Кацането на Луната е факт и няма спор!

Учените обясняват защо, математически изчислено е
27 яну 2016 13:00,
166
Кацането на Луната е факт и няма спор!
Снимка: Reuters. архив

Една от класическите конспиративни теории гласи, че човечеството всъщност никога не е кацало на Луната и всички кадри всъщност са добре нагласена продукция в условията на Студената война. Някои подлагат на съмнение дори цялата космическа програма на НАСА.

Това обаче е невъзможно, твърдят оксфордски учени, цитирани от британският "Метро". Ако кацането на Луната е измислица с участието на 411 000 души, както се твърди, лъжата е щяла да се разкрие точно три години и осем месеца след самото кацане.

Британският психолог д-р Дейвид Гримс е разработил математически начин да изчисли след колко време евентуалният заговор да бъде раздухан. Ученият доказва, че колкото повече хора участват в една лъжа, толкова по-кратък е животът й.

За да оцелее една лъжа 5 години максималният брой на хора, участващи в нея, трябва да е 2521. За да се запази 10 години, са нужни 1000 души. А за да преживее век, едва 125 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То не е нужно 410 000 да знаят точни подробност.Необходимо е да гледат филмче от камери дето уж предават наживо.Астронавти е имало,ракети също били са в космоса- до тук всичко е вярно.А къде точно са ходили и какво са правили колко човека могат да докажат? Не повече от 10-20.Е толкова хора с нужната мотивация (най-вече финансово и идеологически за онова време изразена) могат да кажат много неща.Най-вероятно са кацнали по някое време дори и на по-късен етап то пък с толко пари е срамота да не са.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Били са там, но са видели доста странни неща. Една политически-мотивирана лъжа измества фокуса на вниманието от нещо много по-голямо и опасно - видели са цяла извънземна делегация по посрещането, после им е било забранено да стъпват на Луната. И други интересни неща.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре де, а с тези сателити, които ги има сега не могат ли да направят една снимка на мястото на Луната, където са кацнали американците и да се види дали има знаме. Или от някой спътник , който обикаля коло Луната да направят снимка?Но е факт, че 60 години след това никой и не си прави устата да ходи натам. А каква е била техниката тогава и каква е сега. Компютрите , мощни колкото *** тогава са били по 50 кила. Сега един смартфон има несъизмеримо по-голяма мощ от тогавашните компютри.
19
5
 
3
 
! Отговори
69 преди 8 години
Дали сакацали американците на Луната - да, кацали са, неведнъж.Дали са снимали филм във Холивуд - да, снимали са, кадрите разпространени на публиката са от студио.Така, и двете страни от спора биха се оказали прави, но понеже и двете твърдят, че другите лъжат, в крайна сметка мъглата е пълна и истината остава скрита.А какво САЩ крият? Крият, че били "изненадани" при кацането - видели неща, които не са за пред публиката. И не били сами.А СССР явно им правят услуга, като си траят.
18
2
 
6
 
! Отговори
До 27 преди 8 години
Пак не ме разбра! Пробвай да снимаш с коя да е техника в момента на пазара ако ще и най-модерна и най-скъпа да снимаш ЕДНОВРЕМЕННО звездит и човек или кула или нещо близо до тебе и тогава пак ше говорим!
17
3
 
9
 
! Отговори
радио Ереван преди 8 години
Верно ли броя на хората участващи в една лъжа е обратно пропорционален на нейният живот? Ц-ц-ц.... Ние пък си имаме нагледния пример на Комонизама. Ама хич без тия моабети . Ако пък една новина започва с британските учени... , това е като начало на виц . А защо падна третия небостъргач,Билдинг 7, без да го е поразявал самолет ? 5 часа след рухването на Световния Търговски Център ? Или според великобританските учени Билдинг 7 не е падал, а хората си измислят .Може да е от психологическия шок :D
16
6
 
13
 
! Отговори
глупости на търкалет преди 8 години
Как така са кацнали преди 46 год. и повече не се върнаха да я осерат???
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българските коментатори, както обикновено, демонстрират ненадминати умения по физика, орбитална механика, космонавтика...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ех, ако човешката подлост можеше да бъде описана математически...
13
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Погледнете на снимката къде свършва хоризонта на Луната? Не забравяйте, че тя има диаметър над 2000 км!! А руснаците знаят, че кацане на Луната е нямало, защото до 1969 г. САЩ са изоставали с цели 10 години от космическите програми и ... изведнъж кацат на Луната, нещо което евентуално може да се случи след 3-4 години!? Чудна работа - уж си кацал през 1969-та, а ЕВЕНТУАЛНО 2020 Г. ще кацнеш пак? През 1969 СССР изнася 5 пъти повече газ за "врага" Западна Европа. Това е цената на мълчанието им.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСамо снимките от Луната са с добро качество. ТВ кадрите не са - не знам какви "чисти" кадри си гледал. Това видео обяснява доста по въпроса: youtube/watch?v=sGXTF6bs1IU
11
3
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
До въпросиОтговор под формата на въпрос! А ти опитвал ли си се с кой да е фотоапарат продаван сега на пзара да заснемеш тия звезди и същевременно и едновременно да хванеш и да речем да хванеш близко дърво или кула?
10
4
 
2
 
! Отговори
До 3: преди 8 години
Ти предполагам си християнин, ама вярваш ли в това за Мария? Ако беше лъжа щеше отдавна да е разкрита си мисля. Дори и да е било лъжа, мислиш ли, че за 40 години след това нямаше да са кацнали?
9
9
 
19
 
! Отговори
:) преди 8 години
Участвали са доста по-малко хора от екипа на Кубрик. Дори самият той и жена му са признали за измамата. Как са накарали руснаците да си траят - не е ясно. Може би, са скрили някоя тяхна издънка.
8
2
 
6
 
! Отговори
Грешен алгоритъм преди 8 години
Това,което липсва в алгоритъма на д-р Гримс,е моралното и материално състояниена знаещите тайната.Един би се продал за 100 000,а за друг и 10 млн.няма да стигнат.Хората са различни.Един би предал за пари,а друг-по убеждение и гузна съвест.Докторът е създал уравнение с много неизвестни(а не само Х,Y и Й)
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама вижте каква качествена снимка.Те така в студио е трудно да направиш.
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо му е грешен алгоритъма. Иначе правителствата в България щяха да падат като мушици.
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На баба ви фърчилото :) Къде са участвали 411 000 души. Достатъчно е един монтаж да излъже 411 000 като се има предвид как лесно се промиват мозъци особено в америка /а вече за съжаление и у нас/ Ако наистина е кацал някой защо няма например предмети донесени от там...скали,камъни,пръст или подобни...защо телескопите и до днес не засичат да кажем оставено знаме или подобни...защо не е оставено нещо като символ за това историческо посещение което да остане за поколенията
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Даам ... и един мармот....
3
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и руските учени, които са наблюдавали полета и те лъжат! И съветските медии лъжат! Всички са подвластни на рептилите!