Езикът на хамелеона по-бърз от най-бързата кола

Най-бърз е този на хамелеон, голям колкото палец
5 яну 2016 21:57,
6
Езикът на хамелеона по-бърз от най-бързата кола
Снимка: Reuters

Американски биолози установиха, че малките хамелеони изстрелват езика си много по-бързо от големите, като един от тях, който е дълъг колкото палец, развива с езика си 100 км/ч за една стотна от секундата, съобщиха Интернешънъл бизнес таймс и АФП.

Това е над 2000 пъти повече от ускорението на най-бързата кола в света, пише БТА.

Учените от университета Браун са заснели с високоскоростни камери как представители на 20 вида хамелеони ловят щурци - тяхна основна храна. Резултатите показват, че езикът на големите екземпляри се движи почти с 20 процента по-бавно отколкото на малките.

Това е съвсем обяснимо, защото конструкцията, изстрелваща езика, е еднаква за всички видове. Отнесена пропорционално към размера на тялото, тя е много по-голяма при дребните хамелеони.

Най-бърз от изследваните екземпляри се е оказал 7-сантиметров хамелеон Rhampholeon spinosius, който живее в Танзания. Неговият език се движи много по-бързо от 20-те милисекунди, необходими, за да улови щурец.

Тези хамелеоните изстрелват най-бързо езика си от всички влечуги. Те постигат най-голяма мощност на килограм мускули от всички влечуги, птици и бозайници с изключение на един саламандър, каза биологът Кристофър Андерсън от екипа. Общата мощност на езика им достига 14 040 вата на килограм.

Тайната на хамелеоните е във факта, че те зареждат с необходимата енергия еластичните тъкани на езика си, както се опъва лък. Това увеличава силата на мускула.

Обикновено те изстрелват езика си на разстояние, което е два пъти по-голямо от дължината на тялото им. При вида Rhampholeon spinosius обаче тази дължина е два пъти и половина колкото тялото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
2
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Тези дето са правили изчисленията доста са се объркали !!!!
1
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
100 километра в час за 1 стотна от секундата??? *** величината!!! Как хем за час, хем за стотна от секундата? Една спортна кола развива 100 км. За 3 секунди, а не 100 км. за 1 час!