НАСА изпраща първия безпилотен полет на капсулата "Орион"

Това ще е голяма крачка напред по пътя към изследването на Марс
3 дек 2014 21:41, Екип на Bulgaria On Air
27
НАСА изпраща първия безпилотен полет на капсулата "Орион"
Снимка: bgonair.bg

Ако всичко върви по план, най-късно в четвъртък Америка ще бъде една малка крачка по-близо до изпращането на хора на Марс. За този ден НАСА е планирала изстрелването на първия тестов полет на капсулата „Орион“, казва в репортаж Сам Гробърт от Bloomberg.

Мисията тази седмица ще бъде безпилотна, но „Орион“ е проектирана да превозва астронавти на повече от 48 милиона километра, колкото са необходими за достигане на Червената планета.

Първото пътуване на „Орион“ ще бъде по-кратко - две обиколки около Земята, като ще достигне височина от 5800 км. Това е повече от 15 пъти по-високо от Международната космическа станция и по-далече, отколкото е стигал всеки друг космически кораб, създаден за хора, от времето на мисиите „Аполо“ до Луната преди близо 40 години.

Четири часа и 24 минути по-късно „Орион“ ще се върне на Земята, достигайки скорост от 32000 км/ч. При тази скорост, повърхността на „Орион“ ще достигне температури от близо 2200 градуса и затова НАСА е оборудвала космическия кораб с най-големия топлинен щит, създаван някога.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Технологии" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофили, пукайте се от яд!
16
3
 
3
 
! Отговори
може би мислител преди 9 години
" КАК вдига температура в вакум като няма съпротивление ми е много любопитно"-------------Много читатели и мислители. Естествено, че при навлизане на тяло с голяма скорост в плътни слоеве на атмосфера ще се нагрее рязко. А, аз имам друг въпрос към умниците. Къде отива топлината от слънчевата радиация, която непрекъснато облъчва летящо в космоса тяло? Дали не се поглъща и абсорбира, та затова е нужно да има топлинен щит?
15
5
 
8
 
! Отговори
12095 преди 9 години
Струва ми се, че ще гледаме поредния епизод на Холивуд пикчърс. Едно нещо не мога да проумея - как преди 50 години НАСА прати човек на Луната при тогавашните технологии и състояние на науката, а сега - когато имат възможност да купят всеки мозък и технология, и половин свят реално работи за икономиката им - гърмят ракети и падат совалки като круши.
14
4
 
1
 
! Отговори
Нико преди 9 години
До 22.Позволи ми да не се съглася с теб, на Mарс има всичко необходимо за живот на хора.Има предостатъчно вода(под формата на лед), има въглероден диоксид, Много лесно може да се произвежда кислорор със слъчеви панели. Също така може да се произвежда метан много лесно с т.н. Реакция на Сабатиер. CO2 + 4 H2 → CH4 + 2 H2O + energyМарс има близка до земната гравитация и много подобен цикъл ден/нощ.Затова за мен е най-добрия вариант за продължаване на човешкия род.
13
4
 
4
 
! Отговори
споко бе хора преди 9 години
Първо да видим дали ще излети или ще гръмне - пък тогава ще анализираме дали може да стигне до Марс или става само за кремиране на астронавти.
12
2
 
9
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Астронавтите да не забравят да си вземат визи от посолството на Македония преди полета.
11
2
 
6
 
! Отговори
Нико преди 9 години
До 16,Масовите медии, не се замислят много, има специализирани форуми като новостикосмонавтики за руската програма и nasaspaceflight за американската. там има подробни описания, на параметри, степени, двигатели и дискусиите са на доста високо ниво.
10
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имало е хора на Марс колкото и на някой да му се струва смехотворно и фантастично.
9
4
 
3
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Другото нещо което е скъпото е топлинния щит, защото скороста за връщане от високи орбити и от Луната или Марс са много по големи.Иначе 10 не е прав че е само малко по голям от Appolo Command Module-а, близо 2 пъти по голям е а пък екипажа му е до 4 човека при обем около 10 кубични метра което си е широко. За сравнение спускателния модул на Съюз е 3.5 кубични метра за 3-*** човека. + 5 в Орбиталния модул.
8
4
 
7
 
! Отговори
Нико преди 9 години
Хора, Орион е само за връщането на земята, Естествене че няма да стоят 9 месеца в тази капсула.Ще има допълнителен модул с който се скача Орион, най-вероятно от рода на Bigalow BA-330.Въпроса е че той не е сложен защото само ще съдържа животоподържащи системи. Орион е скъп защото освен капсулата има и Сервизен Модул, с Един Основен двигатетел AJ-10 на Aerojet, който служи за Trans-Lunar или Trans-Mars Injection маневра.Освен това ще има и още 8 малки thruster-а които са за резерва и маневр
7
3
 
2
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
До 4.Ами просто трябва да се върне в атмосферата, Тогава се достига температурата, все пак би било добре да върнем живи астровтите не мислиш ли?
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не може да бъде,само *** може с руска технология да достигне Маркс.Само пу.АМЕРИКА нали фалира от руските санкции?
5
12
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 9 години
Много добър въпрос. Но за умни хора разбиращи от това. Глупавите ти пишат минуси.
4
8
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Нека първо стъпи на луната пък тогава на марс
3
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като я изстрелят ще се буталяса като по-предната до МКС.
2
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАК вдига температура в вакум като няма съпротивление ми е много любопитно
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
страотно.га ши ходим на Марса.