Директно от "Нови Хоризонти": Ледени планини на Плутон

"Хоумрън!" възкликна главният изследовател Алън Стърн
Обновена: 16 юли 2015 11:13 | 16 юли 2015 10:47,
49
Директно от "Нови Хоризонти": Ледени планини на Плутон
Снимка: YouTube

Ледени планини на Плутон и нов, свеж поглед върху на най-голямата му луна – Харон. Това са първите открития на "Нови Хоризонти", които разкри екипът на НАСА в сряда.

Кадрите показват, че на планетата-джудже има ледени планини, високи над 3-хиляди метра. Получените данни от историческото преминаване на сондата край Плутон показват геологическа активност на планетата и на Луната ѝ Харон.

Още по темата

"Мисията имаше девет години, в които ние изграждахме очаквания за това, което искаме да видим по време на най-близкия подход към Плутон и Харон. Днес ние получаваме първото научно съкровище и мога да ви кажа, че то драстично надминава високите ни очаквания", заяви Джон Грънфелд, асоцииран администратор "Дирекция мисии на НАСА" във Вашингтон.

"Хоумрън!" възкликна Алън Стърн, главен изследовател за "Нови Хоризонти“ в Югозападния изследователски институт в Боулдър, Колорадо.

Новата близка снимка на екваториална област, близо до основата на ярка форма на сърце на Плутон, показва планинска верига с върхове, стърчащи по-високо от 11-хиляди фута (3500 метра) над повърхността на леденото тяло.

Планините на Плутон вероятно са образувани не преди повече от 100 милиона години - обикновени младежи в 4.56 млрд. годишната слънчева система.

Новият изглед на Харон разкрива млад и разнообразен терен. Учените са изненадани от очевидната липса на кратери. Изображението показва и каньон, за който учените смятат, че е дълбок около 4-6 мили (7-9 км).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
брей преди 8 години
До Do 33Да не би да намекваш , че светлина не достига до Плутон? Според теб как е открит Плутон :))))?
26
2
 
4
 
! Отговори
до 41 преди 8 години
Филмовите студия на Холивуд са в америка.........
25
1
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 8 години
Като гледам човечествтото не е прогресирало много, щом още се колим като диваци. Човечеството има нужда от любов, не от конкуренция :)
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМи те съвременните ракети не са мръднали от тогавашните. Без конкуренция няма прогрес. Хубавото, е че отново се очертава космическа гонка Русия-САЩ и даже Китай. А иначе това, че астронавтите 50 години са се излагали на доста рискове си е факт. Както и моряците по дървените кораби навремето ама това че са потъвали нон стоп не ги е спирало.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някъде някой каза ли, че ледът е от вода. При тия температури може да е от почти всеки газ.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До алхимикаДа се чудиш как работи уреда за нощно виждане само на звездна светлина. А и до Плутон достига доста слънчева светлина макар и малко.
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нищо не са открили защото няма светлина както е писано по-долу. То и от кабинета учените вече знаят че е лед и камък. До там човек не може да стигне и са изхарчени пари на вятъра. Това е с глупости се занимават а на Земята има програми които не се финансират
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tака пратиха и човек на Луната 69 уж, а 50г по-късно с новите технологии всяка втора ракета им пада на Земята.
19
0
 
4
 
! Отговори
Do 33 преди 8 години
Каква е осветеността на Плутон?
18
2
 
5
 
! Отговори
мракобесие в 21 век! преди 8 години
Забравих конската сила вместо Киловат. градус фаренхайт и хиляди други архаични мерни единици, с които абсурдно иу ненужно си усложняват живота. До такава степен назадничави и ултраконсервативни хора, та чак не желаят да въведат метричната измервателна система, а използват мерки и теглилки от Средновековието. само и само да мерят с архаични и неудобни, но техни англосаксонски мерки. Една крина жито моля!
17
1
 
4
 
! Отговори
една крина жито моля преди 8 години
Върхове високи 11 000 фута, пр3ведено на нормален европейски 3 500 км. Каньон дълбок 4-6 мили, в превод 7-9 км. левги, Фута, мили, цолове, инча, ярда, пиксела, фунта, либри, унции, карата, галона, кварти, пинти, барела, бушела, паунда, акра, мили в час, възела, фута в секунда. Егати кьопавите хора! Хиляда мерки вместо само 4-5 по метричната система! Защо да бъде просто щом може да бъде сложно? Като Китай и Япония, вместо 20 букви 20 000 йероглифа. Егати изостаналите консервативни американци!
16
3
 
5
 
! Отговори
Две големи ракии преди 8 години
Админче, приятелЮ! не бъди лош с хората, които внасят малко яснота в морето от простотия в тъжния ви форум.С вашата цензура доказахте, че споделяте всеобщ вакум в главите си заедно с алхимика. Бъди жив и здрав и по-малко ***. Лека вечер.
15
11
 
11
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
И отново снимки от студиото в Холивуд!Хора, не вярвайте на лъжите на НАСА! Никаква сонда не пътува около Плутон и никакви снимки не идват оттам. По простата причина, че Плутон е на няколко милиарда км от Слънцето и Земята. Светлината не достига дотам и на Плутон е вечен мрак. Няма как фалшивата американска сонда да направи снимки на планетата. Защото без светлина няма и снимки. Най-сетне се оплетоха в лъжите си като петле в кълчища!
14
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абсолютно съм обедена, че това е поредният цирк. Човекът няма технология с която да излезе дори и в открит космос, камо ли до Плутон. Ако въобще някога някой е напускал околоземната орбита, щяха да излязат доста неща, и земята нямаше да е на това положение. Днешните "Учени" са едни платени всезнайковци, служещи на земният елит. Спрете да лъжете хората!!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСтига де, да не убиваме ентусиазма на хората. Иначе, от НАСА съобщиха, че по склоновете на планините е отчетено наличие на вода, но все още не могат да кажат за количествата. Все пак вече е безспорно, че водата е разспространена навсякъде във вселената и то в огромни количества
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Здравей Плутон !Къде е казано, че ледът е от замръзнала вода? Аз такова нещо не прочетох, поне не е днес.бг.
11
3
 
16
 
! Отговори
Здравей Плутон ! преди 8 години
Потресаващо !!! Вода, геологична активност, ако има и метали един ден може да се превърне в плацдарм на човечеството към звездите.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бъдете дребнави. Историческо събитие с огромни мащаби се случва. Няма значение дали е NASA или РосКосмос. Радвайте се, че сте свидетели на това.
9
21
 
8
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
Не знам, Пичове. Не разбира, ама много осветена тая планета, бе? Все едно е първа до слънцето , не последна. Да не би това да е поредния фалш на НАСА....
8
6
 
13
 
! Отговори
каПуткин и космоса преди 8 години
а космическите технологии на руското джудже къде са ? нали са изключително развити в космическо отношение ? даже си пазаруват зарзават от други слънчеви системи с най-нов модел космически кораби ... ама го ядат само в Кремъл шепа психопати от хунтата на Ботокса смешен.