Половината от звездите във Вселената са сирачета

Осиротели по жесток начин, твърдят учените
7 ное 2014 14:17,
1
Половината от звездите във Вселената са сирачета
Снимка: Reuters, архив

Звездите, изхвърлени от галактиките им при колосални галактически сблъсъци преди милиарди години, спокойно могат да бъдат наречени "небесни сирачета", съобщава БТА.

"Изоставените" небесни тела са много по-често срещани, отколкото някой някога е осъзнавал - на това описание отговарят близо половината от звездите във Вселената, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Авторите на настоящото проучване са анализирали извънгалактичното фоново лъчение - общото количество светлина, излъчено от звездите в цялата история на Вселената. За целта те са използвали данни от полети на суборбитална ракета на НАСА с апарат, измерващ колебанията в лъчението. Астрономите след това са проверили данните с инфрачервения орбитиращ телескоп "Спицър".

Анализът е разкрил наличието на огромен брой неизвестни досега звезди сирачета, населяващи тъмното пространство между галактиките.

Как се е стигнало до това милиарди звезди да "осиротеят"? По жесток начин, отговарят учените.

Галактиките като Млечния път са съставени от звезди, прах и тъмна материя, свързвани от гравитация. Носейки се през пространството, галактиките периодично се сблъскват. При тези сблъсъци звездите могат да се слеят с друг галактически материал, но някои се откъсват и озовават извън галактиките, обясняват космолози от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Анализът на данните показва, че звездите сирачета вероятно са относително малки - с по-малка маса и по-хладни от Слънцето, но с типични характеристики за повечето звезди във Вселената.

Учените са проследили произхода на галактиките до около 13,2 милиарда години назад във времето - 500 милиона години след възникването на Вселената след Големия взрив.

"От тогава галактики се формират и взаимодействат постоянно, като пикът на звездообразуване е бил около два милиарда години след Големия взрив. Това са достатъчно взаимодействия в хода на времето, за да завършат те с осиротяването на много звезди", пишат специалистите в сп. "Сайънс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
9
 
! Отговори
maripic преди 9 години
Баси мамата! !!!