Curiosity спря работа заради странен блестящ обект

Възможно е от марсохода да се е откъснала част
9 окт 2012 14:56,
56
Curiosity спря работа заради странен блестящ обект
Снимка: Reuters

Марсоходът "Curiosity" спря временно работа, тъй като е възможно от него да се е откъснала част, се съобщава на  официалната страница на мисията, предаде Асошиейтед прес.

"Curiosity" започна да събира образци от грунта на Марс на 7 октомври 2012 г. В същото време до него бе открит блестящ обект. Според специалистите той може да не е с марсиански произход, а част от самия марсоход. По тази причина работата на марсохода е спряна. 

Специалистите на НАСА предвиждат да изследват обекта от по-близко разстояние с помощта на камерата на "Curiosity" и да решат какво да правят в бъдеще. По-специално дали може да продължи събирането на образци от грунта. Дотогава марсоходът няма да движи дори манипулаторите си. 

Още по темата
Марсоходът "Curiosity" бе изстрелян на 26 ноември 2011 г.  Той кацна на Червената планета на 6 август 2012 година.  Стойността на марсохода е 2,5 милиарда долара. Мисията на "Кюриосити" ще продължи поне една марсианска  година - или две земни.

Основната цел на марсохода е кратерът Гейл. Изследването му отбелязва прехода от търсенето на вода към търсенето на други елементи, необходими за възникването на живот, като например водород. 

"Curiosity" освен това ще изследва минералите на повърхността на Марс. Анализирайки данните, учените ще добият  представа какви са били условията на Червената планета преди милиони години.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: марсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
klod_si преди 11 години
В момента не сме на етап да определим дали има или няма живот на Марс. Това може да стане само с експедиция с екип от добре обучени хора. И да не ми се правят, че няма разработен кораб за пътуването.
34
4
 
1
 
! Отговори
vivian преди 11 години
Мдаа, истината за извънземния живот започва да изплува. Със сигурност на простолюдието ще се каже, че блестящия предмет е чарк от марсохода :))
33
0
 
0
 
! Отговори
от 49 до 46 преди 11 години
"Не се чудете, че сме в батака. ". То като се замислиш може би повече сме в батака, заради това, че всеки си дърпа чергата към него. 43 с нищо не те е нападнал, а ти го нападаш с критика.
32
0
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
Дори и така да е човека си има право на мнение. Умен или не може да си напише коментара. И хората могат да му сложат плюс или минус. Те си решават. Нали уж сме искали и имали свобода на словото. Не виждам с какво ни вреди.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наблизо е притичал марсианец със златен зъб, тръгнал да види дали не може да отмъкне нещо метално от Curiosity.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Монета от 5 копейки няма.
29
1
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
13-те плюса за плоския инфантилен хумор на пост 43 са добър показател за нивото на интелект на българската публика. Не се чудете, че сме в батака.
28
0
 
0
 
! Отговори
pipinana преди 11 години
A STIGA BE HI HI HI
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Марс е древна македонска земя.
26
14
 
19
 
! Отговори
До №30 преди 11 години
Донякъде си прав. Буквално преди минути съобщиха, че това било СРС, прикачено на марсохода "Любопытство" нелегално от служители на ДАНС! Сега се окачвало изявление от Цветанов, защо, аджеба, дъвката "Орбит", с която било лепнато СРС-то, се е отлепила и дали евентуално не е причинило кариес или срамна болест на марсохода "Любопытство"!!! Затова и "***-и-осити" бил изключен... да не се изложи със срамна болест. Та очаквайте неочакваното! :)
25
2
 
29
 
! Отговори
Македонец преди 11 години
Ланецо ми.
24
3
 
17
 
! Отговори
Второ РПУ Марс преди 11 години
И ко праим ся, викаме ли КАТ?
23
4
 
50
 
! Отговори
зелено човече преди 11 години
Блестящият предмет , всъщност са 5 копейки , изтървани от руски космонавт...
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еха! Колко яка нива - нема да тесаш трева кат *** - направо сАдиш доматито, а?
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
34И да добавя, че нали се сещате, кой ще плаща и на кого за да го закарат там, ако нещо се случи със Земята след години, а там има условия за живот. Така, че никак не ми се вярва да го правят от добра воля...
20
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 11 години
как да не е изгодно? ами ако открият подходящи условия за живот? Зарежи ги полезните изкопаеми. Най-важни са условията за живот. Много ясно, че това е нещото, към което се стреми човечеството, помислете малко. А и полезни изкопаеми да се намерят хич няма да е зле - това ще обезцени и горивото до там евентуално.
19
1
 
20
 
! Отговори
2012 преди 11 години
Блестящият предмет е ножицата,с която Боци е прерял лентата на околовръстното на Монс Олимпус
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бездарно заглавие.
17
1
 
58
 
! Отговори
Звездоброец преди 11 години
Преди час беше съобщено, че блестящият обект всъщност е руският марсоход "Любопытство", изпратен да следи отблизо работата на "Curiosity".
16
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе 27 ти си много просто парче. Колко ценни ресурси могат да намерят на Марс за да спечелят от добиването им? Дори да намерят 24 карата злато на кюлчета пак ще е неизгодно да се праща нещо което струва 1000 милиарда да го вземе това злато.