На най-големия спътник на Плутон е имало океан в миналото

Той е бил под слоя лед на повърхността
20 фев 2016 19:55, Елка Василева
0
На най-големия спътник на Плутон е имало океан в миналото
Снимка: архив, Reuters

Снимки от американската сонда "Нови хоризонти" установиха, че Харон, най-големият спътник на Плутон, е имал течен океан под слоя лед на повърхността си, съобщава Франс прес.

Харон е бил заснет от камерата Лори от разстояние 78 хиляди километра на 15 юли 2015 година. От изображенията се виждат тектонични разломи с големи възвишения и много дълбоки долини. Плетеницата от каньони е една от най-дългите, наблюдавани в Слънчевата система. Тя се разпростира най-малко на 1800 километра с дълбочина, достигаща до 7,5 километра. За сравнения Гран каньон в Колорадо е с дължина 446 км при максимална дълбочина 1,6 км.

Тектоничният пейзаж на Харон говори за това, че тази луна на Плутон се е разширила в миналото и това е напукало нейната повърхност. Външният й слой е съставен от лед. На по-ранен етап тази повърхност е била затопляна от разпада на радиоактивни елементи и от вътрешната топлина след оформянето на ядрото. По това време Харон е бил достатъчно топъл, за да съществува течен океан под ледената му обвивка.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: океанПлутонХарон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари