НАСА анимира серия от фотографии от Плутон

Видеото показва прелитането на "Нови хоризонти"
19 юли 2015 11:48,
152
НАСА анимира серия от фотографии от Плутон
Снимка: Youtube

НАСА монтира видеозапис от прелитането на автоматичната междупланетна станция "Нови хоризонти" край планетата-джудже Плутон. Анимацията, получена от серия фотографии, е направена на 14 юли 2015 година от инструмента LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) на разстояние 77 000 километра от повърхността на планетата, съобщи на сайта си НАСА.

На записа е показан районът на планината Норгей, получила названието си в чест на непалеца Тенсинг Норгей. Заедно с Едмънд Хилъри стават първите хора, изкачили успешно Еверест. Космическият апарат "Нови хоризонти" е заснел и платото Спутник, наречен в чест на първия изкуствен спътник на Земята.

"Нови хоризонти" се доближи на минималното разстояние от 12 472 км от Плутон на 14 юли. Тринадесет часа по-късно предаденият от апарата сигнал достигна Земята. След това сондата започна да изпраща данни за планетата-джудже и нейната луна Харон. Смята се, че на космическия апарат "Нови хоризонти" ще са му необходими 16 месеца, за да предаде всичко, което е събрал по време на прелитането си покрай Плутон.

Още по темата

Сега "Нови хоризонти" продължава пътя си към Куйперовия пояс - огромна купчина отломки отвъд орбитата на Нептун.
Мисията "Нови хоризонти" започна на 19 януари 2006 г. По време на продължилото девет години и половина пътуване космическият апарат измина 4,8 милиарда километра, като периодично изпадаше в спящ режим заради икономия на енергия. Същото пътешествие той би извършил, ако беше обиколил 120 000 пъти Земята.

На 15 януари "Нови хоризонти" започна да изследва Плутон, припомня Франс прес. Тогава апаратът се намираше на около 260 милиона километра от планетата-джудже. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
1
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
До Анонимен: А преди спесй екс имаха и друга падната ракета. Освен това не ми отговори защо толкова години след 70те, не пращат човек в космоса? Регрес в технологиите ли имат или какво?
11
5
 
1
 
! Отговори
Do 12 преди 8 години
Наса знаят много работи, ама много и крият. А също фалшифицират. Не ти ли вижда малкко странно 69 г. да стигнат до Луната, преминавайки през радиационните пояси на Ван Алан, а 40 години по-късно, при цялото развитие на техниката, да не могат да пратят човек в открития космос и всяка второ ракета да пада на земята?
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 13Грешиш мой човек. В нашата Галактика Млчения път има едва 400 милиарда звезди, тоест слънца. 400 милиарда песъчинки ли има на Земята? Как мислиш? Че те на един наш плаж са толкова. Говоря за вселената където има 175 милиарда глактики в които има слънца от 1 милион до 1 трилион слънца.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бях чел някъде че във вселената има повече слънца отколкото песъчинки по всички плажове на земята. Това човешкият мозък даже не може да го възприеме.
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът колкото и да е напреднал никога няма да узнае едно- колко е голяма вселената, защото не може да отговори на простия въпрос: какво има след нея тогава?
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Представете си че нашата Земя е футболна топка, а Плутон е на разстояние 12 километра от нея. Това са 4 светлинни минути път, за които спътника ни му трябваха 9,5 години път. Нашата галактика Млечния път е дълга 90 000 светлинни години. Най-близката галактика до нас- Андромеда е на 2 милиона светлинни години от нас. Във вселената има над 100 милиарда галактики.
6
1
 
0
 
! Отговори
odessa преди 8 години
po interesno e, kakvo ima izvyn vselenata druga po goliama vselena? i posle pak taka.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вселената е дълга 15 милиарда светлинни години. Ние на 1 светлинен ден не можем да отидем със спътниците си. Толкова знаем за Вселената...
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1Впрочем можем да отидем на светлинни годин и разстояние, само че номера е да преминаваш през времевото пространство. Вселената е една спирала и ако съумеем да минем директно от единия обръч на другия без да изминаваме цялото разстояние до таз9и точка- то ще постигнем онова което го виждаме в Стар трек- кораб излизащ от нищото в космоса- тоест минал от директно от единия на другия пръстен.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ целят колонизацията на Луната, Марс и Плутон.
2
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холивуд нема да остане без работа. Не се спряха да фалшифицират.
1
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние на 4 светлинни минути не можем да отидем- на колкото се намира Марс от нас, камо ли за светлинни часове...за светлинни години.