"Кюриосити" си изпя сам песен на Марс

Марсоходът от една година е на Червената планета
6 авг 2013 17:37,
15
"Кюриосити" си изпя сам песен на Марс
Снимка: Reuters

Марсоходът "Кюриосити" си изсвири сам песента "Happy Birthday" по повод на първата си годишнина на Червената планета, съобщи РИА "Новости". Космическият апарат на НАСА е използвал за целта двигателя на "ръката" на химическата лаборатория SAM, монтирана на борда на роувъра, разкриха от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена.  

Използвайки копие на SAM на Земята, инженерите са подготвили специална компютърна програма, която е накарала двигателя да изпълни песента "Happy Birthday". НАСА качи видеозапис на песента в изпълнение на "земното копие" на марсохода на един от официалните канали на агенцията в Ютюб – NASAexplorer. 

Днес се навършва една година от успешното кацане на "Кюриосити" - най-усъвършенствания марсоход, пристъпил към изследването на Червената планета, съобщават Асошиейтед прес и  Франс прес. 

Роботизираният апарат с размерите на всъдеход, оборудван с 10 инструмента, успя да установи за пръв път, че на Марс е имало благоприятни условия за съществуването на микробна форма на живот в далечното минало. По този начин "Кюриосити" изпълни основната функция на научната си мисия, която ще продължи най-малко две години, но със сигурност ще бъде удължена. 

"Успехът на "Кюриосити", неговото зрелищно меко кацане и след това научните резултати от изследването ни отварят нови изследователски пътища, като изпращането на астронавти до астероид и до Марс", заяви ръководителят на НАСА Чарлз Болдън.  

Шеметното спускане на шестколесния робот в кратера Гейл на 10 километра от планината Шарп, висока 5 000 метра, в нощта на 5 срещу 6 август 2012 година, изискваше разработването на принципно нова техника на кацане, предвид голямата маса на марсохода, близо един тон. Тази операция доказа, че НАСА ще може да доставя в бъдеще и по-тежки товари на Марс. 

"Досега сме напълно удовлетворени, мисията на "Кюриосити" беше забележителна", изтъкна Майкъл Майър, научният ръководител на марсианските програми на НАСА. Според него колкото повече научим за Червената планета, толкова по-информирани ще бъдем за изпращането на астронавти до Марс. 

Майър отбеляза, че не само кацането на "Кюриосити" е било успешно. Всички инструменти на марсохода засега работят. Той осъществи и две пробивания на скали, нещо, което се случва за пръв път на тази планета. 

За едногодишната си работа на Марс "Кюриосити" предаде на Земята обем от 190 гигабита данни. Това се равнява на 45 600 песни, записани във формат MP3, или на 36 700 снимки с висока резолюция. 

Лазерът на марсохода е бил използван 75 000 пъти, за да бъде анализиран съставът на скалите. Неговите камери и инструменти позволиха бързо да си отговорим на главния въпрос на мисията - съществували ли са условия за микробна форма на живот. Малко след кацането на "Кюриосити" неговите камери откриха струпвания на камъни и чакъл, образувани от течението на река, която е оформила корито в миналото. 

Анализът на скалите позволи да бъде открита глина, която се формира при наличието на вода. Установи се също, че тя не е била солена, а сладка и не е била прекалено киселинна, така че да попречи на формите на живот.
Всички тези открития обясняват защо "Кюриосити" измина само километър и половина след кацането си на Марс.

През последните седмици космическият апарат отново пое по пътя към планината Шарп, отстояща на осем километра и основна изследователска цел на мисията.  Пътуването дотам ще отнеме няколко месеца, още повече, че "Кюриосити" ще се спира по пътя, за да изследва и други интересни геологични образувания. 

Подножието на планината Шарп предизвиква голям научен интерес заради различните му седиментни слоеве. Те ще позволят датирането на периодите, по време на които на Марс е имало благоприятни условия за живот. 

Според Майкъл Майър "Кюриосити" може да ни поднесе още много изненади с още интересни открития, тъй като роувърът "е голям късметлия". Ако марсоходът се натъкне на някакви форми на живот, той може би ще бъде в състояние да ги открие. Но това ще бъде основната задача на следващата мисия - "Кюриосити-2". Марсоходът ще бъде оборудван точно с такива инструменти, за да установи минали или сегашни следи от живот. Той ще бъде изстрелян през 2020 година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
чудя се защо не пратят хора на ганимед - там има кислород, макар и разреден - заслужава си да го проучат по подробно.
12
0
 
1
 
! Отговори
Darwin преди 10 години
До 11Чий пари? На НАСА? Няма как вече да се направи това. Ако е имало теоритична възможност по време на Аполо 11, в момента над този проект работят прекалено много хора и има повече прозрачност от всякога.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Forever Alone!
10
0
 
4
 
! Отговори
lol преди 10 години
До СоциалистЯ ми разкажи за ракетните програми на всички руски републики, които останаха част от матушка. Май повечето изучават използването на твърдо гориво по летища, театри и училища в Русия от колкото пътуване в космоса.
9
3
 
3
 
! Отговори
Странно преди 10 години
Интересното е колко апарата има на планетата Марс?Кой прави тези снимки на "Кюриозити"?Спокойно това би могло е лапане на огромни милиони за неща,които могат да се снимат в пустинни условия,които ги има в САЩ.Ако наистина са на Марс-това показва за пореден път,че там,където са отишли америгосите няма живот. :)
8
2
 
6
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
А авторско право платил ли си е ?
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да му е честито на рожденика ! Тази година Марс - догодина Сатурн ! Наздраве.
6
1
 
22
 
! Отговори
Поздравления преди 10 години
Поздравления за НАСА !
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Лудото Лампиняма доказателства, че ядрото се е втърдило. Освен това 1/2 от повърхността не е изследвана.
4
12
 
11
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
А дали са му предвидили аварийно захранване да си изпее погребалният марш като му дойде времето? :)
3
31
 
19
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До червената планетаБлагодаря ти! Ако бяхме останали в социалистическия строй сигурно щяхме да си развием и собствена ракетна програма! Благодарение на вас двуличните демократи вече нямаме и завод за космически храни! ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
2
24
 
19
 
! Отговори
ForiForever преди 10 години
Vreme e I Boko Tikvata da tragva kam Mars
1
25
 
58
 
! Отговори
червената планета преди 10 години
Другари от Бузлуджа !!! Време е да отлетите на червената планета.Яхвайте летящата си чиния и марш при марсохода!Щом марсохода оцеля една година и вие ще построите комунизъма и социализъм.Вземете с вас и вашия соц. лидер серГей и др.*** да се плодят взаимно. Успех другари!!