Откриха още един радиационен пояс на Земята

Това предизвика смут сред астрономите и специалистите на НАСА
1 мар 2013 17:21, Елка Василева
17
Откриха още един радиационен пояс на Земята
Снимка: архив, Reuters

Американски учени откриха с помощта на научни спътници, изстреляни през август миналата година, още един радиационен пояс на Земята, който предизвика смут сред астрономите и специалистите на НАСА, предаде ИТАР-ТАСС. Учените го определиха като "загадъчен" и "феноменален".

"Ние не знаем защо по-рано не сме видели този радиационен пояс - призна водещият сътрудник на Центъра за космически полети "Годард" на НАСА Шри Канекал. - Ние не знаем дали не става дума за някакво рядко явление. Природата продължава да ни изненадва."

Канекал съобщи, че третият радиационен пояс е бил открит от космическите апарати между две други - вече известни - зони на повишена радиация, намиращи се на височина няколко хиляди километра над Земята. "Първоначално помислихме, че това изглежда доста странно и, навярно, с приборите ни се е случило нещо - разказва специалистът. - Но времето минаваше, а радиационният пояс си оставаше на мястото. Проверихме приборите и се убедихме, че с тях всичко е наред. "

С времето обаче учените били изправени пред още по-голяма изненада. След около месец от началото на наблюденията третият радиационен пояс изчезнал след мощно изригване на Слънцето, показвайки непостоянния си характер.

Сътрудниците на НАСА смятат, че откритието променя сегашните научни представи за радиационните пояси на Земята, открити още през 1958 година при полетите на съветски и американски спътници. Те представляват области в магнитосферата, в които се натрупват високоенергийни заредени частици, основно протони и електрони. Изучаването им е необходимо за подготовката на полети в далечния космос, където съществува опасност от повишено въздействие на радиацията върху организма на човека.

НАСА изстреля два спътника-близнаци за изучаване на радиационните пояси на Земята на 30 август миналата година с ракетата-носител "Атлас 5". Полетът бе осъществен от базата на ВВС на САЩ недалеч от Кейп Канаверал в щата Флорида. Проектът е разработен в центъра "Годард" със съдействието на редица други научни лаборатории и е разчетен за две години.

Сега спътниците са на висока елиптична орбита и с многобройните си прибори предават на Земята информация за процесите, които стават във вътрешния и външен радиационен пояс. Спътниците се движат един след друг, което позволява на учените да сравняват данните, постъпващи от една и съща точка в пространството с известен интервал от време.
 

(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, не е истина... Неможе толкова глупав народ да има! Абе вие как намирате какво да ядете? Предполагам, такива като самонаречения банкеръ, който едва ли може да смята с повече от едноцифрени числа, трудно си обуват гащите сутрин...
15
1
 
1
 
! Отговори
Гарабед преди 10 години
До банкеръ;А бе ти в СССР ли си учил?Личи си от фундаменталните познания които имаш.СССР ходи на Луната,не САЩ.
14
0
 
13
 
! Отговори
bu преди 11 години
Като чета коментарите за Земя-аквариум и работа на ракетния двигател само до "външната, рядка атмосфера" на Земята ме заболява главата. Според мен можете да си отворите уикипедия и да се информирате как точно работи ракетния двигател. Без значение течно, втечнено или твърдо гориво използва кораба си носи както горивото така и окислителя. Само за информация, да си знаете, никоя ракета /от космическата през бойната до тропедото/ не ползва кислород от околната среда, а си го носи. Оставайте със здр
13
0
 
5
 
! Отговори
Майко мила!!!! преди 11 години
До банкеръ"Майко, майко защо си наказала светът и околните като си ме родила?" важи в пълна сила за тебе. *** и ологофренското изказване. Като не разбирате нещо с едноклетъчните си зачатъци на мозък поне не коментаирайте, ИЗЛАГАТЕ СЕ!!!
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от коя ли държава учените и къде ще търсят отломките на земята която обича парата,щото тя всъщност не ги ползваше преди нас да ни изсерат в морето
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
пита ва врачката каде и защо е в погрешната ръка пачката или плачката щото кометата мачката,нещо неясно планета ментета ?
10
0
 
9
 
! Отговори
perekly преди 11 години
До банкеръ-Ако наистина си банкер-жална им майка на клиентите ти!С този интелект...
9
9
 
2
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
До 10 Тогава ще ме осветлиш ли,като се отделят всички степени и капсулата стигне по инерция до луната,после със свободно падане ли ще се върне до земята.То верно,че оттук като погледнеш тя все е горе.Или ще се телепортира обратно с нови степени аиде у лево.
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До банкеръ: хахахахахахахахаха!!!! Кой ти каза, че космоса е в състояние на 100-процентов вакуум бе галфолини? Плюс това, гориво гори докато не се откачат последните горивни модули, нещо което става във външната, рядка атмосфера на земята
7
20
 
1
 
! Отговори
банкеръ преди 11 години
Ребята никто никуда не летал.Тъжното в случая е,че продължават да си вярват,че са ходили на луната.Просто във вакуум,ако е така разбира се не може да гори гориво каквото и да е то.Животът на земята е,като във аквариум.Съответно обитателите му не могат да го напуснат,но могат да се опитват постоянно и все без успех.Има физични закони,които са непреодолими.
6
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Нормално е да се притесняват (космонавтите не хората на земята). Колкото по чувствителни и фини стават инструментите толкова повече информация се ползва. В началото хората са ползвали оловни съдове и са работели с радиоактивни вещества без предпазни средства. Това не значи че не трябва да се взимат такива.
5
4
 
15
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Номер 3 пък отчете и кога съм роден. Ей, Шерлок я кажи кой номер обувки носи бабата на капитана:-) Такива гадатели са ми много интересни. Даже имат и предавания по кабеларките и се наричат екстрасенси, или екстрапенсии бяха:-)
4
3
 
21
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
И ЗЕМЯТА ЗАТЯГА КОЛАНИТЕ....ПОЯСИТЕ ДЕ....
3
10
 
18
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Да, имало е компютри с потенциал на ***. В сравнение със сегашните са били чудо невиждано, нали. Да не говорим за екипировки и техника. Нещата са несъпоставими. Та за какво се притесняват днес от радиационните пояси, като през 69-та не им е било проблем? Другарю осведомен!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно е имало голямо слънчево изригване, та и 3-те пояса са изчезнали :D
1
17
 
25
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
Е как тогава 69-та година, когато и компютри не е имало американците стъпват на луната, без проблеми с радиационните пояси а в сегашно време се притесняваме да не ни облъчат астронавтите. Губи се логиката нещо.