и кога успяха да ги пуснат из Мрежата? Но това не е всичко.
223
4
 
4
 
! Отговори
до 329 преди 11 години
Ако не бяха немските учени,пленени след 9.5.1945г. и завлечени в Сибир руснаците още нямаше да имат атомно оръжие.Виж Уикипедията на руски-руснаците не го крият въобще.
222
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фантазия!
221
2
 
7
 
! Отговори
Уорлик преди 11 години
Като ни омръзне да избиваме араби, за да им крадем ресурсите може да започнем добив на ресурси на Марс. Но тръпката няма да е същата!
220
2
 
2
 
! Отговори
ak47 преди 11 години
taka vijdam mn hora da pogotvorqt amerika normalno tva se kazva 4ujdopokloni4estvo ima gi takiva,e a kqv huy im e na rusnacite da pra6tata koli4na na mars sam oda si habqt parite sqka6 amerika naprai ne6to veliko male kordeqse 4e sa pratili koli4kta na mars napravo promeni jivota mi... :Dsq ko vi pre4at komunisstite sq sqka6 taka sa va nau4el ia mislite sa vi nasajdali takiva idei i omrazq qvno tva go ima nasajdane i tezi s po ama mn po slabq mozak vednaga 6te se hvanat na tazi rabota
219
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато тъпите руснаци изпратят по-добър апарат на Марс, тогава зяйте, а сега тише, товарищи!А ти, *** 322, ще посочиш ли къде съм сгрешил в руския правопис?
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ssrraaamuvam se che ima takiva hora kato vas ..... Ne namestvaite politikata v kosmosa . I drugo ima mnogo po umni hora da reshavat vmesto vas kak da bude oborudvan tozi marsohod ..... Vse pak tazi mashina ne vie nastolniqt komp v kushti i da cukate na nego CS :D
217
4
 
7
 
! Отговори
до 323я ла*ноядец преди 11 години
***, какъв си ти, че ще ме псуваш бе, уроде. личи си че нямаш мозък за да приведеш доводи или факти в подкрепа на (срам ме е да го нарека това теза) тезата си и единствено можеш да обиждап и пръскаш омраза. Глупав *** си ти, и не защото си *** на американците, а защото родителите ти са те направили такъв, недоразвито фашизоидно ***. Не ми говори колко храна са произвели, а колко гладуват, колко умират от липса на елементарно здравно обслужване... като е такъв рай-изчезвай уроде.
216
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** комунистическо Щатите през последните 100 години са произвеждали повече храни отколкото са изяждали и са хранили предостатъчно света, а когато говориш за див капитализъм имай предвид Русия и Китай примерно защото те като развиващи капитализма страни са с недоразвито все оюе гражданско общество да не говриме за институциите и понеже знам че ще изревеш ще ти го сведа топва понятие до нивото на тъпата ти кратуна , ти да си чул за протести или стачки в Китай или в Русия е там има все още
215
3
 
11
 
! Отговори
до 307 преди 11 години
пичага, първо се научи да пишеш правилно на руски и после давай акъл. Придурок, хрен те в бок... а сега намери някой да ти го преведе. Я кажи как капитализма би могъл да изхрани 1 и кусур млрд гърла, като в страна като щатите има предостатъчно бедняци. И щом ти харесва толкова дивия капитализъм - марш на запад има доста работа - ровене по кофите, миене на *** и *** на дебели американски ***. Айде, успех с чуждите езици, щото още не ги разбираш.
214
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Телефона на баба ти има доста по-мощен процесор от този на Curiosity. Неговия процесор е около 400 mips което е горе долу колкото 200 мегехерцов пентиум. Има 256кб еепром, 256 mb рам и 2гб флаш памет. Това е което могат да си позволят със 125 вата генератор. Камерите са му само 1600х1200 пиксела. Поне прочети какво пише във википедията преди да пускаш коментари.
213
3
 
6
 
! Отговори
tasu преди 11 години
Когато американците изстрелват Аполо 11, руснаците изстрелват 5 комуникационни спътника с цел да им подслушват разговорите.......също така аполо 11 доставя на Луната малка пластина с която определят с лазер тояното положение на Луната спрямо Земята....и тя се ВИЖДА с по-големите земни телескопи.....ЖАЛ ми е ,че има толкова прости и неуки хора на които им липсва всичко до 7-ми клас....не ,че обичам американците но ако не беше програмата Аполо, още щяхте да сте с черно-бели телевизори