Откриха най-обширната звездна система във Вселената

За 900 хил. години обектът прави една обиколка около звездата си
5
Откриха най-обширната звездна система във Вселената
Снимка: Reuters, архив

Международен екип от астрономи идентифицира най-обширната звездна система във Вселената, съобщи ЮПИ.

Оказа се, че обект, за който досега се смяташе, че се рее свободно в космическото пространство, всъщност орбитира около далечна звезда. Разстоянието между планетата и звездата е над 997 милиарда километра, т.е. 7000 пъти по-голямо е сравнение с това между Земята и Слънцето.

Обектът 2MASS J2126 за пръв път бе забелязан преди няколко години. Учени от САЩ прецениха, че той е кафяво джудже или свободно рееща се планета. Кафявите джуджета са "неуспели звезди", чиято маса е недостатъчна за поддържане ядрен синтез в ядрата им.

Размерите и възрастта позволяват на учените да направят разграничение между газови гиганти и кафяви джуджета. Учените обаче не са единодушни, когато трябва да разграничат голям газов гигант от малко кафяво джудже.

Канадски астрономи установиха, че обектът 2MASS J2126 е в долния край на скалата на кафявите джуджета - достатъчно малък и млад е, за да бъде планета скитник, газов гигант, изхвърлен от дома си в междузвездното пространство.

Британски учени също наблюдаваха обекта и констатираха, че е свързан с далечна звезда. Изчисленията им сочат, че 2MASS J2126 и звездата TYC 9486-927-1 се движат с една и съща скорост в космическото пространство и имат сходна траектория на движение, а това навежда на мисълта, че са свързани.

"Става въпрос за най-обширната наблюдавана някога система, съставена от звезда и планета - заяви астрономът Найл Дийкън от университета на Хартфордшър в Англия. - За съществуването им се знае от 8 години, но досега никой не бе открил, че има връзка между тях. Планетата не е съвсем самотна, както се смяташе досега, но е на голямо разстояние от звездата си".

Като изследвали какво количество литий се съдържа в звездата, астрономите заключили, че възрастта й е между 10 милиона и 45 милиона години. Възрастта на звездата им позволила да стигнат до извода, че масата на 2MASS J2126 е 11,6-15 пъти по-голяма от тази на Юпитер.

На обекта са нужни 900 000 години, за да направи една обиколка около звездата си. През цялото си съществуване 2MASS J2126 е направил по-малко от 50 обиколки около звездата си.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

(БТА)


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 2 години
искам повече инфо и снимки