Откриха невиждана досега "река" от водород в космоса

"Знаехме, че горивото за формиране на звезди трябва да дойде отнякъде"
29 яну 2014 14:14, Елка Василева
18
Откриха невиждана досега "река" от водород в космоса
Снимка: Reuters

С невиждана досега "река" от водород в космоса може се обясни защо формирането на звезди в някои спирални галактики е равномерно, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

С помощта на свръхчувствителния радиотелескоп в Грийн банк, Западна Вирджиния, астрономи откриха много тънки нишки от газ, който се отделя от съседната галактика NGC 6946.

"Знаехме, че горивото за формиране на звезди трябва да дойде отнякъде", заяви астрофизикът Даниъл Пизаро от университета на Западна Вирджиния. "Досега обаче бяхме открили едва 10 на сто от онова, което е нужно, за да се обясни наблюдаваното от нас в редица галактики. Водещата теория гласи, че "река" от водород вероятно го донася от междугалактичното пространство. Този разреден водород досега не бе идентифициран."

Астрономите поясниха, че става въпрос за водороден газ от междугалактичното пространство, който не е бил загрят до екстремни температури от раждане на звезда в галактика или свръхнова.

Пизано и колегите му са ползвали телескопа в Грийн банк, за да открият блясък от водороден газ, който свързва галактиката NGC 6946 с нейни съседки. Това подкрепя теорията, че по-големи галактики могат да получат постоянен приток на студен водород, изсмуквайки го от съседни галактики с по-малка маса.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВДОБРЕне забравяйте , че има халюциногенни препарати
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Теории всякакви, а ние хората сме много интересни - ако някой ни каже, че в нашата галактика има 100 милиарда звезди, най-вероятно ще му повярваме, но ако някой ни каже, че пейката е току-що боядисана, то със сигурност ще пипнем, за да се уверим.
12
9
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Dobre de zashto komentirate neshta koito ne razbirate?
11
8
 
6
 
! Отговори
алхимика преди 10 години
Има галактики с милиарди звезди и Вселената нито се свива,нито се раздалечава. Някои звезди се движат бавно една спрямо друга и това е всичко. Няма разширяване,няма Голям взрив (това да не е атомна бомба,че да гръмне?), няма "черни дупки" и всякакви подобни екзотични животни от зоопарка. Просто човешката фантазия (в това число и на учените) е твърде развинтена.
10
4
 
6
 
! Отговори
алхимика преди 10 години
и чудовищно силни магнитни полета, гигантски гравитационни сили, които влияят на всичко,което стига до нас. на светлината и радиовълните. Така че от едни верни наблюдения физиците и астрономите правят съвсем погрешни изводи за разширяваща се Вселена. Която някога била събрана в една геометрична точка и с някакъв Голям взрив дава начало на галактики, звезди и планети. Теорията за Големия взрив е една голяма глупост и измислица съшита с бели конци.
9
5
 
6
 
! Отговори
алхимика преди 10 години
Теорията за Големия взрив е една измишльотина на физиците и астрономите. Не им вярвайте! нямало е никакъв Голям взрив. И вселената не се разширява. Тоя извод те правят защото имало изместване на техния спектър към червени край. Което тук на земята се случва при отдалечаващи се от нас обекти. Обаче няма никакви гаранции, че същото това явление наблюдавано в далечния космос означава същото,което и тук на земята. Тоест,че обектите се отдалечават от нас. В далечния космос има смъртоносна радиация и
8
2
 
6
 
! Отговори
алхимика преди 10 години
До Анонимен 5.След вселената няма нищо. След Вселената има пак ... Вселена. Просто там, където свършва нашата вселена започва нашата Вселена. Все едно да направиш околосветско пътешествие по море. Тръгваш от Атлантическия океан, минаваш през Тихия и Индийския и отново се отзоваваш в Атлантическия. Или пък тръгваш от София със самолет на запад и накрая след обиколка на цялото земно кълбо се връщаш отново в София,но от изток. Когато стигнеш края на Вселената преминаваш в нейното начало.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има със сигурност едно нещо което е безкрайно- човешката глупост!Перифразирам донякъде Айнщайн.)
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 6То за паралелните вселени всеки е чувал. Значи се оказва че Вселената всъщност е безкрайна.И аз съм чувал още докато бях 7-ми клас даскала ни по физика да ни казва че след милиарди години ние пак ще си говорим с него в същата класна стая защото живота ще започне отново след като вселената започне да се свива и се побере в онова от което е тръгнал големият взрив и се пръсне наново. До 7 Аз това и чаках да напише някой- че няма отговор на въпроса ми. Другото е хипотези, като на номер 6-ти.
5
5
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
До Анонимен СЛЕД ВСЕЛЕНАТА НАЙ-ВЕРОЯТНО ИМА ОЩЕ БЕЗБРОЙ ВСЕЛЕНИ ИЛИ Т.Н ПАРАРЕЛНИ ВСЕЛЕНИ.ИМА ВЕЧЕ ДОСТАТЪЧНО СВИДЕТЕЛСТВА НА ОЧЕВИДЦИ ЧЕ ПОНЯКОГА В НАШАТА РЕАЛНОСТ СЕ ПОЯВЯВАТ ХОРА А И НЕ САМО ОТ МИНАЛОТО И БЪДЕЩЕТО.ЗА ТЯХ ЩЕ ПИТАШ ЧИЧКО СИ ГУГЪЛ ТОЙ ЩЕ ТИ ОБЯСНИ ПОДРОБНО.АЗ ИСКАМ ДА ТИ СПОМЕНА САМО ЗА ЕДИН СЛУЧАЙ ВЪВ ПОЛША КЪДЕТО НА ЕДИН СВЕТОФАР НА ЕДИН ШОФЬОР МУ МАХА ОТ НАСРЕЩНОТО ПЛАТНО- СОБСТВЕНИЯТ МУ ДВОЙНИК СЪС АБСОЛЮТНО СЪЩАТА КОЛА. ТАКА ЧЕ ЕДВА ЛИ НЯКОГА ЩЕ УСПЕЕМ ДА РАЗГАДАЕМ ТАЙНИТЕ
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 4Не съм съгласен за 46 милиарда във всяка посока, защото имаш едно кълбо примерно и то се пръска преди 13 или 15 милиарда години. Ти искаш да ми кажеш че материята от големия взрив се движи по-бързо от светлината? Впрочем имах предвид че радиуса на вселената е 15 милиарда години, но то се подразбира след като съм споменал големия взрив. Но в диаметър няма как да е на повече от 26-30 милиарда години дължината й. И теб те питам- к'во има след вселената? Не ми отговори!
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко е голяма Вселената? А по-важното е ако някой ми каже около 15 милиарда светлинни години( толкова години са изминали от Големият взрив според учените), защо не ми отговори какво има след нея тогава. Нито един не може да ми отговори на този въпрос.
2
1
 
29
 
! Отговори
jane преди 10 години
Браво за статията! Хубаво е да прочетеш нещо смислено вместо обикновените клюки. Поздравления на преводачката, че се е осмелила да пусне научна новина! И ако може повече такива. :)
1
2
 
30
 
! Отговори
11 преди 10 години
Попаднали са на кръвоносен съд на съществото, което наричаме Вселена :)