Какво ще се случи със Земята след 4 млрд. години?

Катаклизмът ще "изхвърли" Земята от плоскостта на галактиката
11 яну 2016 11:22,
29
Какво ще се случи със Земята след 4 млрд. години?
Снимка: YouTube

Създаден от сътрудници на руската космическа агенция Роскосмос видеозапис показва какво ще се случи със Земята след 4 милиарда години.

Според руските учени Млечният път ще се сблъска с галактиката Андромеда, която се намира на разстояние 2,5 милиона светлинни години от нашата галактика. В резултат на космическия катаклизъм ще се образува нова галактика, предаде РИА "Новости", цитирана от БТА.

Видеозаписът, качен на канала на телевизионното студио на руската космическа агенция в Youtube, показва как ще стане сблъсъкът.

Според руските учени този процес е неизбежен, тъй като двете галактики се движат една срещу друга. Руският астрофизик Рашид Сюняев твърди, че в резултат на катаклизма Земята ще бъде "изхвърлена" от плоскостта на нашата галактика.

Специалисти от астрономическия институт "Макс Планк" в Германия от своя страна са измерили възрастта на 70 000 звезди в Млечния път и са нанесли резултатите на галактическа карта, предаде Би Би Си. Тя потвърждава съществуваща отдавна хипотеза на космолозите, че нашата галактика се разширява, а най-древните звезди се намират в нейния център.

Новата галактическа карта, най-голямата в историята на астрономията, е била представена на 227-ото заседание на Американското астрономическо дружество.

"Ние за пръв път с безпрецедентна точност проследихме как се е формирала нашата галактика" - разказва ръководителката на групата изследователи Мелиса Нес от института "Макс Планк".

По думите й сега учените разполагат с данни за възрастта на звездите не само в плоскостта на диска, но и в пространството над него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Акулата от NIKKEI преди 8 години
след 4млрд години земята въобще няма да я има.всичко ще е ¥¥¥¥¥¥
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До RADДа наистина, това е известно отдавна. Но като четеш коментарите, тия хора дали гледат "Дискавъри"... ;) Всичко избива на политика и простотия. Де го чукаш, де се пука....
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И накрая всичко ще приключи с концерт на Лили Иванова разбира се.
17
0
 
5
 
! Отговори
Феликс преди 8 години
Така нареченото "сблъскване" на галактики не е точно сблъскване , а по скоро взаимно проникване. И земята няма да бъде изхвърлена сама ,а заедно със слънцето и останалите планети. От наша гледна точка небесната картинка ще се измени , но нищо особенно няма да ни се случи като следствие от това. Друг е въпрросът , че слънцето след 4 млрд години ще е вече бяло джудже.
16
0
 
3
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
хаха тези имат ли изобщо представа колко са 4 милиарда години?Знаят ли,че 3 живота време няма да им стигне да преброят до 4 милиарда ако ще и денонощно да броят?Никой не знае какво ще е след 100 години,а взели да правят сметки за след 4 млрд.Космоса за мен е едно отнай-прекрасните и вълнуващи неща към което можем да насочим поглед,обаче това с милиардите са глупости на търкалета.
15
0
 
2
 
! Отговори
До 16-ти преди 8 години
До 16 коментар - Това, което казваш е така, но не означава, че двете галактики няма да се сблъскат. Слънцето е само една от милиардите звезди в нашата галактика.
14
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 8 години
До TulskiЗа 4 милиарда години няма да успее. Има още 5 до изчерпването на водорода в ядрото и след това още около 2 продължават следващите етапи описани в по-долното мнение.
13
1
 
2
 
! Отговори
RAD преди 8 години
Тази "интересна" "новина" я гледах по "Дискавъри" преди 2 години в една поредица за Космоса.Сериозно!
12
0
 
8
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
"Катаклизмът ще "изхвърли" Земята от плоскостта на галактиката"А аз чета първия път: КапитализмътУжасс, май много ми дойде тоя АД!!!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 4 млрд. години в една трета близка галактика някой ще си пие кафет и ще си казва: Боже, каква приятна гледка :)
10
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ще се случи с България утре?
9
8
 
22
 
! Отговори
дете на Орион преди 8 години
Руснаците са пропуснали да споменат, че Путин ще спаси галактиката. Все пак всички знаем, че в американските филми американците спасяват света, но в реалността са блатните пияници.
8
1
 
22
 
! Отговори
Карл Сейгън преди 8 години
Е ми и на Андромеда ще има "Лафка".
7
3
 
14
 
! Отговори
Prophet преди 8 години
Аз ще ви кажа какво ще стане - Минко, ерген на 48, ще е станал Минко, ерген на 4 000 000 048 :-)
6
1
 
14
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Слънцето има още около 5 милиарда години докато изчерпи водорода в ядрото си, след това ще премине към синтез на хелий от водорода около ядрото, към синтез на въглерод и кислород от хелия в ядрото и накрая синтез в два слоя около ядрото въглерод и кислород от хелий и хелий от водород общо около 2 милиарда години. Накрая ще изхвърли външните слоеве и ще образува бяло джудже близко по размери до Земята с маса около половината от сегашната на слънцето.
5
1
 
16
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 8 години
Shte vdignat zaplatite v BG s 4 leva
4
6
 
15
 
! Отговори
От село преди 8 години
защо ни се пробутва всичко това ????Тази анимация съм я гледал по дискавъри поне преди 3-4 години , отделно от това е извесно че нашата звезда-слънцето ,далече преди този сблъсък ще е изгаснало , като в преедсмъртната си агония ще е погълнало и изпепелило вътрешните планети ( в т.ч. земята и марс ).Какви планети , какви 5 лв. бълнуват тия ????Да , руските учени са гениални , НО!! по обективни причини вечно остават непризнати и леко позакъсняли спрямо колегите си от нормалния свят.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като поживея ще видя, а после ще ви кажа .......
2
2
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
"хейта" е погрешка
1
0
 
28
 
! Отговори
хмм преди 8 години
Интересно е как учените могат да "гледат" толкова по-далеч от хората които не могат да излязат от собствените си кутии... Очаквам сега поредица *** да се изредят да коментират новината само защото пише роскосмос и тн. А истината е че хората на науката могат да работят заедно и да живеят дори лично се убедих в това и се чудят на предрасъдъците на тези които ги коментират...