Тъмната страна на Луната се оказа тюркоазена

Светлината на Луната представлява слънчевата светлина, която се отразява от Земята
14 яну 2014 14:16, Елка Василева
5
Тъмната страна на Луната се оказа тюркоазена
Снимка: архив, Reuters

Слабата светлина, която се излъчва от обратната страна на непълната Луна, е с тюркоазен цвят, се казва в статия, качена на сайта на библиотеката на Корнелския университет, предаде РИА "Новости".

Светлината на Луната представлява слънчевата светлина, която се отразява от Земята и осветява Луната. По тази причина дори тъмните части на непълната Луна излъчват слаба светлина.

Астронавти, които гледат Земята от Луната, я описват като синьо кълбо. "Не съм бил в космоса и не знам какво точно имат предвид, но когато този син цвят достигне лунната повърхност, той става синьо-зелен. Може да се нарече тюркоазен" – казва водещият автор на изследването Петер Тейл от Датския метеорологичен институт в Копенхаген, цитиран от в. "Гардиън".

Основният проблем в определяне на оттенъка на лунната светлина е разсеяната светлина от осветената страна на Луната в земната атмосфера. По тази причина около осветената страна се появява ореол, подобен на тези, които могат да се видят край уличните фенери, който променя пепелявия цвят от тъмната страна.

Тейл и неговите колеги в периода 2011-2012 година са направили повече от 500 снимки на Луната с помощта на оптичния телескоп на обсерваторията Мауна-Лоа на Националното управление за океански и атмосферни изследвания на Хаваите (САЩ). Те са заснети от спътник, използвал цветни филтри. В нощта на 18 януари 2012 година те са снимали намаляващата Луна така, че на снимките, направени с филтри в синя и видима светлина, ореолът е бил еднакъв и учените са успели да го изчистят, откривайки какъв точно е истинският цвят на лунната светлина.

По него учените могат да съдят за албедото – отражателната способност - на Земята и за неговите изменения. То се променя заради количеството облаци в атмосферата, проследяването на които има значение за някои климатични модели.

Статията на Тейл и неговите колеги ще бъде публикувана в сп. Astronomy and Astrophysics, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Манчо преди 10 години
Преди да напише (преведе) статията, ***. В. трябваше да направи елементарно 5-минутно проучване. Това със сигурност щеше да я предпази от пълния фактологически миш-маш."Слабата светлина, която се излъчва от обратната страна на непълната Луна" - моля ?Основният първоизточник на тази информация е говорил за така наречената пепелява светлина - h t t p://solarsystem-moon.hit.bg/lubopitno.htmЗа домашно *** да провери дали обратната страна на Луната е видима за простосмъртните от Земята.
3
2
 
4
 
! Отговори
Евгени Георгиев преди 10 години
"Светлината на Луната представлява слънчевата светлина, която се отразява от Земята"Ало, писателката, ти *** ли си или глупава?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, става въпрос за Dark Side Of The Moon - P.F.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нищо не разбрах от тая статия, явно съм ***.