Нови дупки по Слънцето. Потъмнява ли?

НАСА откри две големи полярни дупки на слънчевата повърхност
18 мар 2015 13:00,
11

Снимка: НАСА

Астрономи от НАСА забелязаха две големи "дупки" на слънчевата повърхност, пише "Дейли мейл".

По-голямата от двете дупки заема 6-8% от цялата повъхност на Слънцето, което я прави една от най-големите полярни дупки, които учените са наблюдавали от десетилетия насам.

По-малката коронална дупка, която е на отсрещния полюс е дълга и тясна. Тя покрива 3,8 милиарда квадратни километра, което е само 0.16% от слънчевата повърхност.

Короналните дупки са с по-малка плътност и температура и са част от външната страна на слънчевата атмосфера, известна като корона, обясняват от НАСА. Те могат да бъдат източник на бърз слънчев вятър от слънчеви частици, който обгръща Земята.

Феноменът засегна южния полюс на Слънцето и изглежда като черно петно върху неговата повърхност. За първи път подобни дупки са забелязани от астронавти на НАСА през 1973 и 1974 г. Те могат да бъдат наблюдавани дълго време, въпреки че точната им форма се променя. Видими са за около 5 години или повече.

Вижте интересните снимки в галерията и във видеото:


11
Още по темата: НАСАСлънцетодупки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За първи път подобни дупки са забелязани от астронавти на НАСА през 1973 и 1974 г."И кво се е случило след първите засечени "дупки"? Нищо. Какво ще се случи, след като сега са засечни отново? Нищо. Какъв е изводът? Не, не е нищо, ами това са нормални процеси, протичащи в Слънцето. Все пак за първи път са засечени едва след като техниката е напреднала достатъчно, а тях ги е имало още преди човека да направи първата си стъпка... на Земята.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 7Путин едва ли е на Влас, след като забранява на подчинените си да летуват в България...
7
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин ще ликвидира земята с ядреното само и само да остане на влас: Този месец Путин ясно заяви, че е готов да използва ядреното оръжие!Затова ние ще се затрием далеч преди слънцето да угадне такива са прогнозите докато Путин е все още на влас!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А това са нашите дами Офшорката и г-жа Йес на гости при Бога-Слънце - Бойко Винету Велики
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дупките вероятно издават каква част от Земята ще бъде заегната, ако путин почне 3-та св. война с ядрени бомби.
4
0
 
9
 
! Отговори
ТикВеник преди 7 години
Тиа дупки са от Бай Колю иманяра, дето нощем по хладното оди да копа на Слънцето щот чул че има заровено имане.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изгорехме....
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някога им викаха "слънчеви петна", но щом Днес казва че са дупки.
1
8
 
36
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 7 години
Брех да му са невиди,те опрайха Земята та почнаха и на Слънцето кусур да дирят ами то убаво чей далече щото инак до сега да са го нарезали и разпродали пък ний щехме и по пладне свещи да палим си светим та на тез от класа на нашта Наса да им река кат прос човяк,че туй Слънце е светило кога още нищо е немало на Земята и ша свети още кога пак нищо нема да има щото ако хората са затрият то от тех ша си доде а не от звездите