Първата скала на Марс, изследвана от "Curiosity", приличала на земна

Специалистите не знаят каква е възрастта й
12 окт 2012 11:58,
23
Първата скала на Марс, изследвана от "Curiosity", приличала на земна
Скалата, изследвана с лазер от "Curiosity". Снимка: NASA/Reuters

Първата скала, изследвана с лазер от "Curiosity", се оказа по-необичайна, отколкото очакваха учените, защото прилича на земна и досега такава не е откривана на Марс, съобщиха световните информационни агенции.

"Curiosity" докосна скалата с роботизираната си ръка, за да изследва химическия й състав. Марсоходът насочи към нея и лазера си десетина пъти.

Резултатите изненадаха учените, защото се оказа, че скалата, която е голяма колкото човешка глава и е с форма на пирамида, не прилича на другите, изследвани на Марс, защото съдържа повече натрий и калий.

Такива скали има на Земята, но са сравнително редки, каза Едуард Сколпър. Те са вулканични и се образуват под високо налягане от магма и вода под повърхността. 

Още по темата
В скалата няма магнезий и желязо, елементи, характерни за вулканичните скали, изследвани от марсоходите "Спирит" и  "Опортюнити". Тя е богата на фелдшпат, минерал, който показва  как се е образувала - магмата от вътрешността се изкачва към повърхността и когато се охлади, кристализира.

Специалистите не знаят каква е възрастта на изследваната марсианска скала. След като изследва скалата, роувърът започна да тества и почиства лопатката си, с която ще загребва грунт, за да го постави в бордовата си лаборатория.

"Curiosity" е на път към първата си научна цел - зона, наречена "Гленелг", където има три различни вида скали. Роувърът кацна на Марс на 6 август. Очаква се изследователската му мисия да продължи две години, припомня БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: марсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
8
 
! Отговори
Мо преди 11 години
15, за еколог представата ти от астрономия и конкретно за устройството на слънчевата система е като на 5 годишно дете. Човечеството (като част от фауната) е едно нищо за тази планета. Краткотрайна плесен. Ако можем в качеството си на вид, пребиваващ краткотрайно на Земята да разрушим нещо от нея, това са единствено и само условията, които касаят нашето съществуване. А това е незначително за самата планета. Чиято същина всъщност изобщо не е на повърхността, а във вътрешността - мантия, ядро..
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
do16Братле, незнам кви коментари очакваше да видиш под тая статия-може би някво безпрецедентно възхищение от постиженията на сондата, но хората оцениха полета до МАРС, струващ 2,5 млрд. прясно напечатани от ФЕД долара, а че там има камъни с определен състав - да ти кажа на никой не му дреме- нито в БГ, нито в Испания, нито в САЩ , изобщо никъде..
13
6
 
1
 
! Отговори
зелено човече преди 11 години
Тая скала приличала на земна ли? Че как няма да прилича - нали е от пустинята Мохаве...
12
10
 
22
 
! Отговори
Екологът преди 11 години
Следващият Марс във Вселената ще бъде нашата планета Земя..... Особено по саморазрушителния път,по който сме поели!!!!! И след стотици години някои други *** като нас,земляните, ще изследват опустошената,БЕЗ АТМОСФЕРА,отровена и каменистта Земя и ще си казват.... Тук май е имало живот някога... Но тия загубеняци сами са се прецакали по някое време!!! Казваме,че животните били ***... Не! По тъпо "ЖИВОТНО" от човека няма... ИНАЧЕ ДАЛИ САМ ЩЕ РЕЖЕШ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИШ ?!?!..... :( :( :(
11
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уха! Това е чудесно. Ако свършат земните каменни запаси вече знаем от къде да черпим.
10
6
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
ЦЕлата работа е, че не е от Байконур.
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жилязо или бъкър няма ли?
8
9
 
12
 
! Отговори
Curiosity преди 11 години
"Мисията е от значение за цялото човечество" и най вече за твойто изхождане в д*ис.бг
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакаме атака от марсианците, пък те били още в каменната ера.
6
8
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
В България има доказателства че разумния живот на земята е дошъл от червената планета. Това са всички от БСП. Ама космическият им кораб "Бузлуджа - Ентърпрайз" е дал някакъв дефект 1989г. и се е наложило да останат.
5
5
 
39
 
! Отговори
:) преди 11 години
Мисията е от значение за цялото човечество и не мога да разбера защо има такива негативни коментари под статията. Мога да си го обясня само с традиционно лошото отношение към науката по тези ширини, както показват нашите управляващи.
4
22
 
2
 
! Отговори
Dan преди 11 години
"Curiosity" е на път към първата си научна цел - зона, наречена "Гленелг", където има три различни вида скали......Е тия пичове от НАСА до сега на луна парк ли са си играли:):):):):) Представям си ги как единият вика на другият - скивай какъв дрифт направих...е са че го дигнем на задни гуми...
3
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ако намери злато, може с лазерчето да си резне некое парче, после с роботизираната ръка - хоп в контейнера, хем и мисията ще си изплати , за кво да носи камънак насам...
2
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мчи след като са редки на Земята не е ли по-вероятно земната да прилича на марсианска ?Въобще големи заключения за скали, които са в изобилие по планетите, понеже нема от какво друго чудо да са направени след като основния матрял е прах и камъни...според всичките му теории....Земете открийте нещо друго (ако искате да изкарате мисията свръх велика и свръх-най-най, а не както си е - нормална изследователска)...Че с тия умозаключения - язък за милиардите.
1
17
 
5
 
! Отговори
Фен преди 11 години
Първи, преди Куриоситито написах коментар, ***.