Астрономи откриха най-голямата звезда във Вселената

Радиусът на небесното тяло надхвърля 1500 пъти този на Слънцето
18 окт 2013 21:28, Елка Василева
24
Астрономи откриха най-голямата звезда във Вселената
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от Европейската южна обсерватория са открили най-голямата към този момент звезда във Вселената. Статията на учените ще бъде публикувана в сп. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, съобщи Phys.org.

Радиусът на небесното тяло, получило обозначението W26, 1500 пъти надхвърля този на Слънцето. Освен това звездата е и една от най-ярките, които са наблюдавани до момента.

Откритието е направено с помощта на телескопа VLT. W26 се намира в съзвездието Олтар (Жертвеник), разположено на 16 000 светлинни години от Земята. Звездата се отнася към класа на т.нар. червени свръхгиганти и е в групата на масивните звезди, които отдавна привличат вниманието на астрономите.

Изследователите са открили около звездата облак с йонизиран водород. Заедно с данните за самата звезда (например изменението на спектъра на излъчване) това според учените показва, че свръхгигантът се намира в последния етап от еволюцията си. Астрономите твърдят, че наблюдението на W26 ще помогне да се научи повече за последните дни на подобен род небесни тела.

Според астрономите строежът на облака около звездата напомня на тази около останките от свръхновата SN 1987A. Тя се намира в галактиката спътник на Млечния път - Големия Магеланов облак.

Светлината от нейното избухване достигна Земята на 23 февруари 1987 година.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най близката галактика до млечният път е на растояние от 2 милиона светлинни години а млечния път е широк едва 100 000 св.години. Та това значи ,че нашите така наречени журналисти си смучат пръстите докато измислят новините. Пояснение ,,на краката,,
16
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Да, готино е да ми изтриете коментара. Там поне имаше 5-те най-големи звезди. И да пак да подчертая че тази е на 6-то място.
15
1
 
1
 
! Отговори
Voltaire преди 10 години
До Анонимен 7Вероятно говориш за маса, в случая става дума за радиус.Червен гигант е текущата фаза на звездата, която вероятно е преминала поне един път през свръхнова. Краят на звездата е черна дупка, тъй като надхвърля границата на Чандрасекар.
14
1
 
6
 
! Отговори
The wizard преди 10 години
Брех, пълно със специалисти и дават мнения, дават... Единя знаел за други звезди, другия знел, че неможе да се измери, третия (още по-отворен) история гледаме...Вярно е, че заглавието и статията са доста полулярни, ама от друга страна нали не очаквате сериозня научна публикация в днес.бг. Ако просто се добави "до момента" и заглавието ще си е ок. А колкото до историята, да, история гледаме, но история не е илюзия, а съвсем реално нещо. И методите за изчиление са си доста точни.
13
3
 
17
 
! Отговори
хасан преди 10 години
Аве кавали, най-голямата звезда във вселената е Лили Иванова, какви гиганти, какви джуджета ви гонят!!!
12
6
 
7
 
! Отговори
все пак преди 10 години
Заглавието е много пресилено.Има галактики на стотици милиони светлини години в които има стотици милиони звезди, които не могат да се различат а сложили заглавие - НАЙ ГОЛЯМАТА във вселената...
11
2
 
4
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До Нике1класикNaprotiv bazirano na samata svetlina moje da se izchisli systoianieto na samia iztochnik, seriozno vzemete prochetete neshto drugo osven dnes bg
10
5
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 10 години
Ти колко си изнасилен от към мозък ... :(
9
15
 
9
 
! Отговори
ОФАНЗИВА преди 10 години
Днес червените свръх гиганти от Орлов мост ще изнасилят сините стриптизьорки от село Подуене!!!
8
2
 
23
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Прав си за светлината,но защото нямаме друг начин за измерване!Недостатъкът като в този случай е че ние гледаме в миналото т.е. преди 16 000 светлинни години а какво е в момента никои незнае!В крайна сметка всички звезди които виждаме са в миналото!Дори Слънцето го виждаме с повече от 8 минути закъснение!Пространство-времевата вселелена е много красива,интересна и забавна но в крайна сметка илюзия
7
3
 
6
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До shegiNe moga da razbera zashto dyrjish tolkova da se izlagash. Izmervnaeto na svetlinata e nai-tochnoto i po nikakyv nachin ne e predpolojenie. Dobre doshyl v 21 vek.
6
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има звезди 300 милиона пъти по-големи от Слънцето.
5
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Краят на звезда като червен гигант е една измислица, която няма реално потвърждение и доказване.
4
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До shegiЗащо вместо да философстваш по формите не си станал един физик че явно разбираш тези неща повече от хората които са отдали живота си на тези изследвания и изчисления.
3
29
 
9
 
! Отговори
shegi преди 10 години
Тия пак се майтапят. По никакъв обективен начин не може да са сигурни колко е голяма звездата и на какво растояние се намира. Знам, че има методи за изчисляване на всички тези неща, но те са базирани на куп предположения и най-вероятно са стъкмистика, а не наука.
2
8
 
4
 
! Отговори
Любопитен преди 10 години
И ся кво?
1
7
 
1
 
! Отговори
нона преди 10 години
Браво! со скери:(