Направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система

Астрономите определят изследването си като крайъгълен камък
2 яну 2014 12:18, Елка Василева
3
Направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система
Снимка: архив, Reuters

Астрономи направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система, като определиха, че на суперземя около звезда на 40 светлинни години то ще остане облачно и горещо, съобщи в. "Дейли телеграф".

С телескопа "Хъбъл" учените от университета на Чикаго видяха постоянните облаци над планетата GJ 1214b и логично допуснаха, че времето там ще остане същото и занапред. Планетата е много близо до звездата си, която е червено джудже. Затова температурата там е 232 градуса Целзий.

От какво са съставени облаците на планетата астрономите още не могат да кажат. Компютърните симулации показват, че са от калиев хлорид или цинков сулфид.

Предишните изследвания на планетата не можаха да определят дали небето й е ясно или облачно. Сега специалистите са уверени, че тя е гореща и постоянно обвита с облаци - като Венера в Слънчевата система. Също като при нея в началото на космическите изследвания облаците не дават възможност да бъде изучена повърхността на планетата.

В статия в сп. "Нейчър" учените определят изследването си като "крайъгълен камък" за идентифициране на потенциално обитаеми екзопланети, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"...учените от университета на Чикаго видяха постоянните облаци над планетата GJ 1214b и логично допуснаха, че времето там ще остане същото и занапред..." Изумително, такъв гений! Трябва да им се връчи награда по Логика за 1ви клас...
2
0
 
1
 
! Отговори
saper преди 10 години
това с прогнозите, пък още повече извън ... незнам какво си е се едно да си избършеш г*за с чужда ръка. Честно, това някъв бъзик ли бе? Тия тука времето на земята немоогат да познаят, тръгнали да ми предполагат какво било на някаква си планетка, и го изчислили че е тоооочно 232градуса целзий.... МАали. А, и що ни занимавате с високо-парните мисли на некви си учени?
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не им вярвам на прогнозите. Ще изчакаме и ще видим.