Напредък в Космоса: Ракета се приземи изправена

Полетът на "Фалкон 9" трая едва 10 минути, но е исторически
Обновена: 23 дек 2015 06:19 | 22 дек 2015 22:24,
159
Напредък в Космоса: Ракета се приземи изправена
Снимка: Fcebook, SpaceX
Уникално събитие за космонавтиката се случи днес. Американската компания Спейс Екс приземи ракета-носител невредима и в изправено положение, след успешна мисия по изстрелване на сателити в орбита.

Полетът на двустепенната ракета "Фалкон 9" трая едва 10 минути, но ще остане в историята на световната космонавтика, съобщи bTV. Машината излетя от космодрума Кейп Канаверал във Флорида и постигна едновременно два успеха. Първият е изпращането на комуникационни сателити в околоземна орбита.

Вторият е, че долната част или първата степен на ракетата се върна на Земята и кацна плавно в изправено положение, вместо да се разбие в степта или да потъне в океана, както се прави обикновено. Подобна маневра не е правена никога досега. Тя ще позволи повторната употреба на долната част на ракетата и ще намали разходите на Спейс Екс за космически полети.

Фирмата има договор с американското правителство за доставка на товари до международната космическа станция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още по темата: SpaceXракетаFalcon 9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
4
 
! Отговори
Бойко преди 8 години
Двигателите Мерлин са американски.Произвеждането на една ракета Фалкон 9 струва 16 милиона долара. Горивото за един "полет" струва 200 000 долара.Възможността да се преизползва ракетата спестява 16 милиона на американския данъкоплатец (или частната фирма поръчала полета), т.к при последващи мисии се плаща само горивото.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в Русия пускат новата Лада!Яд ли ви е, янки ?!(Това е опит за кола, да не се чудите какво е, също като тяхното менте Буран, дето се разби и го спряха на втория опит)
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пияните руснаци пак ще научат за това след 2-3 години, нали ;)Хората се развиват, а пияниците от рус още изостават, но си вярват в Путин...
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв Буран бе, ти знаеш ли какво е това - лошо копие на американските совалки.То и затова има само два полета, разби се при втория, а и парите свършиха.
28
2
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
А руската ракета се повъртя неуправляемо около оста си и цопна в морето. :)))
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един успешен 10 минутен полет. А колко ли неуспешни ще имат докато се откажат и от тая програма. Айде да я видим с екипаж...
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
83, ти още не си разбрал че НАСА използва КолхозКосмос като евтино такси. Когато времето дойде ще им бият шута.
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТогава е било лесно , защото техниката беше примитивна . Сега техниката е много напреднала и е трудно да се направят апарати , които от космоса кацат на планетата и излитат обратно .
24
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Елон Мъск е човек от ранга на Стив Джоб, мечтател който осъществява мечтите си и придвижва света напред. Да си припомним част от сбъднатите му мечти Pay pal, електромобила Тесла, проекта Солар Сити, а днес Space X. Такива хора като правило просъществуват в свободни страни. Абсурдно е такъв човек да просъществува в Русия или Китай.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Путин може да ги приземява на 45 градуса, това нищо не е!
22
2
 
6
 
! Отговори
BOSS преди 8 години
До АнонименГлупако, чети мнимателно! Приземила се е Първата степен, ***! Двигателите на Фалкон 9 - първа степен работят 6 минути! Не пишете като не разбирате ,некадърници!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 65Страдаш от комплекс за малоценност.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скивай днес.ру пише ракета се приземила вертикално, но ако беше руска ракетата щеше да е руска ракета се приземи вертикално и щеше да е на първа страница с думите РУСКА с главни букви
19
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди вфеме руснаците изстреляха два космически кораба, размениха им екипажите в космоса и ги приземиха. Макар значимо техническо постижение - безнислено. Сега доживяхме таково изпълнение и от американците - историческо и безсмислено...
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименDo 60tia свинар, само свинар може да вярва на себе си, но не и на целия свят
17
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 8 години
Браво!
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази е малка ракета носител, има "опашка" тип стойка, на която каца и може да стои изправена сама. Колко е целесъобразно да си караш гориво за кацане спрямо разходите по stage 1 не е ясно, ама щом го правят сигурно е по-евтино да пратят 2 ракети и качат товара, откокото с една, която да разбият. При всички положения технологията ще се развива, това е по-скоро тест с нещо малко и евтино :)
15
19
 
3
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 8 години
Хахаха, кацнала в изправено положение ракетата! Боже господи какви глупости пишат журналистите. Чули-недочули, разбрали-недоразбрали. Кацнала е изправена ракетата на мъжа на Боряна върху нея самата, хахахаха. Къде се е чуло и видяло ракета да може да стои изправена без да бъде окачена на железните ферми от които стартира и върху които е увиснала. А ВИСИ ВЪРХУ ТЯХ ТОЧНО ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СТОИ ИЗПРАВЕНА.Че нали ще се катурне, бе льохмани? Все едно един молив да стои изправен. Или една пура.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A Путин какво рече по въпроса?
13
14
 
14
 
! Отговори
Вов преди 8 години
Първият модернизиран транспортен кораб от новата руска серия "Прогрес МС беше изстрелян с ракетата-носител "Съюз" от космодрума "Байконур" към Международната космическа станция (МКС), съобщи РИА Новости, позовавайки се на Федералната космическа агенция на Русия.Скачването с МКС ще е на 23 декември,а други ракети(САЩ) стигат едва 200 километра!хихи