Кървава Суперлуна обагри небето

Това бе последното по-значимо астрономическо явление за годината
28 сеп 2015 12:17,
4

Снимка: Reuters

От Америка през Европа и Африка, до Индия, през нощта любопитни тълпи се наслаждаваха на странната кървава суперлуна, съобщи АФП и БТА.

Спектакълът продължи повече от час. Луната беше необичайно голяма и ярка, обагрена в червено. За едни цветът беше на "зряла праскова", за други - на "рубин".

Кървавата суперлуна е резултат от съвпадането на две редки астрономически явления. В ранните часове на деня днес Луната беше в перигей - най-близката точка до Земята. Тогава тя изглежда с 30 процента по-ярка и с 14 процента по-голяма. Освен това Луната беше на една линия със Земята и Слънцето и така до нея не достигаше слънчевата светлина, която й придава белия цвят. Отклонените от земната атмосфера слънчеви лъчи обаче продължиха да я осветяват и хвърлиха върху нея тази необичайна червена светлина.

Снимки, направени във Франция, Аржентина и САЩ, уловиха спектакъла в развитие до червения финал.

В Бруклин в Ню Йорк се събраха тълпи по площадите и тротоарите. Всички гледаха небето и се опитваха да направят снимка с телефоните си.

В Лос Анджелис голяма тълпа изпълни обсерваторията "Грифит", за да наблюдава небесното шоу под звуците на Лунната соната на Бетовен в изпълнение на 14-годишния пианист Рей Ушикубо, добави Асошиейтед прес.
Докато над Ню Йорк небето беше ясно, в други американски градове като Вашингтон, беше облачно и това попречи на спектакъла.

Явлението не се виждаше от нито един от големите индийски градове, но в североизточната част на страната аматьори с телескопи се възползваха от зрелището.

Заради цвета на Луната някои мормони се опасяваха от Апокалипсис. Самата църква на мормоните обаче публикува обяснение, с което да успокои поклонниците си.

За хората, които са по-млади от 33 години, това е първата възможност да наблюдават кървава суперлуна. Предишното съчетание на лунно затъмнение и суперлуние беше през 1982 г., а следващото ще е през 2033 г.
Днешният феномен е интересен и за учените. В нормални условия при 24-часов цикъл температурата на Луната варира между 121 градуса Целзий и минус 115 градуса Целзий.

Тези вариации дават възможност на специалистите да изучават състава на лунната кора, защото скалите се затоплят и охлаждат по-бавно от прашните зони. Тази нощ обаче температурата на Луната се промени много по-бързо, което позволи на специалистите да направят много по-детайлни измервания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KARVAVATA LUNA PREDSKAZVA KRAIYAT NA GERB.
2
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 8 години
И как я видяхте тая суперлуна че обагри небето, след като цяла България беше в облаци и дъжд. А?? Усмивки от старите ленти, т.е. стари снимки или направо чичко гугъл ви е помогнал
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих сложил коментар на снимка номер 5: Леко пич, да не ти изгори апарата!? Няма такъв фалш и такава близост!