"Curiosity" вади бормашината на Марс

Марсоходът ще е на избраното за пробиване място до дни
16 яну 2013 14:17,
19
"Curiosity" вади бормашината на Марс
Снимка: NASA/Reuters

Учените избраха участъка, където марсоходът "Curiosity" ще използва за изследвания бормашината си, съобщи Асошиейтед прес. Скалистият участък е съвсем равен, но съдържа разнородни скали, много от които са се образували във водна среда. Очаква се от него да бъдат получени нови данни за историята на Червената планета.

"Curiosity" се движи малко по-бавно от планираното, но ще пристигне на мястото до няколко дни. След като огледа обстановката, роувърът ще използва бормашината си за пръв път, "вероятно през следващите две седмици", каза мениджърът на проекта Ричард Кук от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Изследването с помощта на бормашината се смята за най-сложната задача от технологична гледна точка след акробатичното кацане на "Curiosity" на Марс. Роувърът ще пробие скала и ще прехвърли събрания прах в бордовата си лаборатория за изследване. Така учените ще получат информация за минералния и химическия й състав.

Предишните роувъри "Opportunity" и "Spirit" имаха инструмент, с който остъргваха скалните слоеве. "Curiosity" може да пробие скала няколко сантиметра и да вземе проба от вътрешността й. Това ще бъде направено за пръв път на Марс. "Opportunity" още работи на Марс, но "Спирит" загуби контакт със Земята през 2010 г.

Скалният участък, който ще бъде изследван от "Opportunity", е наречен на работилия по мисията инженер Джон Клайн, който почина през 2011 г. 

Учените се надяват да разберат с помощта на "Curiosity" дали на Марс е имало условия за микробен живот. Крайната цел на роувъра е да достигне до възвишението Шарп. Пътят дотам ще продължи шест месеца. Планът е "Curiosity" да тръгне натам след изследването с бормашината, като по пътя ще прави паузи, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Марсбормашина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
меха-фен преди 11 години
Направете си робот и го пратете да изследва Марс. Ако вярвате в конспираците и извънземния живот. Вместо да пишете по разните сайтове. За лунен робот Google дава 15 000 000 долара.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хилти ли използват или китайски *** за пробиването ?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 13Я кажи един естествен начин да отидеш на Марс?
11
0
 
2
 
! Отговори
ДИМИТЪР преди 11 години
там са живели македонците преди да дойдат на земята
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като пробият малко и отдолу ще се покаже някой намръщен македонец и ще им тегли една :).
9
5
 
1
 
! Отговори
до 9 преди 11 години
Аз ти казвам извънземните стоят зад всичко. Тези технологии дето ги пращаме на Марс са всички разработени от извънземните. Единия от тези, които контролират Curiosity беше казал, че все още се учат да използват сондата на Марс. Това гарантира, че извънземните са го построили и са им дали просто инструкции как да го ползват. Има цялостен план за колонизация на планетата ни и всичко почва от САЩ. Заробват с техния световен ред всички, а извънземните дърпат конците.
8
2
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
А на мен ми писна от такива като теб още да спят летаргичен сън. При всичката тази модерна фотографска техника, НАСА още ни пробутва черно-бели фотоси на Луната. С любителския си огледално рефлексен апарат ще извадя по-контрастна снимка на луната. И какво от НАСА нямат пари за качествени лещи и сензоли ли. Не, просто не искат да покажат луната в истинската и светлина.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Curiosity" вади бормашината на Марс===Абе, *** нещастни, не можете ли да напишете по-свястно заглавие. Все едно марсоходът ще си вади оная работа. Пфу, да ви у...
6
2
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Писна ми от хора които търсят конспирация във всичко...вас все някой ви е виновен,все си мислите,че някой ви прецаква.Допусни,че е възможно някой да не ти мисли злото и как да те излъже :)
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъдете сигурни, че ако този робот се натъкне на нещо много важно, ние обикновените хора няма да разберем за това. Ще подхвърлят нещо, колкото да замажат положението.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аиде почнаха сондажите за нефт и газ :)
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И защо чак сега я вади. Да не е била омекнала боргията.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време беше половин година след като стъпи на Марс да започне и мисията си.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скалният участък, който ще бъде изследван от "Opportunity"да се четеСкалният участък, който ще бъде изследван от "Curiosity"