Ресурсът на МКС ще стигне до 2028 година

Програмата за използването на космическата станция е съгласувана до 2020 г.
29 дек 2014 17:50,
2
Ресурсът на МКС ще стигне до 2028 година
Снимка: Архив Reuters

Ресурсът на Международната космическа станция /МКС/ ще стигне до 2028 година, съобщи бившият ръководител на ракетно-космическата корпорация "Енергия" Виталий Лопота, цитиран от агенция ТАСС.

"Програмата за използването на МКС е съгласувана до 2020 година, сега се обсъжда въпросът за удължаването й до 2024 година, а крайният срок за използването на станцията е 2028 г., ако разбира се го позволят политическите събития", заяви Лопота.

Той припомни, че американският сегмент на МКС е вече достроен, докато в руската част трябва да бъдат включени още два модула - Многофункционална лаборатория и Научно-енергиен.

Стартът на многофункционалния модул е планиран за 2017 година. А вторият модул ще бъде отправен в космоса в периода 2018-2019 година. Но и двата комплекса може и да не полетят към МКС, докато Роскосмос не уточни плановете си за използването на орбиталната станция след 2020 година.

По-рано вицепремиерът на Руската Федерация Дмитрий Рогозин заяви, че Москва не вижда икономически смисъл в участието в проекта след 2020 година. Новите модули ще могат да бъдат интегрирани в строителството на нова, руска орбитална станция. Според руските медии началото на нейното създаване ще стартира през 2017 година.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Американското "Орионче" да му мисли... Руснаците първи строиха горе, то взе че стана международно, ама народите леш.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опалянка, руснаците със своя орбитална станция, а останалите да ходят пеш до международната...