Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо

Той може да слезе от орбита до дни, на 3-4 май
Обновена: 29 апр 2015 15:41 | 29 апр 2015 15:32,
153
Космическият кораб "Прогрес" пада неконтролируемо
Снимка: Архив Reuters

Загубен е контролът над "Прогрес". Космическият кораб започна да пада към Земята, съобщи Франс прес.

"Операторите са загубили контрол над космическия кораб, който пада към Земята" - заяви за АФП отговорно лице от руския космически комплекс. "Той започна да пада", потвърди източникът, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

От своя страна ТАСС информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието /ЦУП/ след пауза ще извършат днес още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

"Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят, според възможностите си, нещо. Трябва да има най-малко още три сеанса" - е казал за руската агенция източник от ракетно-космическия отрасъл.

Според него, ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май.

"На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата" - е казал източникът.

Малко по-късно ТАСС съобщи, че контролируемото сваляне на "Прогрес" от орбита е невъзможно.

"Специалистите признаха, че ситуацията с "Прогрес" е безпереспективна. Контролируемото сваляне на космическия кораб от орбита няма да се получи", е казал източник от ракетно-космическия отрасъл на Русия. На "Прогрес" са били подавани команди, но от тях не е имало полза.

"Прогрес М-27М" беше изстрелян от Байконур във вторник, на 28 април. След отделянето на товарния космически кораб от ракетата "Союз" са започнали да постъпват съобщения, че не са се отворили антени на системата "Курс". След това е било установено, че той се намира на непланирана орбита и се върти неконтролируемо. Опитите за връзка досега не са били успешни.

Сътрудници на обединения център за космически операции на авиобазата на САЩ Ванденберг в Калифорния са открили 44 отломки с неизвестен произход на орбита в района на космическия кораб "Прогрес М-27М", съобщи днес командващият центъра генерал-лейтенант Джей Реймънд, цитиран от ТАСС. По думите му засега американските специалисти не са успели да установят произхода на отломките.

Специалисти разглеждат като вероятна причина за извънредната ситуация с космическия кораб "Прогрес М-27М" разхермитизирането му заради некоректната работа на ракетата-носител, съобщиха днес за ТАСС от ракетно космическия отрасъл.

"Една от версиите на случилото се е разхермитизиране на "Прогрес" в резултат на некоректната работа на третата степен на ракетата-носител "Союз" - е казал той. Събеседникът на руската агенция е пояснил, че според специалистите третата степен на ракетата може да е дала на кораба прекалено голям импулс, заради което може да е бил повреден корпусът му.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
6
 
8
 
! Отговори
русофоб преди 8 години
Поне от 50 години е тази новина. Тогава вече заехме, какво е качеството на всичко съветско...
60
12
 
15
 
! Отговори
Лада Кранта преди 8 години
Руска техника-груба но надеждна.Така се казваше едно време.И сега е груба но не е надждна.Смях се от сърце когато тавариш *** правеше реклама на новата Лада ***-даже този автомобил,който е лъскан и проверяван 1000 пъти,защото ще го пипне лично тавариш ***-даже този автомобил не можа да запали.*** повъртя стартера малко ,после пак и Ладата така и не запали.*** заприлича на напикано ***...
59
15
 
11
 
! Отговори
от Чикаго преди 8 години
Каквото и да си говорим космическата надпревара приключи... в полза на САЩ Американски сонди и роувъри са навсякъде из Слънчевата система, Вояджър е вече отвъд границите й.Руските "успехи" в космонавтиката останаха на ниво 'семерка', копираната от V2 руска ракета - технология 40-те години на миналия век. Освен да пращат москвичи до никому ненужната космическа станция нищо друго не успяват да направят. Поздрави от Чикаго!
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ee нищо ся! Ама пък какъв танк имат, безаналогов разбира се! Ярмата!
57
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-великото постижение на българския инженерен колос - чушкопека...........
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези взе да им става навик да изстрелват по 5 милиарда долара в океана всяка година! Наздоровя товарищ Путин ос день Победи!
55
2
 
8
 
! Отговори
Що не пише преди 8 години
Що не пише, че на борда е имало знаме на червената армия по случай 70 годишнината от победата над фашизма. Изпуснахте най-интересната точка за коментиране ....
54
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бе българина, ти не космически кораби, ами винтове и гайки не можеш да правиш бе...Къде си тръгнал бе, българина бе?
53
3
 
5
 
! Отговори
Прогрес преди 8 години
Масква...имаме проблем!
52
4
 
7
 
! Отговори
:) преди 8 години
Е, поне няма да е самотен. Самотният океан е пълен с други руски ракети, може един отбор за футбол да спретнат...
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И космоса налага санкции и ембарго на Русия.Хе,хе,хе...
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати прогреса! А ла рус... Като всичките им работи!
49
3
 
11
 
! Отговори
Оптимист преди 8 години
Аз виждам светлина в тунела. При СССР1.0, се съобщаваше само за успешните скачвания, а неуспехите въобще не влизаха в новините. Днес виждам, че в СССР2.0 вече и неуспехите влизат в новините, което си е голям напредък. Може би следващото поколение руснаци ще имат нормални политици и нормален живот (ресурсите и територията ги имат налични и днес).
48
6
 
10
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 8 години
Аварията се е случила, вероятно защото са липсвали: сърп и чук; портрети на другарите Ленин, Сталин, Путин ...
47
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, че страшни тези американски курабийки - всичко свалят! От диктатори до космически кораби!!!
46
8
 
12
 
! Отговори
Ганьо-евроатлантик преди 8 години
А как е положението с космическите кораби на *** от Великата Балканска Република България- страната на чалгата, люпените семки и телефонните измами?
45
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че на международната станция има 6 астронавти международен екипаж, които имат нужда не от знамена и георгиевски лентички, а от кислород, вода, храна и техника!Напоследък руските космически кораби падат като зрели круши!...
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подводния флот на Русия се увеличава.Това се случва преди 9 май,значи ЦРУ го е свалил или украйнските фашисти! :))))
43
12
 
12
 
! Отговори
Рапунцел преди 8 години
Американските космически кораби не излизат от орбитата си и не падат. Те просто се взривяват още на Земята при опит да бъдат изстреляни в Космоса. Затова сега, опорните точки на евроатллантическите ***, не важат.
42
6
 
5
 
! Отговори
вервайте ми преди 8 години
Га-га-га! С Днем Победы! Ако не се досещате още, виновни за инцидента са украинските "фашисти", прихванали ракетата в орбита.