Учени потвърдиха "предсказанието" на Айнщайн

Откритието бележи появата на съвсем нова област в астрофизиката
11 фев 2016 20:30,
81
Учени потвърдиха "предсказанието" на Айнщайн
Снимка: архив, Reuters

Американски учени потвърдиха съществуването на гравитационни вълни, предсказано преди близо един век от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БТА.

Това бе оповестено на пресконференция на американската Национална фондация за наука.

Гравитационни вълни са регистрирани от учени от американската лазерна обсерватория за гравитационни вълни ЛИГО (Laser Interforce Gravitational Wave Observatory), които работят над откриването им от около 15 години.

Гравитационните вълни сами по себе си представляват колебания в тъканта на пространство-времето, които се разпръскват от масивни обекти, движещи се променливо ускорение.

"Откритието бележи появата на съвсем нова област в астрофизиката, сравнима с мига, когато Галилей насочил телескопа си към небето през 17-и век", заяви директорката на фондацията Франс Кордова.

Въпросните гравитационни вълни са били регистрирани в САЩ на 14 септември м.г. от два инструмента на обсерваторията ЛИГО.

"Този нов поглед към небосвода ще позволи да задълбочим познанията си за космоса и ще доведе до неочаквани открития", допълни Кордова.

Гравитационните вълни са генерирани от леки смущения в тъканта на пространство-времето под въздействие на преместването на обект с голяма маса, като например черни дупки или неутронни звезди. Разпространяват се със скоростта на светлината.

Тази теория на Айнщайн би могла да се отъждестви с кръговете във водата, образувани след хвърляне на камъче, или с мрежа, в която е поставена тежест, като мрежата е модел на пространство-времето.

Въз основа на получените резултати се предполага, че гравитационните вълни са се появили в резултат на сблъсъка между черни дупки, чиито маси са 29 пъти и 36 пъти по-големи от слънчевата.

Феноменът е станал преди 1,3 милиарда години. Тогава маса, която е 3 пъти по-голяма от слънчевата, се преобразувала в гравитационни вълни, които по-късно достигнали до Земята и били регистрирани от учените. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари за ядене няма. Стига баламосвайте хората с такива *** новини.
24
2
 
4
 
! Отговори
Окото на дявола преди 8 години
До Анонимен 32Има обаче и един нюанс и то е много съществен - вълна може да се предизвика и без да се движиш. Например - мисълта е също ... вълна, но не е предизвикана от движение! :)) Как си обясняваш разпространеният израз - "чета ти мислите"? Или израза - "тъкмо да го кажа и ти ме изпревари" ??? :)))Сложни стават нещата, след като решиха сега да повдигнат завесата.... :))
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доказано е съвсем надеждно наличието на гравитационни вълни. На пресконференцията показаха как гравитационните вълни изместват лазерния лъч, което означава че пространството грубо казано се е нагърчило и лъча не върви по права линия.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До муспи"Самата личност на този евреин е отблъскваща."от муслитата по отблъскващи няма.
21
10
 
5
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Гравитационни вълни може да има и няма - ако ги открил Айнщайн няма, ако ги отрича има. Това е непонятната за нас воля на Бога. Самата личност на този евреин е отблъскваща. Теорията на Относителноста е на сръбкиня, най добрата студентка в курса, Айнщайн подушил какво прави, жени се за нея и публикува от свое име теорията, като й казвал че е за да се превърне по лесно в пари. После, след развода, гузен й дава цялата премия. Защо, по еврейски е винаги с лъжа - Нобеловата е за други работи.
20
4
 
2
 
! Отговори
Окото на дявола преди 8 години
Всичко е вълни, ако не ви е ясно - ей сега вече ви го разкриваме ... Много от нещата, които сте учили в училище, не са съвсем верни... Досега знаехте само част от Истината!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей! Пак американците открили топлата вода . Няма как да са други.Не може !
18
4
 
11
 
! Отговори
Бончо преди 8 години
Информация за обща култура: въпросните детектори се намират в щатите. По тяхната конструкция, експлоатация и обработката на получената информация са ангажирани повече от 1000 човека... от много континенти, и най-различни държави. Да се твърди, че това са "американски учени" е смесица от невежество и пропаганда... просто е смешно.
17
3
 
5
 
! Отговори
Окото на дявола преди 8 години
Ха сега им кажете и другите истини: 1. Земята дефакто е куха отвъртре, като двете основни дупки са на двата полюса, като това е и причината да има разминаване между географските и могнитнтите полюси.2. Скоростта на светлината дефакто е равна на ... 0! А 300 000 км/с е скоростта на светлинният импулс с който се разпространява светлината3. Ел.ток не е "насочено движение на електрически заряди", както се учи в уч, а представлява електрическият импулс, който заряда, предава на съседните заряди
16
4
 
9
 
! Отговори
me преди 8 години
Брей колко експерти гравитация имало в днес.бг, направо не е истина. Откритието ако се потвърди независимо или с последващи наблюдения е епохално. Това е нещо толкова трудно за наблюдение и по което са похарчени толкова много пари досега, че просто не е истина. Вместо да злобеете прочетете малко в уикипедия за какво става въпрос, че сте смешни!
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човечеството напредва бавно, защото все още има , които го дърпат назад и вместо всички държави да се включат в изследването на Космоса и напредване във физиката, развитите държави са принудени да дават стотици трилиони долари за безсмислени военни програми, които допринасят точно с нищо за планетата.
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре бе, с тая гравитационна вълна, ако си уплета пуловер, по-евтино ли излиза?
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до алхимикапродължавай с опитите да направиш злато от фъшкий.т.е. си и остави науката за другите
12
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айнщайн е говорил винаги пълни глупости. Цел - да ограничи развитието на човечеството за дълго време. Най-*** пример - скоростта на светлината не е максималната в нашата вселена, но в наши дни ума на всеки учен е блокиран от този постулат и не може да го надскочи. Е, някои се усещат вече.
11
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който мисли, че Айнщайн е говорил глупости, значи е време да хваща влака и да ходи на село да копае картофи и да не си губи времето да мисли.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Твааааа... ние много добре го знаем, копеуеееее!
9
5
 
8
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До алхимикаКазвай бързо какво знаеш по въпроса преди да дойдат санитарите да те приберат обратно в тапицираната стая.
8
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в клозета пари за наука няма.Всичко се харчи за развъждане на непрокопсаници. Едните на държавна хранилка, които рушветчийстват стресирани и струват над два милиарда лева годишно, а другите се плодят в копторите интегрирайки се и струват над пет милиарда лева годишно. Като това са само преки разходи, без да броим щетите нанесени от престъпното им действие или бездействие и това че те реално не допринасят нищо за икономиката. В обсерваторията на Рожен им капе по главите, а онези въртят синджира
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идея си нямах, че думата цАрВул се пише с три ***
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който иска практическа полза, тук, сега и веднага - да вземе и да нацепи два кубика дърва. Е тоя Айнщайн преди сто години сам го е казал. Грабвай брадвата, *** нещастен.