Астероид колкото челябинския метеорит ще прелети край нас

Небесното тяло ще мине на безопасно разстояние от Земята
4 фев 2016 16:22, Елка Василева
3
Астероид колкото челябинския метеорит ще прелети край нас
Снимка: архив, Reuters

Астероид с размерите на челябинския метеорит ще прелети на безопасно разстояние от 500 хиляди километра от Земята, като точната му орбита ще бъде изчислена няколко дни преди приближаването му до нашата планета, предаде ТАСС.

Агенцията цитира прогнозите на Леонид Еленин, научен сътрудник в Института за приложна математика "Келдиш" към Руската академия на науките.

"Минималната дистанция на приближаването може да бъде 16 хиляди километра, а средната и най-вероятна стойност ще бъде 500 хиляди километра", уточни Еленин.

Както и челябинският метеорит, астероидът идва към нас от Слънцето, но условията за видимост са много по-добри от челябинския обект. Трудно е да се изчисли точната орбита на приближаващия се астероид заради малките му размери и високата му скорост.

Обектът 2013 TX68 ще се окаже на най-близката дистанция до нашата планета на 5 март. Преди две години той прелетя край Земята на 2 милиона километра. От НАСА съобщиха, че диаметърът на този астероид е с 10 метра по-голям от челябинския метеорит, който падна на територията на Русия на 15 февруари 2013 година. При навлизането в атмосферата на Земята това небесно тяло ще предизвика 2 пъти по-силен взрив от челябинския си "двойник".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: астероид
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
иван преди 8 години
пак ще но пропусне
1
1
 
5
 
! Отговори
мерник преди 8 години
Господ си настроива мерника.Малко остава.