НАСА откри осем нови екзопланети

Две от тях са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот
7 яну 2015 13:31,
16
НАСА откри осем нови екзопланети
Снимка: Архив Reuters

НАСА откри осем нови екзопланети, две от които са "близначки" на Земята, с подходящи условия за живот, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Според един от авторите на откритието, Гийермо Торес от Центъра по астрофизика на Харвардския университет, повечето от тези небесни тела имат шанс да са скалисти, досущ като нашата планета, и да са в обитаемата зона, в която водата е в течно състояние. Именно тогава шансовете за възникването на живот са най-големи.

Двете екзопланети "близначки" на Земята, са кръстени съответно Kepler-438b и Kepler-442b. Те кръжат в орбита около звезди, наречени червени джуджета - по-малки и по-слабо нагрети от нашето Слънце.

Те се намират респективно на 470 и 1100 светлинни години разстояние. Една светлинна година се равнява на 9 461 милиарда километра. Kepler 438b обикаля около своята звезда за 35 дни, а Kepler 442b - за 112.

С диаметър само 12 на сто по-голям от този на Земята, Kepler-438b е със 70 на сто шансове да бъде скалиста екзопланета. Диаметърът на Kepler-442b е с една трета по-голям от този на нашата планета и това небесно тяло има 60 на сто шанс да бъде скалисто.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.