Странни сигнали от космоса, учените – озадачени

Тези радиопръсвания могат да бъдат "аларми" от други планети
3 апр 2015 16:12,
20
Странни сигнали от космоса, учените – озадачени
Снимка: Reuters, архив

Радиотелескопи по цял свят улавят странни сигнали през последните 8 години. Астрономи и физици са озадачени.

Първоначално сигналите приемал само един единствен телескоп, този в обсерваторията "Паркс" в Австралия. Познати са на учените като "бързи радиопръсвания".

До скоро астрономите смятаха, че сигналите идват от източник, който се намира на Земята в близост до австралийската обсерватория. Тези съмнения бяха опровергани, когато същите радио сигнали бяха засечени от радио телескопа Аресибо в Пуерто Рико.

Мистерията за произхода на тези сигнали се задълбочи след публикуването на ново изследване, което твърди, че сигналите следват много специфична схема на излъчване. Когато става въпрос за подобни радио сигнали, астрофизиците измерват така наречената "единица на дисперсия", която представлява времето между най-високите и най-ниските честоти на радио сигнала. По този начин се установява на какъв интервал се излъчва той и от каква далечина.

Изследването установява, че интервалите между всяка пулсация са множители на числото 187,5.

Д-р Сет Шостак, главен астроном и директор на SETI, коментира: "Тези бързи радиопръсвания, както ние ги наричаме, могат да бъдат "аларми" от други общества и планети, които се опитват да получат отговор от други интелигентни форми на живот".

Другата водеща теория за странните радиосигнали е, че те са неоткрит физичен феномен. Астрофизиците смятат, че става въпрос за нов вид пулсар – космическо тяло, което се върти много бързо, и непрестанно изпуска енергия.

Но двата "лагера" са единодушни: "В крайна сметка, ако успеем да изключим всичко останало, може да се окаже и сигнал от далечна цивилизация", коментира Михаел Хипке, цитиран от bTV.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 15Че на некои им се пръснали радиата. Това ще рече.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 10"Тая аларма би трябвало да е от планетата земя."Която се оплаква, че е нападната от марсиянската треска наречена "човешка цивилизация".
11
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
радиопръсвания??? радиопръсвания???КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ТОВА ПРЕВЕДЕНО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК? Златен скункс за изкованата нова дума!!!
10
2
 
44
 
! Отговори
Македонеца преди 9 години
Ако успят да разкодират сигнала ще разберат че това е стара македонска реч :D.
9
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-вероятно са от наближаващата планета Нибиру, които маите по погрешка бяха изчислили че ще влезе в слънчевата система през 2012 година.
8
6
 
20
 
! Отговори
знайко преди 9 години
нищо важно,пияни марсиянци пеят химна на БЪЛГАРИЯ.
7
3
 
17
 
! Отговори
Смехотрон преди 9 години
Валче, а провери ли на страницата на SETI за такива новини? Или една жена ти казала, и ти викаш, дай да публикувам...
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая аларма би трябвало да е от планетата земя.
5
2
 
74
 
! Отговори
извънземен дневник преди 9 години
...Ден 45. Дойдоха някакви американци, за 4 часа ни разбиха бункера. Почерпиха ни с хамбургери. Вкусно, но не стигна за всички - изядохме ги.Ден 81. Сега пък японци с някакви нанотехнологии и за два часа ни разбиха бункера. Почерпиха ни със суши. Вкусно, но не стигна за всички - изядохме ги.Ден 153. Долетяха българи. С помощта на лост и някаква майка (ама много пъти) за две минути разбиха вратата. Всички ядохме шамари (че не сме отворили). Не беше вкусно, но имаше за всички.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
koito pryv hvane izvynzemen i koraba mu shte vladee sveta.
3
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 9 години
Както казах преди малко /нали всеки има право на мнение/ това са наши първи "братовчеди" решили да си "наберат" малко полезни метални предмети "растящи" наоколо - пъшкайки от задоволство !!!
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и докато им отговорим, ще минат още 2-3-10 млн годинионези може и да са се преместили
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАРПА