Учени редактираха генома на човешкия ембрион

Противници твърдят, че това ще доведе до "дизайнерски бебета"
29 апр 2015 10:25,
30
Учени редактираха генома на човешкия ембрион
Снимка: Reuters, архив

Китайски учени са успели да редактират генома на човешки ембриони - нещо, което досега не се е случвало в историята на човечеството, пише в. "Индипендънт", цитиран от БТА.

Целта на експеримента е изкореняването на генетични заболявания преди раждането. Противници обаче смятат, че подобна намеса прекрачва етичните норми и се опасяват, че постижението на китайските специалисти може да доведе до появата на "дизайнерски бебета" и нов тип евгеника - приложна наука и биосоциално движение, целящо подобряване на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство в човешката популация.

Съобщението на китайските учени потвърждава носещите се от известно време слухове за извършването на подобни експерименти и вероятно ще поднови етичния дебат по темата.

В настоящото изследване, публикувано в слабо популярното издание "Protein & Cell", специалисти от университета "Сун Ятсен" в Гуанджоу, провинция Гуандун, са успели да модифицират ген, отговорен за потенциално фаталното заболяване на кръвта бета-таласемия.

Китайските учени съобщават също, че са се сблъскали със сериозни проблеми в тестовете, което означава, че трябва да се преодолеят съществени препятствия, преди клиничната употреба на подобна процедура да стане реалност. Техниката за редактиране на гени, известна като CRISPR, досега е тествана успешно върху животински ембриони, но в китайското изследване за пръв път е използвана за човешки ембриони.

Успокоявайки част от страховете, специалистите обясняват, че са използвали "нежизнеспособни" ембриони от местни клиники по стерилитет, които са неприложими за живо раждане. Учените са успели да инжектират ембрионите с ензим, който може да бъде препрограмиран да се "прицели" в специфичен ген. Заедно с друга молекула, вкарана в ембриона, инжекцията може да ремонтира или да замени гени, смятани за проблемни.

Експериментът обаче е бил само частично успешен - от 86 инжектирани ембриона, на които учените дали 48 часа да реагират, само малка част впоследствие съдържали заместващия генетичен материал. При някои от ембрионите редактирането освен това е причинило неочаквани мутации в други гени. Ниският процент на успеваемост е накарал китайските специалисти да прекратят изследването.

"За да бъде приложима техниката при нормални ембриони, е необходима близо 100-процентна успеваемост. Поради тази причина прекратихме изследването. Смятаме, че процедурата все още е твърде
недоразвита", казва ръководителят на екипа Цзюнцзю Хуан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
к преди 8 години
и са открили нов вид - ИЗРОДАААА:)))))
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
те и без генна модификация си изглеждат бая еднакви..
18
1
 
3
 
! Отговори
сс преди 8 години
ако ще правят нещо ще трябва да побързат защото бунта на машините наближава, изкуствения интелект се развива прекалено бързо и човека може да отстъпи на роботи и киборги като доминиращ вид, за съжаление това не са фантастики. Общо взето не отиват на добре нещата.
17
5
 
1
 
! Отговори
Кестел преди 8 години
Мъртвите ембриони стават само за супа
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Играете си с огъня. Пипате неща, които все още разбирате само частично, без да имате идея какви биха били последиците. Играта с гените е с butterfly effect. Има още много вода да изтече, преди тия неща да станат надеждни.И забележете мотивацията: да могат да се правят бебета на вкус и цвят.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това ще доведе до "дизайнерски бебета",ДОЛЧЕ ЧИКИБАНА
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам лошо в оправянето на генетични болести.А дизайнерско бебе, ами аз например искам децата ми да имат хетерозиготна мутация CCR5d22 и да има имунитет към ХИВ. Искам също променлива пропускливост на мозъчно-кръвната мембрана чрез медиатори, за да може да се лекува лесно при проблеми с мозъка и кората му. Поръчвам си също аполипротеин apoA-I, за да може детето ми да има имунитет към артеросклероза заради повишено отделяне на липопротеин HDL. И в това също не виждам лошо.
13
1
 
4
 
! Отговори
катя преди 8 години
Много ми е интересно как реагират 86 мъртви ембриона???????????????Тези китайци вече освен,че експериментират с животни започнаха и с хора!!!!!!!!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
Miro преди 8 години
.. и скоро - X-MEN-и ще заживеят в Гатака.... :) това в кръга на шегата.но точно в Ексмен се описват естествени и нетолкова мутации и техните странични "ефекти"
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам кой още си мисли, че самият човешки геном не е дизайнерско производство на други, които са мн напреднали в разбирането на спираловидната ДНК.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо лошо в това дефектите да бъдат елиминирани и всички да се раждат нормални, но проблемът е, че абсолютно никой не знае дали тази намеса ще доведе до положителни или отрицателни резултати в дългосрочен план за човешкия вид.Освен това, ако се родиш изчистен от дефекти, това не означава, че и детето се е избавило от тях.
9
1
 
5
 
! Отговори
знайко преди 8 години
в българия такива ембриони има от 50-60_се години.сега са в парламента
8
1
 
12
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Появата на дизайнерски бебета е неизбежно но дали това ще бъде светло бъдеще в което homosapiens ще последва пътя на Homo neanderthalensis за да отстъпи място на по-висш вид както му е реда или ще доведат до края на homosapiens без да бъде заменен зависи от нас.
7
2
 
12
 
! Отговори
Крум преди 8 години
Технологичния прогрес е като брадва в ръцете на патологичен престъпник. Но нима не е вярно, че всяко предизвикателство което сме срещали в историята не е преодолявано с човешката изобретателност. Било ни е студено създали сме дрехите и се овладели огъня. Слаби сме и създадохме инструментите за строителство и за лов.Водихме войни и усъвършенствахме нашите оръжия. Всичко това е наука тя няма морал няма концепция за добро и лошо тя прави каквото и се каже тя е инструмент.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
някой ден, може да се наложи да се спасяваме много скорострелно (в космическия смисъл на тази дума това може да са и 100 години), и ако искаме някога да напуснем Земята и да заживеем в Космоса или на други планети - това е начинът. Ще трябва да създадем раса, способна да живее в условията на открития космос, няма да имаме време за естествена еволюция.
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еее тия китайците и това ли фалшифицирахаот илиенци китайски бебета
4
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"целящо подобряване на човешките наследствени белези чрез различни форми на вмешателство в човешката популация."Аз просто не виждам какво лошо има в това.
3
9
 
23
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Винаги, когато сме почвали да си играем на Господ, последствията са били катастрофални.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не още :) Не се е чуло :)
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мидълтън роди ли ?