Опасно! Арктическата озонова дупка с рекордни размери

Ако полярният вятър не се разпръсне, тя може да достигне Европа
Обновена: 15 фев 2016 11:23 | 15 фев 2016 11:22,
27
Опасно! Арктическата озонова дупка с рекордни размери
Снимка: Reuters, архив

Голяма дупка в озоновия слой над Арктика може да порасне още повече през пролетта, когато студеното време се комбинира със засилващата се слънчева светлина и замърсителите във въздуха, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Озоновата дупка над канадската Северна полярна област вече е около 3 милиона квадратни километра - приблизително колкото Гренландия.

Специалистите очакват тя да се разшири още през пролетта, когато слънцето ще се завърне в района след дългата и тъмна зима.

Заради рекордно ниските температури в горната атмосфера могат да се увеличат химикалите, които разрушават озоновия слой, твърдят учените.

Д-р Маркус Рекс от института Алфред Вегенер в Потсдам се опасява, че съвсем скоро една четвърт от арктическия озон може да бъде унищожен.

"Ако полярният вихър продължи и през март, трябва да се очаква дълбок озонов минимум над Арктика - предупреди той. - Ако вихърът обаче се разпръсне преди това, въздушните маси могат да се смесят достатъчно с въздух от по-долните ширини и Арктика да избегне ново рекордно изчерпване на озона", казва той.

Германските учени признават, че не могат да прогнозират точно развитието на полярния вихър, но ако той не се разпръсне, озоновата дупка може да достигне дори до Централна Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
4
 
! Отговори
Калин преди 8 години
Не ми дреме ако ще и озоновата дупка да стане четворна! Знаете ли защо? Защото стандарта на живот е много нисък, заплатите са ниски. Тук не се живее така, че какво ни пука за озонови дупки и природни бедствия?!
15
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Това на кадъра не е Арктика а Антарктида Тия журналисти и География не са учили!
14
1
 
12
 
! Отговори
Галин преди 8 години
дупката е голяма колкото гъзягата на ПЕЕВСКИ?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явлението е популярно като "Двойното отмъщение на топлофикациите". Както се казваше във вица за в който две фигури вървели някъде в една черна планета, в черна галактика, в черна вселена: "Две фигури вървяха в тъмнината, едната се приближи до другата и я потупа по рамото.- Дай Коце! Докога ще палиш тези гуми бе?
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо това не е снимка а рисунка и тя е примерна пише си под нея, че е архивна на Ройтерс и е рисунка на озоновата дубка, над антарктида. Статията описва събития, които стават на северния пояс и тъй като явно няма рисунка на озоновата дупка над северния полюс, са дали такава на тази от южния. Вие като гледате снимките над статиите за криминалните хроники, всеки път да не си мислите че снимката е от случая със статията? 80% използват примерни такива.
11
0
 
6
 
! Отговори
454 преди 8 години
до 14 и 17мен ми изстирха коментара за същата забележка - скоро и васто кьорав карти не играе, ама нашите са журналисти
10
0
 
10
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
Валерия ***, научи географията ))) уволнена си! ))
9
0
 
12
 
! Отговори
Ицо преди 8 години
След като става въпрос за Арктика, защо има снимка с Антарктида с въображаема озонова дупка над нея? )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
2
 
9
 
! Отговори
7 преди 8 години
биклуците дето се наричат още учени видяха че вече не може се цоцат парички от "глобалното затопляне" и се върнаха на старата плоча за озоновата дупка дето уж растеше, растеше и изведнъж сама се затвори
7
6
 
6
 
! Отговори
Яна преди 8 години
ХААРП е виновен...
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турски фирми печелят европрограми във България,кой каза ,че Турция не е във еса хахаха,Турция отдавна е във ес скъпи приятели България е турска провинция и военна база на САЩ.Чакате висок стандарт ахаха ама друг път
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спокойно,ние от ГЕРБ имаме решение,ще организираме търг който ще спечели турска фирнма и ще запълним тази дупка .Следващата пролет пак.Лилиту си знай работата
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е заради Боко. Той сам си призна,че има само един порок - много е лаком. И като яде много и безразборно, съответно отделя голамо количество метан, а както знаете, той е основната причина за разрушаването на озоновия слой.П.П.Горното може да се разбира като метафорично.
3
1
 
30
 
! Отговори
11 преди 8 години
То убаво, ама защо на снимката е Антарктида?
2
1
 
33
 
! Отговори
Красимир преди 8 години
На снимката е Антарктида а вие говорите за Арктика
1
11
 
6
 
! Отговори
123 преди 8 години
глупости