Трирък музикален киборг – барабанист чудо!

Роботизираната ръка е дело на Технологичния институт в САЩ
20 фев 2016 11:15, Златко Желев
8
Трирък музикален киборг – барабанист чудо!
Снимка: Reuters

Някои барабанисти свирят толкова бързо, че изглеждат сякаш имат три ръце. Барабанист, участвал в експеримент на Технологичния институт на щата Джорджия, наистина има три ръце. Третата е роботизирана "умна ръка", която се поставя на рамото, пише CNET.

"Третата ръка допринася за по-богато и по-креативно преживяване, позволявайки на човека да свири на много барабани едновременно с виртуозност, която иначе не би била възможна", казва ръководителят на проекта Джил Уийнбърг.

Създаването на функционираща роботизирана барабанистка ръка е било сериозно предизвикателство. Ръката не само трябва да поддържа ритъм - нещо, с което компютрите вече се справят отлично, но и да се движи между чинелите и барабаните и да прилага точното налягане при всеки удар.

Робо ръката следи изпълнението на човека и удря краш чинела или големия барабан в зависимост от това кой инструмент използва барабанистът. Устройството променя темпото в отговор на забавянето или забързването на човешкото изпълнение.

Вградени акселерометри и двигатели помагат на роботизираната ръка да поддържа ритъма. Създателите й са я програмирали, използвайки технология за разпознаване на движения. Благодарение на това движенията на робота приличат на тези на човек.

Уийнбърг смята, че технологията би могла да намери приложения в редица области, включително в медицината.

 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Mulyatun преди 2 години
That's a wehtutlo-ghl-out answer to a challenging question
3
0
 
1
 
! Отговори
varg преди 2 години
невероятно
2
1
 
8
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 2 години
Този като мен бе! Аз мастурбирам толкова бързо и злобно че отстрани изглежда че имам шест ръце и шест тела като агентите в Матрицата как избягваха КУРшумите. Класен съм.
1
0
 
21
 
! Отговори
Алов преди 2 години
с три ръце може спокойно да онанира и да пляска с ръце.