Самоковски, френски... и марсиански картофи!

НАСА ще тества дали на червената планета могат те да виреят
8 яну 2016 14:37,
9
Самоковски, френски... и марсиански картофи!
Снимка: архив Reuters

Учени от НАСА и от Международния център по картофите ще се опитат да узнаят дари могат да виреят картофи на Марс чрез експеримент, който ще се проведе в Перу, съобщава Франс прес.

Съвместният екип ще създаде марсиански атмосферни условия, с подобна температура, гравитация, радиация и почва, така че да се установи със сигурност възможна ли е картофена реколта на Червената планета.

Във филма "Марсианецът" Мат Деймън оцеля, като си отгледа картофи на Марс.

Един от участниците в проекта, перуанецът Хулио Валдивиа Силва уточни, че тестовете ще бъдат осъществени с материал от пустинния район Арекипа в южната част на Перу. Там почвата на пампасите е с много близки характеристики до тази на Марс, констатирани от марсохода "Кюриосити".

Около 80 килограма от почвата на Пампас де ла Хоя ще бъдат пренесени в Лима, където експериментите ще стартират в края на януари. В тях ще вземат участие двама учени от НАСА, девет специалисти от Международния център по картофите и един експерт от Дубай.

Били са селектирани 9 сорта картофи в рамките на първата фаза на експеримента. Резултатите от него ще станат ясни през март.

"За нас ще бъде добър резултат, ако установим, че поне едно от растенията е поникнало, а след това вече можем да преминем към втората фаза", заяви Валдивиа Силва.

Перуанският картоф вирее при над 4000 метра надморска височина. Той е много устойчив и е могъл да оцелее в повечето екосистеми по света.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
"Марсианецът" - наистина много добре написана книга за жанра "НФ". Историята с картофите бе доста убедителна.Това изглежда е подтикнало и НАСА към този експеримент. Филма също бе добър.
4
0
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 8 години
Незнам дали картофи ще изникнат на марс, ама колорадския бръмбар ще оцелее. Вервайте ми!Бе да на'фърлят троскот на марс, пък като почне да никне няма спиране, Кюриосити ще му е нужен модул косачка, за да се придвижва, пък хем и атмосфера ще придобие Марс :)
3
0
 
7
 
! Отговори
kompir преди 8 години
и какво общо имат самоковските картофи с написаното пълни глупости .аман от простотии...
2
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
От пролетта започваме да продаваме първа реколта от марсиански картофи. Насам народе, на чудесни марсиански картофи, торени с автентична марсианска тор!
1
0
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Добра новина, тъкмо ще падне цената на картофите. Заливат ни с новини за ***. Нарочно разделям думата, иначе ще сложат звездички.