Имаме сходен ДНК код с приятелите си

Генетичната близост е като на далечни братовчеди
15 юли 2014 11:17, Мария Захариева
6
Имаме сходен ДНК код с приятелите си
Снимка: Reuters

Човек може да има по-голямо генетично сходство с приятелите си, отколкото предполага. По-голямо е сходството между ДНК кодовете на приятели, отколкото между хора, които са чужди един на друг.

Хората в една и съща социална среда могат да бъдат близки като далечни братовчеди, сочат резултатите от изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Франс прес. То се основава върху база данни в Масачузетс, които обхващат близо 1,5 милиона генетични маркера на хора и техни познати.

Авторите на изследването фокусирали вниманието си върху група от 1932-ма души. Учените сравнили двойките приятели без роднинска връзка с двойките хора, които са чужди един на друг.

Оказало се, че около 1 процент от гените на индивидите, които принадлежат към една и съща социална среда, са сходни. Това означава, че броят на сходните гени у тези индивиди е по-голям в сравнение с хората, които са чужди един на друг. Процентното съотношение на това генетично сходство е като при далечни  братовчеди, отбелязват учените.

"За генетиците 1 процент от гените е значимо процентно съотношение", поясни съавторът на изследването, експертът по социология, еволюционна биология и медицина от Йейлския университет Никълъс Христакис. "Човек успява сред много възможности да избере за приятели хора, които приличат на членове на семейството му", каза още той.

Според учените получените резултати разкриват, че генетичните връзки между приятели излизат далеч извън рамките на онова, което се очаква, че може да бъде открито сред хора, които имат общи прародители, или сред индивиди от една и съща етническа група като тяхната.

(БТА)
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Вилен район преди 6 години
Значи,в двора ми имам куче и котки коите са с по близко ДНК от другите кучета и котки по улицата?Не.
4
0
 
0
 
! Отговори
Серсем преди 6 години
a? Аз имам приятели от южен Судан пък съм бял?
3
5
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 6 години
Пълна тъпня ! И не са посочени източници от научни среди .Е когато Гейтс започне да имплантира чипове и фейсбук да ги анализира заедно с гуглето нещета ще са по-ясни за над 1 милиард души !
2
6
 
3
 
! Отговори
Омонимен преди 6 години
Интерсмешно
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно