Пръстените на Сатурн са на 4,4 милиарда години

Използвани са данни от орбитиращия около планетата космически апарат "Касини"
Обновена: 3 яну 2014 12:41 | 3 яну 2014 12:41, Елка Василева
8
Пръстените на Сатурн са на 4,4 милиарда години
Снимка: архив, Reuters

Отличителните пръстени на Сатурн вероятно са се образували преди 4,4 милиарда години - скоро, след като самата планета е придобила форма, съобщава сайтът "Спейс", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Произходът на пръстеновата система на Сатурн отдавна е предмет на научни дебати. Някои специалисти твърдят, че става въпрос за сравнително млада структура, докато други подкрепят тезата, че пръстените са се образували отдавна - приблизително по същото време, когато са се формирали повечето спътници на газовия гигант.

Настоящото проучване е представено на годишната среща на Американския геофизически съюз. За целите му авторите са използвали данни от орбитиращия около планетата космически апарат "Касини". Получените резултати подкрепят твърдението за отдавнашния произход на пръстеновата система.

Анализът показва, че основните пръстени на Сатурн са по-скоро изключително стари, отколкото на стотици милиони години, обяснява Саша Кемпф от университета на Колорадо.

Основната пръстенова система на Сатурн е огромна – с диаметър около 175 000 мили (1 миля - 1609 метра), но е изключително тънка - от порядъка на 33 фута (1 фут - 30,48 сантиметра) във вертикална посока. Пръстените са съставени главно от воден лед, но съдържат и малки количества скалист материал, приписван на "бомбардировки" от микрометеориди.

Кемпф и колегите му са използвали инструмента за анализ на космически прах на "Касини", за да изчислят колко често подобни миниатюрни частици преминават през системата на Сатурн. Те са установили, че изненадващо малко количество прашен материал влиза в контакт с пръстените. Отчитайки ниската степен на "набиране" на космически прах, учените са изчислили, че пръстените на Сатурн вероятно съществуват от около 4,4 милиарда години.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: сатурнпръстениКасини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.