Облаци покриват две трети от Земята

Небето е ясно над Сахара, Арабския полуостров, Южна Африка и Австралия
14 май 2015 12:40, Елка Василева
5
Облаци покриват две трети от Земята
Снимка: архив, Булфото

Карта, направена по продължили повече от десетилетие спътникови наблюдения на НАСА, показа, че 67 процента от повърхността на Земята е покрита от облаци в който и да е момент, съобщи Ей Би Си.

Облачната покривка доминира над океаните. Там ясно е само 10 процента от небето.

Картата MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectraradiometer) е направена по данни, събирани от НАСА от юли 2002 г. до април 2015 г. Тя показва три основни пръстена от облаци - тесен над екватора и два по-широки на средни географски ширини от около 60 градуса.

Пръстенът от облаци над екватора се образува от атмосферен модел, известен като клетки на Хедли, който доминира в тропиците. Там се събират ветрове с топъл влажен тропически въздух, който се издига до височина 10 - 15 км и тръгва на север и на юг до ширина около 30 градуса. Във височина този топъл влажен въздух се охлажда, парата кондензира в буреносни облаци.

Студеният сух въздух след това слиза към повърхността на географска ширина около 30 градуса.

Облаците се образуват и на географска ширина около 60 градуса северно и южно от екватора, където се сблъскват полярните и средноширочинните течения, наречени циркулационни клетки на Ферел. Там въздухът се издига нагоре и това стимулира образуването на широки доминиращи фронтове.

Клетките на Ферел са атмосферни вихри, образувани от движението нагоре на полярните въздушни течения на около 60 градуса ширина и спускането на хладния сух въздух от цикъла на Хедли на около 30 градуса ширина.

Небето е ясно над Сахара, Арабския полуостров, Южна Африка и Австралия, защото въздухът в тези райони се спуска, вместо да се издига. Така не се образуват облаци.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: облациземя
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
BUL преди 8 години
Кога в България щее само слънчево !!!
1
8
 
22
 
! Отговори
знайко преди 8 години
НАСА и САЩ да си гледат работата,с климата и природата да не се занимават че ток ще бие.