Учени: Диабет тип 2 се лекува с отслабване!

Пациенти свалили 13% от теглото си и се избавили от болестта
3 дек 2015 11:52,
13
Учени: Диабет тип 2 се лекува с отслабване!
Снимка: Reuters, архив

Учени от университета на Нюкасъл доказаха, че смятаният за хронична болест диабет тип 2 може да бъде излекуван с отслабване, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Учените са наблюдавали 18 души със затлъстяване и диабет тип 2, претърпели стомашен байпас и поставени на диета с по 1200 килокалории дневно. Само след осем седмици те се избавили от тежкото заболяване.

Пациентите били на възраст от 25 до 65 години. По време на изследването те отслабнали средно с 14 кг - около 13 процента от теглото им. В процеса те изгубили и 0,6 гр мазнини от панкреаса, което дало възможност на органа да отделя нормални нива инсулин.

Екипът сега планира по-голямо двегодишно изследване с 200 души съвместно с университета на Глазгоу, за да провери дали постижението ще бъде повторено и дали отслабването може да бъде поддържано толкова дълго.

"Ако питате колко трябва да отслабнете, за да се разделите с диабета, отговорът е един грам - каза проф Рой Тейлър от екипа. - Този един грам обаче трябва да е от мазнините в панкреаса. Засега единственият начин това да бъде постигнато, е калориите да бъдат ограничени по всякакъв начин, с диета или с операция."

Диабет тип 2 се смята за прогресиращо заболяване, като първоначално се контролира с диета и таблетки, но по-късно може да наложи да се правят инжекции инсулин. Британското изследване е първото, показало, че с поддържане на ниско тегло пациентите могат да бъдат излекувани.

Учените са успели да установят връзката между тлъстините в панкреаса и диабета с нов магнитно ядрен резонанс, позволил им да измерят точно нивата на мастните депозити в органа.

При контролната група с пациенти със затлъстяване без диабет нивото на мазнините в панкреас не се променило. Това показва, че затлъстяването на панкреаса е специфично за хората с диабет тип 2.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
3
 
! Отговори
Петя преди 8 години
Опитайте с ROTINAL , има много добри резултати -повече инфо на rotinal-bg
10
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майка ми е диабетик и всичко това са глупости,гарантирам.
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз знам излекуван мъж от диабет тип 2- над 50 годишен. Точно с плодово зеленчуков режим и много, много движение. Той ходи пеша километри. Нищо друго. Просто ходи.
8
1
 
29
 
! Отговори
100% съм Излекуван ! преди 8 години
На коментара по-долу, че няма излекуван от диабет тип2 - АЗ СЪМ ИЗЛЕКУВАН НА 100% от 5 години !!!!! Четох много преди да почна - професор съм по това заболяване !Нещата са прости, но се иска ВОЛЯ която 99% нямат! На 44г. съм - мъж.Първо свалих 10кг за 1г с диета базирана нисък гликемичен индекс(бях 95кг). Започнах с ходене по 5-6км. След това започнах да плувам - 5-6 пъти на седмица !!! Вече плувам от 4 години - на ден по 3-4км. 76кг съм сега - спортист, захарта ми е 5.4-5.6 (а беше >11.3)
7
9
 
7
 
! Отговори
Blake преди 8 години
До знаещ: а ти вземи прочети малко за инсулиновата резистентност... ако имаш такава, последното нещо, което трябва да ядеш, са плодовете!
6
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Наскоро четох някъде, че пациентите, на които е направен стомашен байпас, се излекуват магически от диабет тип 2 не след като отслабнат, а ВЕДНАГА... имало някаква връзка с разните химии в тялото...
5
4
 
15
 
! Отговори
az преди 8 години
към някой н:2... баща ви да си смени ендокринолога докато е време :) принципно възрастни хора трябва да поддържат 7-8 ниво на захар, за да е здравословно.
4
16
 
16
 
! Отговори
Ендрокринолог преди 8 години
Някой носи ли отговорност за малоумията, които пишете ?
3
20
 
14
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Баща ти да хване и да спре да яде МАЗНИНИ. Разбирай: месо, млечни, олиа, зехтини и подобни. Да наблегне на плодове и зеленчуци. Прочетете малко в нета и ще разберете проблема диабет тип 2.
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не само с отслабване, двигателната активност е основното. Така се преодолява инсулиновата резистентност.
1
4
 
25
 
! Отговори
Гайдурков преди 8 години
е добро утро, много ясно че е така