ЦЕРН планира да построи нов по-голям ускорител на частици

Ще генерира енергия от 100 тераелектронволта при 14 за Големия адронен колайдер
7 фев 2014 12:58, Елка Василева
18
ЦЕРН планира да построи нов по-голям ускорител на частици
Снимка: архив, Reuters

ЦЕРН (Европейският център за ядрени изследвания) възнамерява да построи нов ускорител на частици - пръстен с дължина на окръжността 100 км, под земята близо до Женева, в района на френско-швейцарската граница, се казва в негово комюнике, цитирано от Франс прес.

Изследване за осъществимостта на проекта ще започне следващата седмица. Стотина изследователи от целия свят ще се съберат от 11 до 13 февруари в университета в Женева, за да лансират предвидената 5-годишна програма.

Новият пръстен ще има за цел да поеме щафетата от Големия адронен колайдер, който е с дължина на окръжността 27 км. Той бе проектиран през 80-те години на миналия век, за да започне да функционира 25 години по-късно.

С дължина на окръжността между 80 и 100 км, новият пръстен ще може да генерира безпрецедентната енергия от 100 тераелектронволта при 14 тераелектронволта за Големия адронен колайдер.

Изследването се добавя към започналото преди няколко години друго проучване за 80-километров компактен линеен ускорител на частици, който също може да бъде построен под земята близо до Женева в района на швейцарско-френската граница.

За редовния обмен на информация в областта на физиката на частиците между Америка, Азия и Европа допринася Международният комитет за бъдещите ускорители на частици.

Докато бъдат построени нови ускорители на частици, се предвижда Големият адронен колайдер да функционира още 20 години. В момента той не работи, а е планирано да бъде задействан отново през 2015 г.

"Все още знаем твърде малко неща за Хигс бозона, търсим тъмната материя и суперсиметрията. Единствено новите резултати на Големия адронен колайдер ще могат да ни покажат насоките на бъдещите изследвания и най-подходящия за тях вид ускорител на частици", заяви Серджо Бертолучи от ЦЕРН.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
stop преди 8 години
Sprete mashinata predizvikva vibracii
15
0
 
0
 
! Отговори
Noblecom преди 10 години
Не разбирам какво имат против хората да се наливат пари в науката.Звучат ми така- аз не искам да се развивам,да ставам по-умен,да имам по-добър живот,да мога да си излекувам детето от рак,да мога да ям полезна храна,да вървя напред.Май хората искат да не мислят,да идват отнякъде пари , да си ги харчат и тва е.Ама няма такъв филм,в природата ако не направиш нищо ще си останеш гладен,ако не се развиеш ще умреш.И като кажат закво ги харчат тез милиони.Ами военната индустрия знаете ли колко изкарва
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ба тия що околовръстни навъртеа под тая граница....Анонимка...теорията на Айнщайн няма практическо приложение в нещата които си изброил,а и самите учени си признават че доста от нещата са натъкмени в нея..та те така....за тва и търсиха бозона..че да го оправдаят...*** ги разбираш иначе!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 13 Анонимен.Колко много овце и ти си още една заблудена такава.Ако имаше дори малко понятие от теорията на относителността, както и от връзката м/у маса и енергия - нямаше да ръсиш простотии. Благодарение на Айнщайн има GPS, има Интернет, има електроника.Да наречеш многократно доказана теория, на която се базира ежедневието ти, е наистина висша форма на лицемерие. (Или просто не си умен - да не казвам ***).Всяка една публикация на Айнщайн е за нобелова - ти какво написа освен глупости ?
12
0
 
0
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
ha haи чат пат колайдер.
11
0
 
1
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До АнонименПриятелю, нещата не работят така.Докажи, убеди, оборои.До тогава се приема за най-близък модел това за което има реални основания да се смята за факт.Зад всяка дори и много искелиферчена теория има отбор много по-умни от тебе и мене хора които денонощно копат и се опитват да опровергаят колегите си.Просто тая игра си си има правила.
10
15
 
4
 
! Отговори
зет бозон и тъста му преди 10 години
Западът разработва много мощно ядрено оръжие. Способно да унищожи цели държави като Русия и цели континенти. Тези научни изследвания и военни разработки са маскирани за камуфлаж за пред света като търсене на бозони в бозата, търсене на неутрино и светла материя и още алабала разтегляне на локуми за заблуда на балъците по света. Проеттът е насочен против Русия и цели да се създаде една свръхмощна ядрена бомба с пускането на която Русия да бъде унищожена. Другото е за параван и прикритие.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВълчоДобре че хората през 17ти, 18ти и 19ти век не са били на Вашето мнение и са инвестирали в наука. Именно откритията и изследванията през 17ти, 18ти и 19ти век правят технологичната революция на 20ти възможна.
8
1
 
18
 
! Отговори
ha ha преди 10 години
Тия малко са закъсняли, не тоя УСКОРИТЕЛ вече сме си го построили между София и Перник е.
7
19
 
8
 
! Отговори
Вълчо преди 10 години
Тия шарлатани нищо не са открили, няма и да открият! Това е просто една огромна хранилка за безработни учени. По добре да бяха инвестирали тия пари в реалната икономика, в производства, в земеделие...... Европа се тресе от криза и безработица, хората емигрират за да оцелеят а тия *** харчат пари за глупости. Същите са като банкерите и политиците.
6
14
 
7
 
! Отговори
Do 7 преди 10 години
Теб не ти ли се харчат милиарди? Човекът е алчна и подла твар. За пари не само хигс бозон ще открие, но и родителите му (наужким де)
5
1
 
23
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Извинявай ти къде беше завършил физика?Дължим на физиците и химиците почти всичко. Едва ли го правят защото им се харчат милиарди. Все едно Бор и Айнщайн да бяха оставили ядрените опити...нали направиха бомбите. Години по-късно са открити цивилните приложения.
4
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Откриха хигс бозона, ама въпреки това лихвите по кредите не паднаха. За какво са ми такива учени
3
22
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
До Анонимен: Не са открили никакъв хигс бозон. Гушнали са няколко милиарда
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 1: Хигс бозона е само малка (макар и изключително важна) част от науката която се прави чрез LHC и евентуален негов наследник.Има още много неща свързани с елементарните частици и квантовата физика, върху които да се работи.
1
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали доказаха хигс бозона? За чий им е сега да продължават да си ги мерят? Да насочат усилията си към нещо друго.