Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!

Според него ще оцелеем като създадем космически колонии
19 яну 2016 21:51,
106
Прогнозата на Хокинг: Човечеството няма да умре!
Снимка: Reuters. архив

Човечеството е в риск от опасностите, които създава самото то, заяви професор Стивън Хокинг пред BBC.

Ядрената война, глобалното затопляне и генно изобретените и модифицирани вируси са сред опасностите, които знаменитият учен откроява.

По думите на професора, прогресът на науката и технологиите ще създаде нови пътища, които човечеството може да обърка.

Хокинг прогнозира, че човечеството в крайна сметка ще създаде колонии на други планети, за да оцелее.

"Въпреки че шансът за бедствие, което да унищожи Земята е малък, това все ще се случи в близките хиляди и десетки хиляди години", коментира той.

"До това време ние ще сме вече в Космоса, ще сме достигнали други галактики, така че катастрофата на Земята не означава край на човешката раса", обясни професор Хокинг.

Ученият обаче беше категоричен, че тези колонии няма да са факт в близките 100 години и призова човечеството да бъде много внимателно до тогава.

Парадоксалното тук, отбелязва BBC, е, че учен идентифицира научният прогрес като основен източник на нови заплахи. Но това не е нещо ново - в предишно интервю професор Хокинг коментира, че изкуствения интелект може да стане достатъчно мощен, за да заличи човешката раса. Въпреки това обаче професорът е оптимист.

"Ние няма да спрем с прогреса, трябва да разпознаваме опасностите и да ги контролираме", коментира ученият.

Стивън Хокинг посъветва младите учени да не спират да се възхищават на вселената. Но той също така заяви, че бъдещите поколения изследователи трябва да са наясно как научно-техническия прогрес променя света. Младите учени трябва да са тези, които да помагат на света да разбират науката.

"Важно е да се гарантира, че тези промени са в правилна посока. В едно демократично общество това означава, че всеки трябва да има основни познания в науката, за да се взимат информирани решения за бъдещето", заяви Хокинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Хокинг ако човечеството не си промени начина на мислене и манталитета,където и да идете в Космоса ще сте пак същите разрушители.Не е нормално нещо,което не сте създали да го унищожавате и на всичкото отгоре да се чувствате,като собственици на Вселената.За има няма 100г.такива учени ,като вас унищожиха флора,фауна природни богатства с цел забогатяване.Вие не търсите живот а знания да владеете Вселената.Виждам,че се имаш за човек,който има претенция да владее Вселената,но без да я познава.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Справедливо или не, това е неизбежно. След като издоим нашата планета , накъде предлагаш да погледнем. Няма справедливост, това е оцеляването на нашият вид. Но хората още не го осъзнават...може би не след 100, не след 500 години, но рано или късно времето ще дойде.
34
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъдещето на човечеството е в Космоса. Колко ли години на безсмислени конфликти и политики ще минат, преди всички да осъзнаем това и да започнем да мислим в тази насока. Всички ни грози едно и също черно бъдеще на Земата.
33
1
 
2
 
! Отговори
neo5 преди 8 години
Ами 55, Марс не е ли на "една ръка" разстояние, там сериозно ще мисли Човечеството за заселване, защото е близка до земният състав.
32
6
 
7
 
! Отговори
Глупости... преди 8 години
Космически колонии ще създадем на кукуво лято! Просто не е възможно да бъдат преодоляни тия космически разстояния. Ние дори дори не можем да достигнем границите на нашата слънчева система.......А най близките други потенциално годни за живот планети се намират на светлинни години.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да така е не са! Само подлогът има пълен член...останалото оставям на теб.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 49Олеее, г-н/жа вездесъщ/а. Преди"като" има запетайка.Извинявай г-н/жа шесокласник. Какъв е проблемът със "със Светът".
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кофти прогноза, човечеството трябва да умре или редуцира до по малък брой, за да уцелее планетата... Инак, след 100 г. няма да има нищо...
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До бобоАми баце в сравнение със Светът от преди 100 години трябва да ти кажа, че сегашният е доста по-добре за живеене, благодарение на такива като този човек. Сега тоя точно май е открил едно голямо нищо, ама трябва и такива да има.
27
5
 
6
 
! Отговори
бобо преди 8 години
За съжаление в момента човечеството прилича точно на това малко жалко човече и само второто пришествие ще го излекува а не още по голямо количество измами и фантазии от лукавия ...
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Прогнозата на БогТи май нещо ни взе за лакирани канарчета.Запази си "прозренията" за въртоглавите в семнарията.
25
6
 
4
 
! Отговори
Прогнозата на Бог преди 8 години
Амос 9:2Ако изкопаят до ада, И от там ръката Ми ще ги изтръгне; И ако се изкачат на небето, От там ще ги сваля;Авдий 1:4Ако и да се издигнеш като орел И поставиш гнездото си между звездите, И от там ще те сваля, казва Господ.
24
6
 
1
 
! Отговори
Прогнозата на Бог преди 8 години
е друга - писана е в библията
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лице в лице с един отявлен богоборец.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аман от "български професори" и от *** селски изказвания...
21
4
 
3
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Отдавна в произведението си " Анти Дюринг " другаря фабрикант Фр. Енгелс написва и обуславя тази прогноза , че в своето развитие човешката расо ще стигне апогей и след това ще унищожи Планетата !
20
5
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Това което е казал може да го каже и средно интелигентен човек без да е професор.С две думи приказки от хиляда и една нощ.
19
6
 
5
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Тук ще си позволя да не се съглася с Хокинг. Може би той просто живее.. в Канада или в Нова Зеландия, или някъде където няма наблизко война/бежанци/глад/СПИН/замърсяване/смог, някъде където няма алчни ЮСА корпорации, всичко е наред и живота е прекрасен: птички пеят, цветя цъфтят и прочие и прочие.
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен Познай кой говори...Машината или човекът...Браво, гениално! Не бях се сещал, че тоя май отдавна ни мисли, ни говори, ами само ни го показват ей така за парлама, нали има жадни да гледат измислиците-премислици и да вярват на "невероятния учен" ... и ни набутват теория, я която да вярваме и да тънем в невежество и слепота...
17
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличете снимката и вижте зъбите на дъртия РЕПТИЛ