Тъмната страна на Луната – мисия на китайските учени

Ще пращат космически апарат до далечната страна на спътника
15 яну 2016 22:03,
24
Тъмната страна на Луната – мисия на китайските учени
Снимка: архив Reuters

Китай официално пристъпи към подготовката на нов етап за усвояване на Луната, като през 2018 година на обратната й страна трябва да кацне космическият апарат "Чанъе-4" , предаде ТАСС.

"Далечната страна на Луната не е видима от Земята заради действието на гравитационните сили и тя никога не е била усвоявана от хората. Мисията "Чанъе-4" ще бъде първата подобна експедиция в историята на човечеството", заяви ръководителят на лунните изследвания към Държавното управление за отбранителна наука, техники и промишленост Лю Цзинчжун. По неговите думи Китай с гордост демонстрира високата степен на своите научни знания и технологии, необходими за осъществяването на подобен проект, пише БТА.

През месец декември 2013 година модулът "Чанъе-3" извърши меко кацане на лунната повърхност и до ден днешен предава информация на Земята. "Чанъе-4" ще бъде аналогичен апарат, но ще бъде способен да издържа на по-големи натоварвания. По време на неговата мисия той ще изучи геологичните структури на обратната страна на Луната.

В по-далечен план чрез "Чанъе-5" Китай планира да влезе в лунна орбита, да осъществи кацане и да се завърне на Земята. Серията апарати "Чанъе" е кръстена в чест на лунната богиня от китайската митология припомня агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Явно сте сляп утопист. Още малко и ще кажеш , че Луната е рсзделена на парцели и те се обработват от ....?.....
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извънземните няма да допуснат да видим техните бази от тъмната страна на луната.
8
1
 
1
 
! Отговори
Херцог Трън преди 8 години
The dark side of the moon
7
10
 
8
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Слава и Успех на Червен Китай!Слава на идващия Комунизъм!!!
6
5
 
8
 
! Отговори
Тия и те луди! преди 8 години
Земята е плоска, луната е куха :) а тая снимка ако искайкате вярвате е от NASA и твърдят, че е реална ;) И чесно като за край: не знам кое на колко квазимили е ама вече са ми смешни тия тяхни мисии и резултата от тях!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Китайците какво си хвърлят парите на вятъра, да ходят в Македония там имат снимки и карти още от времето на Александър велики.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тука имало и някаква герберюга да ми слагазвездички. Става въпрос за отрепките от герби слугите им. Вчера пак са загинали няколко от тях.
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вселената е дълга 15 милиарда светлинни години! Това е все едно нашата планета да е футболна топка, а последна Хипотетично.та планета да е в Галактиката Андромеда....такова да е разстоянието.Хипотетично.....
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няколко учени казаха, че във Вселената има повече слънца отколкото всички песъчинки по бреговете на Земята. Тоест искаше да каже че Вселената е безкрайна!
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Луната дето е дето се казва на един к.ур място не можем да кацнем, а са тръгнали хамериканците да прфавят бази на Марс след 15 години. кажете ми не е ли смешно????????За справка Луната е на 400 000 километра, а Марс в най- добрият си случай от нас е на 80 000 000 километра!