Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от вода на Марс

На снимките се виждат камъчета, загладени като от вода
Обновена: 28 сеп 2012 12:26 | 28 сеп 2012 12:26, Елка Василева
69
Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от вода на Марс
"Кюриосити" е открил следи от воден поток на Марс. Снимка: Reuters

Марсоходът "Кюриосити" е открил следи от някогашен воден поток на повърхността на Марс, съобщиха учени от НАСА, съобщиха световните агенции.

По-рано също е имало признаци, че преди много време на Червената планета е имало вода, но снимките, направени от марсохода, предлагат най-убедителните доказателства досега за съществуването на древна река на Марс.

Още по темата
6 авг 2012 11:00
348

На тях се виждат камъчета, които са загладени като от вода. Според учените камъчетата са били носени от буен поток, в който водата е била дълбока колкото до глезена или до коляното, а скоростта й е била от порядъка на няколко метра в секунда.

Сега Марс е прашна и суха планета, но учените смятат, че някога тя е била по-топла и на нея е имало вода, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: МарснасаКюриосити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
александър тодоров99 преди 11 години
До Извратеняк
54
0
 
1
 
! Отговори
Извратеняк преди 11 години
Марсианки има ли,*** му стара,че нашите вече не ме привличат?
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 63: И един мармот завива шоколада в станиол, нали :)
52
11
 
4
 
! Отговори
Александър преди 11 години
Тези камъчета са просто камъчета и си остават такива. Живота е един и той е на Земята, благодарение на Бог. Друг е въпроса, че голяма част от хората с възможности си харчат парите за изцяло безсмислени каузи, вместо да направят нещо добро и полезно за вече съществуващите НАС, хората.Живи и здрави.
51
0
 
4
 
! Отговори
ф15 преди 11 години
аре слагйте още статиии от категория Наука !!!!
50
0
 
10
 
! Отговори
През... преди 11 години
..1976 сондата "Викинг" направи снимки на Марс, на които ясно се вижда лице на хуманоид. Ричард Хогланд от мисия Ентерпрайз дълго време защитава тезата, че това е творение на разумни същества. По-късно бяха направени нови снимки от "Марс Глобъл Сървейър", които опровергаха първата версия. Дори някога Луната и Марс да са били населени, не сме ние цивилизацията, която има каквато и възможност да докаже това. Ако има нещо, то е под повърхността, трябват разкопки. Или някой да помогне.Отвъд Земята.
49
3
 
6
 
! Отговори
Гошо от...Марс преди 11 години
Това са следи от...течност и това беше...бира.Това имаше на Марс в изобилие;чиста, пенлива бира.Но се изпи,преди хиляди години и всички марсианци се качиха по...звездолетите и кой на където види.Мои братовчеди заминаха на Земята и научиха древните египтяни да... варят бира и да правят пирамиди.На Марс останах само аз,защото открих дълбока пещера,дето капе малко и затова съм...жив.Ако земляните дойдат с кораб,да носят и...бира.Ако ме намерят мумифициран,да ме...напръскат;ще се съживя.
48
0
 
5
 
! Отговори
Марс- Родина богов преди 11 години
Потърсете в нета филма Марс- Родина богов. Също и клипове за Марс в Youtube. Curiosity или "любопитство" е един от малкото земни кораби допуснат да стигне до Марс. Останалите са САБОТИРАНИ по една или друга причина. Като видите филма ще разберете от кого.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
наш *** НЕ ГО ИСКАТ австралийците. Какви роми кви 5 лева? Да те светна че Австралия е най затворена от към емиграция. Много малко могат да се преместят тук. Не е като Америка, Канада Европа. Тук *** няма да стъпи скоро. Но вий най си харесвате *** в който живеете и не ви трябва Австралия. Няма по добро от родния *** нали? Те и в европа не ви щат но *** не му пука щот никъде не се чуства уютно освен кенефa ХА ХА ХАП.С. дръжте си *** с здраве да ги ползвате
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЯРНО Е ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ПОЗНАНИЕТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПЪЛНО И ЕДВА ЛИ ЩЕ СТАНЕ? НО ИМА КРАЙЪГЪЛНИ КАМЪНИ В НАУКАТА, КОИТО В НЯКАКВИ ФИЗИЧНИ УСЛОВИЯ, НАПРИМЕР КАТО НАШИТЕ, СА ВЕЧЕ ПОЗНАТИ И ОТНОСИТЕЛНО НЕПРОМЕНИМИ, ПОЗНАТИ НЕЩА. ТАКОВА Е ПОНЯТИЕТО - ПЛАНЕТА ЗА МАРС. И ПРЕДИ 500Г И НАДЯВАМ СЕ И СЛЕД 500Г ДА СИ ОСТАНЕ ПЛАНЕТА. А ХИПОТЕЗИТЕ, КОИТО ГРАДИМ, ПОРАДИ НЕДОСТИГ НА ЗНАНИЯ, СА ХИПОТЕЗИ ДО ДОКАЗВАНЕТО ИМ КАТО ИСТИНИ ИЛИ ОСТАВАТ ТАКИВА ПРИ ОТХВЪРЛЯНЕТО ИМ. МНОГО ОТ СТАРИТЕ ХИПОТЕЗИ, НЕ СЕ ПОТВЪРДИХА
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едни и същи клишета от поне 20 годиниКаква ли е истината?
44
2
 
1
 
! Отговори
.... преди 11 години
Да не се е напикал?
43
0
 
3
 
! Отговори
Chakul, chakul iskam преди 11 години
Nali s neshto trjabva da se opravdajat razhodite po Kuriositi. Kogato namerjat chakal , togava shte govorime za voda
42
0
 
1
 
! Отговори
ЗЛЕ ЗВУЧИ преди 11 години
КАМЪНАЦИТЕ НЯМАТ СХОДЕН СЪСТАВ, А СПОРЕД ТВОЕТО ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ ТРЯБВА!
41
1
 
3
 
! Отговори
КЕНГУРУТУ, преди 11 години
СКАЧАЙ СИ ТАМ НА ВОЛЯ! НЕ СЕ МЕШАЙ НА ХОРАТА В ПРИКАЗКИТЕ! НЕ СА ЗА ДВУОТРОБНИ ПЛЪХОВЕ, ХОРСКИТЕ ДЕЛА! НЕ ВИДИШ ЛИ ЧЕ ПО ДРУГИТЕ КОНТИНЕНТИ НЕ ВИРЕЕШ?
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-скоро това ми прилича на някога разтопена скална маса,при което също се получава заглаждане. Разбирам желанието на учените да докажат че е имало вода,за да представят това като сензация,но едно е да имаш желание,друга е в действителност истината.
39
0
 
1
 
! Отговори
Свойства на Н2О преди 11 години
водата (под формата на кислород и водород) ----------------- Ае, 23, каква е тая вода, смес от кислород и водород? И има ли вода под някаква друга форма, различна от водороден окис? :))
38
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, някога беше континента за пандизчии. А България не беше ли парника на Османската империя за отглеждане на преклонени главички?
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Според учените камъчетата са били носени от буен поток, в който водата е била дълбока колкото до глезена или до коляното, а скоростта й е била от порядъка на няколко метра в секунда."Любопитен съм да разбера как учените са стигнали до този извод.
36
1
 
2
 
! Отговори
ТИЯ ОТ АВСТРАЛИЯТА преди 11 години
МНОО НЪ КУПИРЪТ! ЧАК ДО КОМИЦИТЕ СТИГНАЛИ!!! АМИ ТО ТАВА НЕ БЕШЕ ЛИ КОНТИНЕНТА ЗА ПАНДИЗЧИИ НА ИНГИЛИЗИТЕ? РАЗПРАЯТ БИЛО СКУКА! КЕНГУРУТА И ПОЛИЦАИ! Е МОИ И НЯКАКВА ОТРОВНА ЗМИЯ И ЖАБА ДА СЪ ВИДИ! ПРЕЗ КОЛКО ГОДИНИ И ГОЛЯМ ПОЖАР!... АААА И АБОРИГЕНИ ДЕ!...