Руски учени измериха магнитното поле на сърцето

Импулсът на сърцето е 80 пикотесла
8
Руски учени измериха магнитното поле на сърцето
Снимка: Gettyimages

Учени от Руския квантов център са използвали уникални свръхчувствителни магнитни сензори, с които са измерили силата на магнитното поле на сърцето, предаде РИА "Новости". Това е съобщил руският физик Владимир Белотелов на Квантовия форум в Москва.

"Чувствителността на нашите магнитни датчици 9-10 пъти надхвърля силата на магнитното поле на Земята. Магнитното поле на човешкото сърце се намира в този диапазон. Миналата седмица ние успяхме да измерим сигнал от сърцето на човек, импулсът е 80 пикотесла (пико е 10 на минус 12-та степен)" - заяви руският физик.

Експериментът е бил извършен в специално помещение, чиито стени на практика са били непрозрачни за външните магнитни полета.

Освен датчици за магнитното поле, руските физици от групата на Белотелов активно работят над създаване на структури, позволяващи в буквалния смисъл да се "събере" енергията от микровълновото фоново лъчение, "замърсяващо" въздуха на големите градове. Тези прибори ще представляват специален клас квантови устройства - т.нар. спинови диоди.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
5
 
! Отговори
Антонимен преди 6 години
До азДобре, че аз не съм "аз" (2)! Когато си ***, трябва старателно да го криеш, не е за показ. Като хемороидите! Хайде тях могат да ги излекуват, но тъпотата - никога. Изостанала Русия, дето живее в землянки и мужиците са вечно пияни, има такъв мозъчен тръст, такъв дебел интелектуален каймак, че свят ще ти се завие. Не на теб, де! На теб трябва да ти се каже какво е "пико", а сигурно и "степен". А какво е "фемто"?
1
18
 
8
 
! Отговори
аз преди 6 години
Браво, голям успех на руските учени. Не само са открили че има такова нещо като сърце, но дори са открили че то има и магнитно поле. На всичко отгоре имат и "уникални свръхчувствителни магнитни сензори". Е, надяваме се скоро да открият и магнитно-резонансната томография.