НАСА и "Боинг" си стиснаха ръцете за полет до МКС

Засега НАСА използва руските ракети "Союз"
19 дек 2015 20:12,
234
НАСА и "Боинг" си стиснаха ръцете за полет до МКС
Снимка: архив, Reuters

НАСА сключи договор с компанията "Боинг" за втори полет на новия й пилотиран космически кораб Си Ес Ти-100 "Старлайнер" до Международната космическа станция (МКС), съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на информация на НАСА.

През май бе постигната договореност за първия полет до орбиталния комплекс на новия космически апарат, който трябва да бъде готов през 2017 година. 

През ноември НАСА сключи договор и с компанията "Спейс Екс" за полети до МКС с пилотирания й космически кораб "Дракон". Също като "Старлайнер" и той още се доразработва. Така "Боинг" и "Спейс Екс" са получили "три от четирите гарантирани поръчки" за полети на американски астронавти до станцията, съобщиха от НАСА.

Сумата на сделките не се споменава. Миналата година обаче, когато двете компании победиха в конкурса за изграждане на пилотирани космически кораби, държавата им отпусна бюджет в размер на 4,2 и и 2,6 млрд. долара.

"Когато НАСА им издаде летните сертификати, Си Ес Ти-100 "Старлайнер" на компанията "Боинг" и пилотираният "Дракон" на компанията "Спейс Екс" ще могат да извършват всяка година по два полета до МКС" - заявиха от НАСА.

Според предварителната договореност всеки кораб ще може да извършва от 2 до 6 полета до МКС, която е решено да бъде в експлоатация най-малко до 2024 година.

Двете компании трябва да завършат проектите си до края на 2017година, за да може приблизително след година да приключат с изпитателните полети и да пристъпят към транспортирането на екипажи на МКС. Дотогава ще бъдат използвани руските ракети "Союз".

През август НАСА удължи споразумението си с Роскосмос, заплащайки още 490 млн. долара за шест места на "Союз" за периода до края на 2018 г.

Американците започнаха да летят до МКС с руски космически кораби от 2012 година, след като бе спряна експлоатацията на американските совалки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ей, 144Той и Хитлер така си е казвал,ама...
77
5
 
4
 
! Отговори
ей, 144 преди 8 години
144,каква база на луната през 2030 бе бунак? ТОГАВА НЯМА ДА ИМА И ПОМЕН ОТ ТАКА НАРЕЧЕНАТА РУСИЯ.
76
0
 
5
 
! Отговори
Шаринкова преди 8 години
Ситния Бъзльо днес няма пресконференция.Скука,няма налудничави муцуни и бисери.
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 157ми коментатор, спомням си как смехотворно руските анализатори финансови министри и банкери предричаха че цени на петрола под 100 долапа били нереални, под 80 долара били невъзможни, при 60 долара за барел влязоха в сирия да създадат напрежение за да се вдигне цената на петрола, когато американците заговореха за вдигане на забраната за износ на петрол и газ петрола падна до 30 долара за барел, ссср се о *** при 10 долара на барел
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''Американците започнаха да летят до МКС с руски космически кораби от 2012 година, след като бе спряна експлоатацията на американските совалки.''
73
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руската Ангара трябваше да бъде готова 2005 г по план. Все още няма нищо освен ограничен тест на прототип на най-базовият вариант. За сметка на това Роскосмос подписа редица предварителни договори за използването на тази бъдеща ракета. Сега плаща жестоки неустойки по темата.Т'ва са руснаците. Бъдещо финансово фалиращо.
72
1
 
2
 
! Отговори
до 216 преди 8 години
Ян Бибиян е арменец не българин!..ха..ха
71
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До руска дебилщина203 тези черни кутии издържат и не се чупят така лесно, путин може и да им е помогнал че да не излезе че руския москвич са го свалили над турция каквото е станало и в действителност и сега празни приказки до небесата
70
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 206Напълно възможно е да сложат запор на руската част от МКС заради делото ЮКОС, ако се появи купувач считай че руснаците са загубили дяла си в МКС.
69
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ушaнките ги изолираха и от МКС. Добре че им остана кораба Союз от времето на Съветския Съюз та все още могат да изпращат хора в околоземното пространство. До 2-3 години ще изгубят и тази си възможност да строят Союзи защото санкциите доказват своята ефективност. Спряха вноса на западни модули за управление на руските крилати ракети и те станаха глухи и слепи, започнаха да падат където си искат включително и по жилищните блокове в Архангелск.
68
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още една опорна точка за у-шанките по-малко. Вече няма да се ползват руски ракетни двигатели, а и приходите на *** стават по-малки.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 198 Одисей алкохолик ли си, наркоман ли си...има ли значение? Едно и също е. Все си подвластен на порок, който води до опиянение и загуба на реална преценка. А може и да си и двете. Толкова тъпотии за една вечер не бях чел през целият си живот. Ти дойде и ми разби всички представи за *** и ***!Осама Бин Ладен ти събори викаш кулите в Ню Йорк?Жалък нещастен соро.осоиден...................................
66
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алкохолика Одисей отговаря на други алкохолици като пълен лаик и ония му се дразнят! Аахахахахахаахаах... Жалка алкохолизирана с.***!
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 189 Одисей...И що така си мислиш, че държава не може да съществува за даден период от време сама разчитайки само на собствените си ресурси??? Къде ви промиват мозъците на такива като теб?
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисеевски забавен инфантил, Русия ли тръгна да я мислиш? Казваш, че до средата на другата година ще фалира???? Ти си бил много забавен. А наясно ли си, че Русия може да се изолира напълно от света за цели 200 години напред без да има нужда да внася или продава стоки на останалият свят? Иначе бюджета на НАСА е 19 милиарда долара, но викаш Русия е бедна, защото пръсна 50 милиарда за някаква си ска.пана олимпиада ??? Ето това е тъпотия, Одисейчо! Твоето мислене!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисей че е на наркотици е ясно, но не е ясно защо му се връзвате на тъпотиите?Когато си измисли нещо, вие го оборвате и той след това тръгва да търси информация в нета за да ви опонира. И този наркоман ви дразни? Не ме разсмивайте!
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 180 Значи Русия след половин година си изяжда резерва и фалира и става като Гърция. Нъл тъй, одисейке? теб трябва да те вземат в някое комедийно предаване.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 174Одисей...абе ти знаеш ли колко са 50 милиарда за една Олимпиада? И държава която е дала толкова пари за тази простотия я наричаш бедна????
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 172Колко си забавен и ***, одисейчо. Исках да ти кажа че руснаците не са бедни, защото за една олимпиада хвърлят 50 милиарда, а ти се хвана за цифрите. какво е значението дали Путин е похарчил 50 или 150 милиарда долара? Факт е че за такава малоумщина- зимната олимпиада той е похарчил безбожно много пари 50 милиарда....и ти викаш че Русия няма финанси??? Смешеееееен!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Муахахахаха..Одисей...Осама Бин Ладен ли съборил кулите близнаци????????/Муахаахаххахахаахахахахахахаха.....Викайте линейка за тоя!