"Нови хоризонти" възобнови изпращането на научни данни

Космическият апарат се е насочил към малък обект в Куйперовия пояс
10 сеп 2015 10:50, Елка Василева
2
"Нови хоризонти" възобнови изпращането на научни данни
Снимка: архив, Reuters

След историческото си прелитане край планетата джудже Плутон космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА се е насочил към новата си цел - малък обект в Куйперовия пояс, съобщи сп. "Сианс е авнир".

По време на пътуването си "Нови хоризонти" няма да е бездеен, а ще продължава да изпраща до Земята купищата данни, които е събрал около планетата Плутон и луните й.

Още по темата

От средата на юли космическият апарат изпращаше единствено данни, свързани със слънчевия вятър и космическия прах, след като преди това бе доставил на Земята снимки на Плутон. Отскоро обаче "Нови хоризонти" възобнови изпращането на много научни данни, събрани преди това от инструментите му. Този етап от мисията му трябва да продължи до средата на следващата година.

Мрежата от огромни антени "Дийп спейс нетуърк" получава данните, изпратени от "Нови хоризонти". Става въпрос за мрежа от три параболични антени, използвани от НАСА за комуникация с някои спътници, но най-вече с междупланетни сонди като "Вояджър" - най-отдалечения от Земята обект, създаден от човека. Едната от трите антени е в Калифорния, другата - в Мадрид, а третата - близо до Канбера в Австралия.

Разбира се, с увеличаване на разстоянието от нашата планета ще намалява скоростта на предаване на данните. Тя варира между 1 и 4 килобита в секунда - бавна е, но е достатъчна, за да се използват изпратените от космическия апарат данни.

Занапред се предвижда на сайта на мисията "Нови хоризонти" да се качват снимки, направени с инструмента LORRI на апарата. Първата серия се очаква да бъде качена утре.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: насаНови хоризонти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
македонскиот.
1
2
 
1
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Кой пояс??!?!