Кометата Лавджой се приближава до Земята

Живеещите в Северното полукълбо ще могат да я видят с бинокли и телескопи
6 яну 2015 11:45,
2
Кометата Лавджой се приближава до Земята
Снимка: Архив Reuters

Кометата Лавджой тази седмица ще се приближи максимално до Земята - на разстояние 70,2 милиона километра, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Кометата, известна преди като С/2014 Q2, е наречена на австралийския астроном Тери Лавджой, който я откри през август.

От няколко седмици зеленикавото й сияние радва хората в Южното полукълбо. Според Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА тя ще е най-близко до Земята на 7 януари. Тогава с бинокли и телескопи ще могат да я видят и живеещите в Северното полукълбо.

Тази вечер италианският проект "Виртуален телескоп" ще излъчва на живо кадри с кометата Лавджой в интернет, съобщи сайтът "Спейс". Още едно такова предаване е насрочено за 11 януари.

Поразителният цвят на кометата се дължи на два газа, които излизат от нея - цианоген и двуатомен въглерод, които светят в зелено, когато през тях преминава слънчева светлина.

След тази седмица кометата постепенно ще се отдалечава от Земята и Слънцето и бързо ще избледнее на небето. Следващото й доближаване до Земята ще е след около 8000 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от кога е това съобщение? цитат: "Още едно такова предаване е насрочено за 11 януари."Не е ли отминало това? И къде ще се вижда тази комета в северното или в южното полукълбо?
1
0
 
2
 
! Отговори
северенкълбожител преди 9 години
Абе, с бинокли ще я гледаме, не дай боже да я усетим и да я чуем