НАСА анимира серия от фотографии от Плутон

Видеото показва прелитането на "Нови хоризонти"
19 юли 2015 11:48,
152
НАСА анимира серия от фотографии от Плутон
Снимка: Youtube

НАСА монтира видеозапис от прелитането на автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" край планетата-джудже Плутон. Анимацията, получена от серия фотографии, е направена на 14 юли 2015 година от инструмента LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) на разстояние 77 000 километра от повърхността на планетата, съобщи на сайта си НАСА.

На записа е показан районът на планината Норгей, получила названието си в чест на непалеца Тенсинг Норгей. Заедно с Едмънд Хилъри стават първите хора, изкачили успешно Еверест. Космическият апарат "Нови хоризонти" е заснел и платото Спутник, наречен в чест на първия изкуствен спътник на Земята.

"Нови хоризонти" се доближи на минималното разстояние от 12 472 км от Плутон на 14 юли. Тринадесет часа по-късно предаденият от апарата сигнал достигна Земята. След това сондата започна да изпраща данни за планетата-джудже и нейната луна Харон. Смята се, че на космическия апарат "Нови хоризонти" ще са му необходими 16 месеца, за да предаде всичко, което е събрал по време на прелитането си покрай Плутон.

Още по темата

Сега "Нови хоризонти" продължава пътя си към Куйперовия пояс - огромна купчина отломки отвъд орбитата на Нептун.
Мисията "Нови хоризонти" започна на 19 януари 2006 г. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята.

На 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона километра от планетата-джудже. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
5
 
! Отговори
брей преди 8 години
До алхимикаХаха енергията се използва за да поддържа апарата и инструментите му, ве селски! Не за да осветява планетата... божеее :)))
31
6
 
6
 
! Отговори
брей преди 8 години
До алхимикаИма две камери- Алис снима в UV, a Ралф в инфрачервен и видим спектър. Други въпроси имаш ли :D ? Всъщност, можеш ли да си представиш, че светлина достига до Плутон...дали можем да я видим през нощта? Хъбъл дали е правил снимки? м? Що си бягал от часовете по физика? :D
30
6
 
6
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До Анонимен 98Вояджърите не са напускали пределите на Холивуд!
29
7
 
5
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До 96Който плутониев генератор я има, я няма 20-30 Вата мощност. Може ли 20-30 вата прожектор на сондата да освети целия Плутон, за да могат камерите да го заснемат? Ти с крушка от 20-30 вата можеш ли да осветиш нормално стаята си?
28
6
 
5
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До 95А колко е светлината на Плутон? И откъде идва? Дали светлината от звездите е по-силна или светлината от Слънцето? На милиардите км от са май са еднакви, а? Светлината от звездите и светлината от слънцето? А ти колко снимки имаш на звездна светлина? Обичаш ли да се снемаш в тъмна нощ? Без светлина как се правят снимки?
27
3
 
5
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
До Анонимен 93А колко пъти си правил снимки на семейството си през нощта само на светлината на звездите? може ли отговорче? Имаш ли такива снимки? Пусни ги да видим.Прав си! Аз чета цели романи на звездна светлина. Само чакам да дойде нощта и започвам да чета. Само нощем чета и само на звездите. Колко светлина от Слънцето стига до Плутон?
26
4
 
2
 
! Отговори
89 преди 8 години
Апарата притежава на "борда си" плутониев генератор (radioisotope thermoelectric generator). Що сте толкова филмирани :)))?
25
5
 
3
 
! Отговори
брей преди 8 години
Вчера гледах филмче за Мисията до Плутон по Nat Geo... уникалкално постижение на НАСА, че успява да изведе апарата- цял и функциониращ до Плутон, плюс успешно заснемане на "Планетата". Невероятно.
24
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До алхимикаБраво бе ***, светлината не стигала дотам ,хахахахаМного сте жалки бе. Тя светлината от звезди на милиарди светлинни години достига до нас, от слънцето до плутон не стигала :)
23
6
 
11
 
! Отговори
ха ха преди 8 години
НАСА показва снимки от сонда изстреляна преди 10 години, а мужиците замесват и цъкат с език...
22
18
 
9
 
! Отговори
алхимика преди 8 години
Made in Holiwud! И отново снимки от студиото в Холивуд!Хора, не вярвайте на лъжите на НАСА! Никаква сонда не пътува около Плутон и никакви снимки не идват оттам. По простата причина, че Плутон е на няколко милиарда км от Слънцето и Земята. Светлината не достига дотам и на Плутон е вечен мрак. Влезте в банята си, загасете лампата и се опитайте да правите снимки в тъмното. Тоя път НАСианците се оплетоха в лъжите си като петле в кълчища. На лъжата краката са къси е казал народа!
21
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много странно, че през 60-те години са ходили на Луната, а сега дори няма с какво да изведат ракета в орбита. Очевадно е, че на са били на Луната, всичко е заснето в холивудско студио. Излиза доста по-евтино, а ефекта върху масите е същия.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо не схващам, каква е връзката между двигателите и лунната прах? Някой наясно ли е каква е мощността на двигателите и в какъв радиус настрани издухват? Спускаемият апарат има маса най-много тон и половина, при 6 пъти по-малка гравитация на Луната ще тежи само 250 кг. Разпределено на 4-6 сопла е по 40-50 кгс на сопло, което при липса на атмосфера едва ли може да издуха всичката прах около апарата.
19
5
 
17
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Това са руски снимки, които ФАЩ най-безцеремонно са откраднали от профилите на Юрий Гагарин и Валентина Терешкова в руската социална мрежа "ВКонтакте"!!!
18
11
 
3
 
! Отговори
троль преди 8 години
Браво на съветските ракетни двигатели !
17
0
 
1
 
! Отговори
До 50 преди 8 години
Кви 100 градуса по Целзий..а..а..мухахах
16
1
 
1
 
! Отговори
До 34 преди 8 години
В научната литература пише за 2 пояса на Ван Алан. 2012 НАСА имаха цял проект за изследване на тези пояси. Даже и откриха 3ти, който се появил за 1 месец. А сега ми намери всайта на НАСА,след цялата тази мисии данни, каква е радиацията в тези пояси? Жокер - малко ще се затрудниш
15
5
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 8 години
Аз на снимки на вервам, защото подлежат на фалшификация. Нямам и намерение да споря с теб и да те убеждавам. Няма и да ме убедиш, че Наса не фалшифицират, така че си спеси усилията
14
2
 
3
 
! Отговори
До 24 преди 8 години
А ти какво искаш от Плутон. Ще видиш само едни снимки и толкова. То всъщност нас не ни засяга. Американския данъкоплатеш плаща :)
13
7
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 8 години
Ами за да направят по-хубави снимки да вземат повече проби от Луната, примерно :). Някак си не ми се връзва. Все едно да откриеш самолета да литнеш 2 пъти до Китай и да кажеш за какво повече да ходя до Китай. Дай да спрем самолетите. Освен това поясите на Ван Алан не са измислица и представляват предизвикателство за съвремнната техника, а камо ли за тази през 69 г.